Roadtrip Italië – Piemonte, Le Marche & Lago Maggiore

Vanuit Nederland is een vakantie met de auto naar Italië heel goed te doen. Duizenden Nederlanders doen dit dan ook jaarlijks, met de piek in de zomervakantie. Wij vertrokken half september 2022 met onze eigen volgeladen auto. Tjerk werd tijdens deze reis 1 jaar oud en wij vonden het supergoed te doen om met hem deze roadtrip maken.

In deze blog vertel ik je graag meer over onze route door Italië van Piemonte naar Le Marche en terug via Lago Maggiore en tussenstops en route die de moeite waard zijn: 

  1. Wijn proeven in Piemonte
  2. Kunst en cultuur in Le Marche 
  3. Lago Maggiore – Pensionados en luxe
  4. Tussenstops voor de heen- en/of terugreis

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

Tip: Als je de mogelijkheid hebt, is het zeker aan te raden om niet in de zomervakantie naar Italië gaan, maar juist in mei/juni of september.

1. Wijn proeven in Piemonte

Agriturismo Il Milin (Asti) 

Il Milin is een prachtige agriturismo middenin de wijngaarden, op steenworp afstand van Asti! Reserveer op je aankomstdag meteen een Piemontees diner bij de familie Rovero, waarbij ‘nonna’ (oma) flink haar best heeft gedaan in de keuken. Het diner wordt uiteraard geserveerd met bijpassende wijnen uit eigen wijngaard. Ook de groente komt het liefst uit eigen moestuin. Voorafgaand aan het diner krijg je natuurlijk een rondleiding langs de wijngaard en uitleg over het wijnmaak proces. Of vraag gastvrouw Michela om een heerlijke zelfgemaakte pizza die je in de fijne tuin kan opeten. Pak er gerust een wijntje bij uit de wijnklimaatkast die goed gevuld is voor de gasten (je rekent af aan het eind van je verblijf).

Het ontbijt bestaat uit nog meer zelfgemaakte heerlijkheden, zoals verschillende soorten taarten. Ook het brood wordt door Michela zelf gebakken. Zelfs de ruime keuze aan honing komen allemaal van het eigen landgoed. Michela helpt je graag op weg naar leuke wijnproeverijen en restaurants in de omgeving. Maar een dagje genieten bij het (niet verwarmde) zwembad is ook geen straf. Hier beleef je La Dolce Vita in Italië!

Locatie: Agriturismo Il Milin, Str. Val Donata, 216, 14100 Asti AT, Italy, website

Asti

Lunch bij het gezellige, niet pretentieuze, restaurantje Tacabanda. Het lunchmenu is zeer goed betaalbaar. Met mooi weer staan de tafeltjes buiten langs de muur opgesteld. Als het weer wat minder is, kan je terecht in de hoge kelder, waar de wijnen tot in de nok zijn uitgestald. 

Net buiten het stadje – op loopafstand van agriturismo Il Milin – vind je nog het lieflijke familierestaurant Ristorante Enoteca Dente, waar ze heerlijke Italiaanse gerechten serveren; met veel truffel! Jammie!

Locaties:

  • Tacabanda, Via Teatro Alfieri, 5, 14100 Asti AT, website;
  • Ristorante Enoteca Dente, Via, Valle Tanaro, 43, 14100 Torrazzo AT, Italy

La Morra 

Wat een uitzicht! Vanaf de piazza in La Morra zie je de hele omgeving. De weg ernaartoe is sowieso echt een feestje met na elke haarspeldbocht weer een nieuw spectaculair uitzicht. Slenter door het lieflijke Italiaanse stadje of maak een stevige wandeling in de omgeving. Er zijn meerdere routes uitgezet vanuit het stadje, dus vergeet je wandelschoenen niet!

Voor een heerlijke lunch – inclusief uitzicht op maar liefst 2 kerken – kan je terecht bij Osteria Le Vigne Bio. Een menukaart vol smaakvolle authentieke Piemontese gerechten en uiteraard alleen maar wijnen (Barolo!) uit de omgeving. 

