Kleurrijk Medellín – Rondreis Colombia (III)

Kleurrijk Medellín, met haar ruige verleden, heeft ons positief verrast. Medellín kent veel armoede en een nogal roerig verleden, maar er zijn ook hele mooie en interessante plekken die de stad zeker een bezoekje waard maken. Vanuit Jardín pakten we de rechtstreekse bus naar Medellín. Bij de centrale bushalte stapten we in een taxi naar ons heerlijke Medellín Vibes Hostel. 

Vanaf Medellín kan je ook een leuke (dag)trip maken naar Piedra de Peñol en het kleurrijke dorpje Guatapé. Hier volgen mijn highlights voor Medellín (en omgeving):

  1. Medellín Vibes Hostel
  2. Comuna 13 graffiti tour & kabelbaan San Javier J
  3. Memory House Museum & Plaza Botero
  4. Bierbrouwerij 20Mission Cerveza: Cerveza Artesanal & Gastropub 
  5. Mercado del Río
  6. La Octava Bar: Bar met ballenbak
  7. Dagtrip: Piedra del Peñol en Guatapé

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Medellín Vibes Hostel

Toen wij in september 2019 in het Medellín Vibes Hostel (spreek uit: “Bibes Ostal”) waren, had het hostel haar deuren nog maar net geopend. Eigenlijk doet de naam “hostel” deze plek geen eer aan; het is eerder een mini-resort met een heerlijk zwembad, een fijne bar en ruime kamers. De eerste paar nachten kregen wij zelfs een upgrade naar de “suite” en hadden we onze eigen jacuzzi in de badkamer. 

Het Medellín Vibes Hostel zit ook nog eens op een hele goede locatie als uitvalsbasis voor al je activiteiten. Je bent binnen een paar minuten bij de metro! En het toeristische gebied met allerlei restaurantjes zit ook vlakbij, dus met een taxi ben je er zo.

Tip: Ondanks dat het hier veilig lijkt, pak toch zoveel mogelijk een taxi of metro en ga niet wandelen op onbekende plekken. Het blijft wel Medellín, dus blijf op je hoede!

Locatie: Medellín Vibes Hostel, Cra. 47 #7-60, Medellin, Antioquia, website

2. Comuna 13 graffiti tour & kabelbaan San Javier J

Comuna 13 (wijk 13) was tot voor kort de gevaarlijkste wijk ter wereld. Hier hadden de gewelddadige drugsbazen vrij spel en had de politie niets te zeggen. Door de vele kartels die zich hier verschansten en continu met elkaar in gevecht waren, was je hier je leven nooit zeker.

Nadat de politie, met behulp van het leger en paramilitairen, in 2002 eindelijk een eind kon maken aan de chaos hier, knapte de wijk langzaam maar zeker op. De jeugd heeft de mogelijkheid aangegrepen om iets moois van de wijk te maken. De wijk is inmiddels omgetoverd tot een groot graffitikunstwerk. Verder proberen de jongeren wat geld te verdienen aan de toeristen door breakdance acts op te voeren in de wijk. Hier vind je echt kleurrijk Medellín.

De beste manier om het verleden van de wijk te begrijpen is met een gids. Er zijn veel gratis Engelstalige gids tours beschikbaar (geef wel een fooi aan het einde van de tour, want daar leven de gidsen van!). Wij zijn ook met een gids door de wijk gewandeld. Door zijn verhaal gingen de verhalen over de wijk echt leven. Echt een aanrader! Blijf na de tour nog even rondhangen in de wijk en pak een lekkere lokale lunch mee.

Tip: Voor een nog beter beeld van de stad, neem je de kabelbaan omhoog. Als je niet uitstapt, maar gewoon blijft zitten tot het laatste station, dan is je retourtje gratis. 

3. Memory House Museum & Plaza Botero

Om de bewogen geschiedenis van Colombia te begrijpen is een bezoek aan het Memory House Museum zeker de moeite waard. Wij vonden dit museum ontzettend indrukwekkend. Hierdoor kregen wij een veel beter beeld bij alle gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld, waaronder de periode toen Pablo Escobar het land in zijn greep had.

Plaza Botero moet je natuurlijk ook gezien hebben. Op dit drukke plein staan verschillende beelden van de kunstenaar Fernando Botero, waar menig toerist mee op de foto gaat. Let wel goed op je zakken en neem geen dure spullen mee!

Tip: Voor heerlijke empanadas ga je naar Salon Versalles; een begrip in Medellín!

