Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II)

Dit is het tweede gedeelte van mijn blog over Sri Lanka en gaat over de tweede week van onze rondreis. Na ons fantastische bezoek aan Sigiriya zette onze chauffeur ons af in Kandy. Vanuit Kandy reisden we door naar Hatton (Adam’s Peak) en vervolgens naar Ella.

  1. Kandy
  2. Hatton (Adam’s Peak)
  3. Ella

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Kandy

Kandy ligt in het midden van Sri Lanka en mede hierdoor is het een goede uitvalsbasis voor de rest van het land en wordt Kandy dus door veel toeristen bezocht. Wij bleven hier 2 nachten en dat was ook wel echt genoeg om het stadje te verkennen. Naast een leuke wandeling rondom het meer van Kandy en slenteren door het stadje heb ik nog 2 aanraders voor je om te doen: 

Temple of the Sacred Tooth Relic

De Temple of the Sacred Tooth Relic is een wereldbekende boeddhistische tempel in Kandy en mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Kandy. Deze eeuwenoude tempel is UNESCO werelderfgoed sinds 1988. Het is gebouwd in de unieke stijl van Kandy. In deze tempel wordt de linker hoektand van Boeddha vereerd en je kunt je hier vergapen aan al het goud, beeldjes en de bouwstijl. 

Toen wij de tempel bezochten waren er ook veel schoolkinderen in hun kleurrijke schooluniformen die heel graag met ons op de foto wilden (en wij natuurlijk met hen).

Tip voor dames: Neem een dunne sjaal mee om eventueel als rok te knopen om je blote benen en een dun vestje om je schouders te bedekken.

Locatie: Temple of the Sacred Tooth Relic, Sri Dalada Veediya, Kandy 20000, Sri Lanka, website

Kandy Lake Club – Cultural Dance Show

‘s Avonds bezochten we de Kandy Lake Club voor een culturele dans show. Er worden traditionele Sri Lankaanse dansen opgevoerd in prachtige kostuums. Het hoogtepunt van de show was toch wel het lopen over hete kolen en vuurspuwen aan het einde van de voorstelling. Uiteraard heel toeristisch, maar zeker leuk om een show te bezoeken als je een nacht in Kandy verblijft.

Locatie: Kandy Lake Club, 7, Sangamittha Mawatha, Kandy 20000, Sri Lanka, website

Slapen: Nature Walk Resort

Het Nature Walk Resort ligt aan de rand van Kandy en om hier te komen moet je een stuk omhoog, maar het is een heel fijn en rustig hotel. Vanuit het restaurant op de bovenste verdieping van het hotel heb je prachtig uitzicht op de natuur rondom Kandy. Met een beetje conditie loop je vanuit het hotel zo de stad in. 

Aangezien je zo dichtbij de jungle zit moet je niet opschrikken als er tijdens het ontbijt ineens een aap op je tafel springt en ervandoor gaat met je boterham. Als je geen zin hebt om ‘s avonds nog de deur uit te gaan kan je hier ook prima avondeten. 

Locatie: Nature Walk Resort, No 9 Sangamitha Road, Kandy 20000, Sri Lanka, website

2. Hatton (Adam’s peak)

Onze volgende bestemming was Hatton, zodat we vanaf daar Adam’s Peak konden beklimmen. Wij probeerden op het treinstation van Kandy treinkaartjes te boeken en de enige plekken die nog beschikbaar waren, waren voor de tweede klas. Op zich geen probleem natuurlijk, maar de trein was zó vol, dat wij – inclusief backpacks – half uit de trein moesten hangen om nog mee te kunnen. En het was een reis van 2,5 uur. Gelukkig hadden we wel wat frisse lucht en prachtig uitzicht. Het was nogal een ervaring! 

Slapen: B. Rose House

Vanaf het treinstationnetje liepen we door de stromende regen de berg op naar onze accommodatie B. Rose House. Waarom het hotel zo heet blijkt als je het ziet: het huis is knalroze. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht en kan je met een beetje geluk zelfs de top van Adam’s Peak zien. Voor het diner werden we uitgenodigd in de huiskamer van de familie om samen met oma, dochter en eigenaren te eten.

Locatie: B. Rose House, 36/B PANSALA ROAD, Hatton, Sri Lanka (via Booking.com)

Adam’s Peak

Adam’s Peak is een bergtop van 2243 meter hoog. Het is een rotsformatie in de vorm van een voetafdruk en een Boeddhistisch pelgrimsoord. Je beklimt de berg middenin de nacht om vervolgens de zon op te zien komen op de top. 

Via de eigenaren van B. Rose House hadden we een tuktuk geboekt om ons die nacht naar het begin van Adam’s Peak te brengen, zodat we met zonsopkomst op de top van berg zouden staan. Vertrektijd: 23:00 uur. We scheurden in de tuktuk over de weg, maar al snel stonden we in een file van 14 kilometer lang, tot aan de voet van Adam’s Peak. Het was een speciale Poya waardoor de Sri Lankanen 3 dagen vrij hadden en dit was de uitgelezen kans om op pelgrimstocht naar Adam’s Peak te gaan. De locals waren hier kennelijk op voorbereid, want langs de weg waren groepen mensen eten aan het koken. Het zag er erg gezellig uit. Onze tuktuk chauffeur deed erg z’n best om ons verder naar voren te rijden. We kwamen niet verder en uiteindelijk hebben we het opgegeven en zijn we omgedraaid. Als het hier al zo mega druk was, dan zou het op de berg wel helemaal propvol zijn en zouden we er extreem lang over doen om de top te bereiken. Onze chauffeur was erg gastvrij en nodigde ons in het midden van de nacht nog uit voor een kopje thee met koekjes bij hem thuis. In het holst van de nacht kwamen we onverrichter zaken terug bij ons hotel. 