In deze omgeving kan je overal wel een wijnproeverij doen, dus de keuzestress kan toeslaan. Wij zijn bij Cantina Erbaluna geweest. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de regio. Voor een klein bedrag krijg je een rondleiding en proef je maar liefst 9 van de organisch verbouwde wijnen en digestieven zoals grappa! Sla hier wat goede Barolo’s in om thuis nog lekker na te kunnen genieten! 

Locaties:

  • Osteria Le Vigne Bio, Via San Martino, 2, 12064 La Morra CN, website;
  • Cantina Erbaluna, Via Annunziata, 43, 12064 La Morra CN, website; Je kunt hier eventueel ook overnachten, want het is ook een agriturismo. 

2. Kunst en cultuur in Le Marche

Urbino – De ideale stad 

Urbino wordt ook wel “de ideale stad” genoemd. Het idee van de ideale stad was typerend voor de renaissance en was gebaseerd op het streven naar geometrische perfectie met volmaakte symmetrie, compositie en perspectief. In de vijftiende eeuw zijn drie grote schilderijen gemaakt van ‘de ideale stad’ en één daarvan wordt in Urbino tentoongesteld. Urbino is UNESCO Werelderfgoed en is een erg mooi – maar zeer toeristisch – stadje bovenop een heuvel. 

Tip: Alhoewel er busladingen bejaarden worden uitgeladen, moet je hier toch wel goed ter been voor zijn – of je redt het slechts tot de vlakke straatjes en pleinen. 

Highlights Urbino:

  • Geboortehuis van de schilder Rafaël: In Urbino kan je er niet omheen: Rafaël is hier geboren. Enigszins bij toeval liepen wij binnen bij het geboortehuis van deze beroemde schilder. Hier kan je een van de eerste (meester)werken bewonderen van Rafaël: een schildering van Maria met kind die hij op de muur van zijn slaapkamer heeft gemaakt. Rafaël heeft hier tot zijn elfde jaar gewoond, dus hij was ontzettend jong toen hij dit vertederende beeld schilderde. Overigens is nog steeds niet helemaal zeker of het werk echt van de jonge Rafaël is, of dat het toch van de hand van zijn vader is. Ook vader Giovanni Santi was immers een getalenteerde schilder. In het huis vind je ook enkele werken van hem. Een rondje door het ruime geboortehuis is ook de moeite waard door de overige informatie over de vertrekken en andere werken en antieke meubels. 
  • Palazze Ducale di Urbino: Dit museum mag je eigenlijk niet overslaan. Het museum was vroeger een paleis en dat zie je nog goed terug in de enorme haarden en vertrekken. Naast de vele Maria’s, waaronder “La Muta” van Rafaël, vind je hier uitzonderlijk gedetailleerd houtsnijwerk in de deuren en een prachtige kamer die volledig uit houtsnijwerk bestaat. Alleen al voor die ene kamer moet je hier echt even naar binnen! 
  • Cattedrale di Santa Maria Assunta: Als je dan toch het museum hebt bezocht, loop dan ook even binnen bij de kathedraal ernaast. In deze kathedraal is bij uitzondering niet zo’n overdaad aan goud als andere katholieke kerken, maar de koepel bij het altaar en de zij-altaartjes zijn mooi om te zien. 
  • Uitzichtpunt Punto Panoramico Fortezza Albornoz: Volg de bordjes voor een fantastisch uitzicht over de stad. Fotomomentje!
  • Orto Botanico: Een prachtige botanische tuin in het hart van het stadje. De tuin wordt beheerd door de Universiteit van Urbino. Deze eeuwenoude tuin werd formeel opgericht  in 1809, maar de tuin is al sinds 1286 de belangrijkste tuin van het klooster waarin de tuin ligt. De tuin werd gebruikt om te onderwijzen in medische en agrarische vakken. De serre is gebouwd in 1813 en de prachtige bakstenen gevel in neoklassieke stijl dateert uit 1848. De openingstijden zijn niet ideaal, maar deze oase is heerlijk om doorheen te lopen.