Locaties:
Memory House Museum: Parque Bicentenario, Cl. 51 #36-66, Medellín, Antioquia, Colombia, website;
Salon Versalles: Cra. 49 #53-39, Medellín, Antioquia, Colombia, website

4. Bierbrouwerij 20Mission Cerveza: Cerveza Artesanal & Gastropub

Tijdens onze lunch in Comuna 13 in een lokaal lunchtentje, zagen wij opeens ‘witbier’ op de menukaart staan. We vroegen in ons beste Spaans hoe dat Hollandse bier op de kaart was gekomen en de eigenaresse gaf ons een flyer van Bierbrouwerij 20Mission. Deze bierbrouwerij bleek vlakbij ons hostel te liggen, dus we gingen op verkenning uit. En wat bleek: we waren er in het weekend dat 20Mission een jaar bestond, dus er was feest! Er was live muziek, een bingo, allerlei (bier)spelletjes en een fijne sfeer in dit enorme pand. 

Neem zeker de bierproeverij zodat je alle biertjes van 20Mission kan proeven. En neem er dan ook een lekkere snack zoals de mini-hamburgers of kaasplankje bij, dan presteer je misschien nog tijdens beer-pong 😉 Het menu bestaat hier vooral uit lekkere old school pub food.

Locatie: Cl. 16 #43F-66, Medellín, Antioquia, Colombia, website 

5. Mercado del Río

Mercado del Rio is een enorme food hall in een pand dat waarschijnlijk een oude fabriek was. Het is een leuke – niet-toeristische – optie als je zin hebt om lekker te borrelen en uit allerlei verschillende keukens wat wilt proeven. Zoals vaker bij een foodcourt krijg je een wekker mee die afgaat als je bestelling klaar is. Zoek een plekje uit en ga fijn mensen-kijken.

Locatie: Cl. 24 #48-28, Medellín, Antioquia, Colombia (geen website)

6. La Octava Bar: Bar met ballenbak

Als je zin hebt om een avondje flink te stappen, dan kom je waarschijnlijk uit in de wijk Zona Rosa. Je hebt hier heel veel verschillende opties om de nacht flink door te halen. Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens zo’n avond in de kelder van La Octava belandt, want daar vind je een enorme ballenbak voor “volwassenen”. Terug naar de tijd dat je ouders je achterlieten in de ballenbak van de Ikea, maar dan met een drankje (of twee).

Locatie: Cl. 8 ##37a-49, Medellín, Antioquia, Colombia (geen website)

7. Dagtrip: Piedra del Peñol en Guatapé

Vanuit Medellín kan je heel gemakkelijk een (dag)trip maken naar het uitkijkpunt Piedra del Peñol en het kleurrijke dorpje Guatapé. Vanaf de centrale busstation in Medellín rijden er meerdere bussen per dag naar Piedra del Penol. 

Piedra del Peñol is een enorme uitstekende rots van circa 65 miljoen jaar oud. De trap naar de top telt maar liefst 649 treden. Een ticket om deze trappen te mogen trotseren kost 18.000 pesos. Het uitzicht over het water met de vele eilandjes in de omgeving vanaf de top van deze enorme rots is fantastisch!

Vanaf Piedra del Peñol is het maar een klein stukje rijden met een tuktuk naar het kleurrijke dorpje Guatapé. Guatapé lijkt wel gemaakt voor Instagram: er zijn hier zoveel fotogenieke plekken te vinden! Alle huizen hebben minimaal een felle kleur op de muur of zelfs hele “lambriseringen” vol met gekleurde afbeeldingen. Als je genoeg fotos hebt verzameld strijk je neer op een van de terrassen in het dorpje of bij een restaurantje langs het water. 

Tip: Koop meteen bij aankomst in Guatapé je busticket voor de terugweg, zodat je zeker weet dat je weer mee terug kan op een tijdstip dat je zelf wilt. 

Wij waren hier maar een dag, maar je zou hier prima een nachtje kunnen blijven en iets meer van de omgeving kunnen verkennen.

Meer weten over de 3-weekse rondreis die ik maakte in Colombia? Check hier de top reisroute in Colombia (3 weken) en lees de eerder verschenen blogs op TeppieTravels om meer reisinspiratie op te doen voor jouw eigen rondreis:

Andere rondreizen die je al op TeppieTravels.com kunt vinden zijn: een 10-daagse roadtrip door Israël, mijn Solo-reis door Bali, “De highlights van centraal Chili in 2 weken” en een 3-weekse rondreis door Sri Lanka. Klik hier voor meer Zuid-Amerika reisinspiratie.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update van TeppieTravels!