Tip: Check bij de locals of in je hotel wanneer het “Poya Day” is. Deze maandelijkse vrije dag valt samen met de stand van de maan en op deze dag worden pelgrimsoorden, waaronder Adam’s Peak, zeer druk bezocht en zitten de treinen overvol!

NB: Op Bali heb ik wel succesvol een berg beklommen en werd ik beloond met een magische zonsopkomst vanaf de top. Lees mijn blog – inclusief paklijst – over deze ervaring hier.

3. Ella

De volgende ochtend kwam dezelfde tuktuk chauffeur als de vorige nacht ons ophalen voor een lange tocht via Nuwara Eliya naar Ella, aangezien er geen treinkaartje meer te krijgen was. De 3,5 uur durende tuktuk-tocht was eigenlijk een fantastisch alternatief en bijna leuker dan de trein.

Tip: Een tuktuk heeft maar zeer beperkte ruimte voor bagage, dus in dit geval is een backpack wel erg handig. Lees hier mijn blog Backpack of koffer?

In de tuktuk krijg je nog veel meer mee van alle geuren en kleuren van het land. Daarnaast waren we helemaal vrij om te stoppen waar en wanneer we wilden. Zo hebben we onderweg genoten van watervallen, theeplantages, kokosnoten, het stadje Nuwara Eliya en kopjes thee bij St Clair’s Tea Centre. Ook al rijdt de trein, overweeg deze optie van vervoer!

NB. Zorg dat je geld hebt gepind voordat je naar Ella gaat, want hier zijn geen pinautomaten! Althans, dat was zo toen ik er in februari 2016 was, dus wij moesten heen-en-weer met de bus naar een stad verderop om geld te halen; zonde van de tijd.

Ella Rock en 98 Acres Café

Aangezien het beklimmen van Adam’s Peak niet was gelukt, wilden we wel een andere hike doen. Ella Rock is echt goed te doen en is een leuke wandeling vanuit Ella. Vanaf Ella Rock heb je uitzicht op Little Adam’s Peak, die je kan je eventueel ook nog beklimmen, maar dit is een langere en zwaardere tocht. In verband met de hitte kan je het beste vroeg in de morgen vertrekken als je gaat hiken. 

Op de terugweg van Ella Rock liepen we langs het superdeluxe 98 Acres Resort en Spa en stopten bij het bijbehorende 98 Acres Cafe voor een verkoelend drankje. Het is echt een aanrader om hier op het terras neer te ploffen, want je wordt beloond met prachtig uitzicht op Little Adam’s Peak. Mocht je budget het toelaten, dan kan je hier natuurlijk ook overnachten.

Rawana watervallen

In de middag hadden we nog genoeg puf om de Rawana watervallen te bekijken. De route naar de watervallen is al een beleving op zich, omdat je een groot deel over het spoor loopt; en ja, er rijden gewoon treinen over het spoor, dus blijf opletten of je iets hoort aankomen! Neem snacks en genoeg water mee en zoek een lekker plekje uit om met je voetjes in het koele water te genieten van het uitzicht. 

Tip: Er zijn genoeg restaurantjes in Ella om te eten, bijvoorbeeld bij Chill Cafe.

Slapen: Samadhi Nature Resort 

Samadhi Nature Resort ligt aan de rand van het drukke en toeristische stadje Ella. Het is een mooie locatie, middenin in de jungle, maar op loopafstand (circa 1 km) van de restaurants en gezelligheid van Ella. Wij hadden hier een grote kamer met twee tweepersoonsbedden. Vanaf het balkon heb je uitzicht op het groene bladerdak en zie je mogelijk nog mooie vogels of apen voorbij slingeren (ik heb helaas geen foto van het hotel).

Locatie: Samadhi Nature Resort, Ella – Passara Rd, Ambagollapathana, Sri Lanka (via booking.com)

Wil je weten hoe de reis begon? Lees dan de blog 3-weekse rondreis Sri Lanka (deel I) – Tempels en Olifanten. Binnenkort verschijnt het laatste deel van deze geweldige rondreis in Sri Lanka over de safari in Yala National Park, surfen in de badplaats Hikkaduwa en cultuur snuiven in Galle en Colombo. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om geen nieuwe blogs van TeppieTravels te missen!

Andere rondreizen waarover je al kunt lezen op TeppieTravels.com zijn de reizen in Colombia, Israël, Bali, Chili en de Seychellen. Op vakantie met een baby? Klik dan hier voor de ultieme paklijst voor reizen met een baby en mijn ervaringen op Curaçao met een baby.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!


One thought on “Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II)

  1. Wat een gave reis! Ik heb ook zulke goede herinneringen aan Sri Lanka! Liefs, Susanne

Comments are closed.