Tip: De locaties van de highlights staan aangegeven in de map bovenaan. Open die op je telefoon en je weet precies waar je moet zijn in Urbino!

Lunch bij Ristorante Osteria L’Angolo Divino

Een dikke aanrader voor de lunch (of diner) is Ristorante Osteria L’Angolo Divino. Het restaurantje ligt net buiten de meest toeristische straat, waardoor het gelukkig nog niet door alle toeristen is ontdekt. De gerechten hier zijn Italiaans, met een moderne twist. Het menu past op 1 pagina, maar er is genoeg keuze aan heerlijke pasta, vis en vleesgerechten. Er zijn zitplaatsen buiten, maar ook binnen in de (wijn)kelder of op de eerste verdieping. Wij zijn hier op onze tweede dag in Urbino weer gaan lunchen, en ja, dat zegt wel wat! 

Een ander leuk plekje voor een kopje koffie met iets lekkers of een lunch is Atabulus Enoteca con cucina. Dit schattige restaurantje met binnentuin ligt een beetje verscholen en wordt daardoor wat minder overspoeld door toeristen. Heel fijn om hier voor of na je bezoek aan het Palazzo Ducale even bij te komen van de indrukken.

Locaties:

  • Ristorante Osteria L’Angolo Divino, Via Sant’Andrea, 14, 61029 Urbino PU, website;
  • Atabulus Enoteca con cucina, Piazza Rinascimento, 7, 61029 Urbino PU, Italie.

Natuurwijnen proeven bij Tenuta Cà Sciampagne

Na wijnproeverijen in de bekende streken Piemonte en/of Toscane is een wijnproeverij in La Marche ook niet verkeerd. Wij kozen een keer voor een hele andere wijnproeverij: natuurwijnen. Bij de kleinschalige wijnboerderij Tenuta Cà Sciampagne produceren alleen maar natuurwijnen. Een van de zonen moest door de nonna uit de wijngaard worden geplukt waar hij met zijn vader en broer aan het oogsten was. Na een rondleiding langs de etappes van het productieproces van dit familiebedrijf mochten we verschillende wijnen proeven. En dat met een fenomenaal uitzicht!!

Het produceren van natuurwijnen is volledig handwerk en dat zie je ook wel terug in de prijs per fles. Maar ook het internationale publiek begint deze wijnproducent langzaam maar zeker te vinden! De etiketten zijn ansichtkaarten, omdat het drinken van de wijn ook een mooie herinnering zou moeten zijn, net als een mooie reis. Wij hebben een doosje met verschillende natuurwijnen ingeladen om thuis na te genieten van deze mooie (wijn)reis. 

Locatie: Tenuta Cà Sciampagne, Via Sant’Eufemia, nr. 8, 61029 Urbino PU, website

3. Lago Maggiore – Pensionados en luxe

Voor de terugweg naar Nederland waren we op zoek naar een bestemming waar we nog niet eerder waren geweest. We kwamen uit bij Lago Maggiore. Ik had gelezen dat het strand van Cannero het mooist (en zonnigste!) was, dus keken we wat daar konden boeken en doen. 

Hotel Cannero

De recensies van Hotel Cannero waren erg goed, dus boekten we een kamer. Toen we aankwamen, waren we enigszins overweldigd door de luxe uitstraling van het hotel – en de gemiddelde leeftijd van de gasten: 75+ jaar. Het was meteen duidelijk dat de gasten die hier verbleven hier vaak al jaaaaaren kwamen. Ook al waren de meeste mensen hier op leeftijd, het waren wel de sportievelingen die houden van een flink stuk nordic walking. 

Het hotel ligt prachtig aan het eind van de boulevard en met weids uitzicht over Lago Maggiore. De kamers zijn redelijk ruim, maar wel wat ouderwets. Eigenlijk moet je wel voor een iets duurdere kamer met view gaan, wat wij helaas niet hadden gedaan. Voor een klein bedrag vaar je mee met de boot van het hotel voor een kleine rondvaart over het meer tijdens zonsondergang. Het hotel heeft ook een eigen Cantina waar je wijnen kunt proeven (en kopen). Ook kan je als hotelgast gebruik maken van de privé spa in Park Hotel Italia. Ons hotel had een oppas geregeld die op ons zoontje paste terwijl wij even 2 uurtjes konden genieten van de sauna en een massage. De oppas was zeker niet gratis: € 25 per uur, maar het was het wel waard. 

Tip: Als het warmer weer is, kan je ook gewoon neerstrijken bij het zwembad van Hotel Cannero.

Locatie: Hotel Cannero, Piazza Umberto I, 2, 28821 Cannero Riviera VB, website

Eten in Cannero

Als hotelgast van Hotel Cannero betaal je € 25 voor een 3-gangendiner in het hotel. Het waren prima gerechten – die in heel rap tempo werden voorgezet – maar wij hebben de overige dagen vooral buiten het hotel gegeten. Aanraders voor lunch of diner in Cannero zijn:

  • Trattoria Giardino: Moderne keuken, maar ook heerlijke pizza’s (alleen tijdens diner) in een fijne tuin.
  • La Trattoria da Gino e Gabi: Een fijn restaurant met een prachtige tuin en dito uitzicht waar je met mooi weer in dineren. Maar ook als je binnen zit is het genieten van de goede sfeer, vriendelijke bediening en de prima prijs-kwaliteit verhouding voor het heerlijke eten. Reserveer je plekje van tevoren want het zit hier bijna altijd vol!
  • Casa Banano: Het decor hier is fantastisch! Er hangen skiffs (roeiboten) aan het plafond en de muren zijn gedecoreerd met ramen, waardoor het binnen lijkt alsof je buiten op een plein zit. De pizzabakker staat achterin bij de houtoven superverse pizza’s te bakken. 

Locaties:

  • Trattoria Giardino, Via Massimo D’Azeglio, 33, 28821 Cannero Riviera VB, Italie;
  • La Trattoria da Gino e Gabi, Via Dante Alighieri, 12, 28821 Cannero Riviera VB;
  • Casa banano, Via Guglielmo Marconi, 30, 28821 Cannero Riviera VB, website.

Doen in Cannero (en omgeving)

Het dorpje Cannero heb je vrij snel uitgespeeld, maar een wandeling over de boulevard, Cannero strand en door het dorp omhoog langs Grotta di Cannero – een kapelletje dat is uitgehouwen in een grot – is zeker een aanrader om te doen.

Voor de deur van het hotel stap je op de veerboot die je naar andere stadjes aan het Lago Maggiore brengt. In Luino, het dorpje aan de overkant, vindt je een keer per maand de grootste ledermarkt van noord Italië en dat trekt veeel mensen. In Luino kan je prima lunchen bij Ristorante Pizzeria “TRE RE” di Lombardi Giuseppe in de binnentuin. In de andere dorpjes zijn wij niet geweest vanwege het slechte weer en te weinig tijd. Maar we komen zeker terug om de rest van de omgeving van Lago Maggiore te ontdekken!

Locatie: Ristorante Pizzeria “TRE RE” di Lombardi Giuseppe, Via Alessandro Manzoni, 29, 21016 Luino VA

4. Tussenstops voor de heen- en/of terugreis

Overnachting in Novotel Mulhouse, Frankrijk

Novotel Mulhouse Bâle Fribourg in Frankrijk is een prima hotel met redelijk ruime en nette kamers. Zeer kindvriendelijk met een speelhoek, een speeltuin in de grote tuin waar je goed je benen kan strekken en een zwembad! Het fijne aan dit hotel is dat er ook een restaurant is, met een goede kaart die vooral bestaat uit heerlijke streekgerechten. Als je hier eenmaal bent aangekomen, hoef je dus niet meer het hoge uit op zoek naar iets te eten. Mocht je heel moe zijn na de lange autorit, dan kan je roomservice bestellen. 

Bij het ontbijtbuffet bestaat de keuze vooral uit heerlijke lokale producten, zoals jam en kaas, maar natuurlijk ook croissants, pain au chocolats en baguettes. Een perfecte start om je weg te vervolgen. Ook honden zijn hier trouwens welkom. 

Tip: Ook honden zijn hier in bepaalde kamers welkom.

Locatie: Novotel Mulhouse Bâle Fribourg, Rue des Cévennes, 68390 Sausheim, Frankrijk (via booking.com)

Ibis Strasbourg Sud La Vigie (Frankrijk)

Op de terugweg sliepen wij in het Ibis Strasbourg Sud La Vigie (in Frankrijk) en aten we bij het grillrestaurant Hippopotamus, omdat het restaurant van het Ibis niet open was (behalve voor een veel te dure magnetron maaltijd). Tot onze verbazing zat dit restaurant in the middle of nowhere binnen mum van tijd bomvol gasten. Waar die nou opeens vandaan kwamen en was er dan echt geen beter restaurant in de buurt? Tja, over het simpele Ibis hotel valt niet veel over te zeggen, behalve dat prijs-kwaliteit echt véél minder goed was dan het Novotel. 

Locatie: Ibis Strasbourg Sud La Vigie, 13 Rue Ferdinand Braun, 67540 Ostwald, Frankrijk (via booking.com) en Hippopotamus Steakhouse, Zone commerciale La Vigie, Rue du 23 Novembre, 67540 Ostwald, Frankrijk, website

Stops voor onderweg (Luxemburg en Zwitserland)

Andere fijne plekken om onderweg te stoppen en de benen te strekken (en ook nog eens kids proof!) zijn, in volgorde vanuit Nederland naar Italië (via de Sint Bernhard-pas):

  • Luxemburg: Rustplaats Capellen-Zuid. Dit is een goede stopplaats met grote speeltuin en bankjes om lekker buiten te spelen en de benen te strekken. Verder is er een benzinepomp, Burger King, een winkel maar ook een kioskje met versbereide broodjes en koffie (let op: hier kan het met name in het hoogseizoen enorm druk zijn);
  • Zwitserland: Panoramic Restoroute de la Gruyère. Deze stop is vooral leuk vanwege het prachtige uitzicht over het Lac de la Gruyère. Hier kan je je Zwitserse prullaria en chocola inkopen, koffie drinken en er is een speeltuintje buiten. Je zou hier zelfs een nachtje kunnen blijven slapen (Drive-In Motel De La Gruyère, website). 
  • Zwitserland: Restaurant Bivouac Napoleon is ongeveer het laatste restaurant dat je tegenkomt voordat je de Grote Sint Bernhardtunnel inrijdt (of kiest voor de pas) en uitkomt in Italië. Heerlijke streekgerechten uit het seizoen in een gezellige Zwitserse blokhut. Je kan hier trouwens ook overnachten (website). 

Tip: Lees ook mijn blog De ultieme paklijst voor een (vlieg)reis met je baby, want die komt goed overeen met een paklijst voor een roadtrip met een baby.

Een naar andere roadtrip maken? Kijk dan eens naar mijn blogs over een roadtrip in Israël. Andere rondreizen waarover je al kunt lezen op TeppieTravels.com zijn bijvoorbeeld eilandhoppen op de Seychellen, de reizen in Colombia, Sri Lanka (Tempels en olifanten – Rondreis Sri Lanka (deel I), Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II) en Luipaarden spotten, surfen en cultuur snuiven – Sri Lanka (deel III) – TeppieTravels) en Bali (Indonesië). Bestemmingen waar je ook van wijn kunt genieten zijn bijvoorbeeld Chili en Argentinië

Op vakantie met een baby? Klik dan hier voor de ultieme paklijst voor reizen met een baby en mijn ervaringen op Curaçao met een baby.

Binnenkort staat er voor mij een roadtrip in Bosnië, Kroatië en Montenegro op de planning. Zin in!! Tips voor deze landen zijn zeer welkom, dus laat ze achter als reactie op deze website of via Instagram. 

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!