Koffie, Cocora & Cowboys

Colombia rondreis (deel II)

Het centrale westen van Colombia is een prachtig gebied! Hier vind je uitgestrekte koffieplantages, tien-tallen meters hoge palmbomen en overal rijden cowboys rond op hun paard. 

Dit gebied van Colombia mag je zeker niet overslaan tijdens een rondreis. Wij vonden het kleurrijke plaatsje Jardín de allerleukste verrassing van dit gedeelte van de reis. Ik neem je mee langs onze stops in het koffiegebied van Colombia en deel mijn tips:

  1. Kleurrijk Salento
  1. Cowboys in Jardín

Tip: Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Kleurrijk Salento

Hoe kom je er?

Vanuit Bogota pakten we een vliegtuig naar de stad Pereira, meer ten westen van het land. Er zijn dagelijkse interne vluchten met bijvoorbeeld LATAM. De vlucht duurt nog geen uur. Bij aankomst op het vliegveld spraken we wat andere reizigers aan en vroegen of ze een taxi wilden delen naar Salento. Zo konden we de kosten van de taxi delen en maakten we meteen nieuwe vrienden! En we hoefden niet de extra overstap te maken met de bus. De mensen die de bus hadden gepakt, kwamen zeker een uur later aan in Salento. 

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de bus te pakken van Bogota naar het koffiegebied, maar dan ben je zeker een dag kwijt aan reistijd. Vergis je niet: dit gedeelte van Colombia is ontzettend bergachtig!

Cocora hike

De Cocora vallei, met de tientallen meters hoge palmbomen, staat deze plek vast en zeker op je bucketlist voor Colombia. En deze highlight moet je zeker niet overslaan! Als je ook maar een klein beetje sportief bent, dan is de “lange hike” echt een aanrader!

De weg ernaartoe is al een feestje: met gekleurde Willy’s (jeeps) cross je door het prachtige landschap!

Pro tip: Stap pas als allerlaatste in de jeep, zodat je achterop de jeep mag staan tijdens de hele rit! Alleen dat vonden wij al een heerlijke ervaring! Genieten van het landschap om je heen, met de wind door je haren. Wel goed vasthouden 😉

Eenmaal bij het eindpunt van de jeep, kan je kiezen voor de korte of lange route. Bij de korte, makkelijke route ben je vrijwel direct bij de palmbomen. Kies je de lange, zwaardere route, dan wordt je aan pas aan het eind beloond met het fenomenale uitzicht op de palmbomen. Wij kozen natuurlijk voor de lange route! Onderweg steek je een aantal houten bruggetjes over, moet je aardig wat klimmen, zou je zomaar even de weg kwijt kunnen raken, maar wordt je ook beloond met plastic kaas die je in chocomelk moet dopen terwijl er tientallen soorten kolibries rond je hoofd vliegen. Je komt vanaf de bovenkant van de berg aanlopen in de Cocora vallei met de indrukwekkende palmbomen.

Overigens is het net alsof je bij een festival bent geweest na deze hike: zoveel polsbandjes die je onderweg verzamelt! En je schoenen zitten ook onder de modder.

NB: Vergeet je antimug stick en een klein handdoekje niet voor de hike!

Voor een stevig ontbijt voordat je vertrekt voor de Cocora hike, moet je bij Brunch de Salento zijn. Enorme fruitsalades en heerlijke pannenkoeken! Handig: Vraag meteen of ze een lunchpakketje voor je klaarmaken voor de hike!

Beloon jezelf na de hike op een koud biertje bij Casa Willys, vlakbij de Plaza, waar je wordt afgezet met jeep. Aan de balkonbar buiten heb je prachtig uitzicht over valleien en bergen. Puur genieten na alle inspanning! 

Locaties
Cocora Vallei (Valle del Cocora)
Km 11 Vía al Valle del Cocora Salento, Salento, Quindío, Colombia
Je komt er met een Willy
www.valledelcocora.com.co

Brunch de Salento
Cl. 6 ##3-49, Salento, Quindío, Colombia
Tel: +57 311 7578082

Casa Willys 
# a 7-84,, Cl. 5 #72, Salento, Quindío, Colombia
www.casawillys.com

Voor meer hike-inspiratie voor Colombia, lees je hier mijn eerder verschenen blog Hike in Tayrona NP – Weg van de massa. Dit nationale park ligt in het noorden van Colombia en grenst direct aan zee.

Koffiebonen branden

Ons guesthouse The Plantation House wordt gerund door koffieboer Don Eduardo. Aan de overkant van de straat staat een deel van de koffieplantage. Don Eduardo zelf gaf ons uitleg over het hele proces van het plukken tot branden van de koffieboon. 

Daarna mochten we zelf aan de slag en hebben we in twee uur onze eigen koffiebonen gebrand! En je hebt meteen een heel leuk souvenir: zelfgebrande koffiebonen!

Locatie:
The Plantation House / Finca Don Eduardo
Cl. 7 #1-04, Salento, Quindío, Colombia
www.theplantationhousesalento.com
Tel: +57 315 4097039

Overige tips in Salento 

Slenter door de kleurrijke straatjes van Salento. Geniet van de drukte op het dorpsplein Plaza de Bolivar Salento onder het genot van een forel (“trucha”) uit de rivier en een koud drankje. 

Reserveer in ieder geval een avond een tafel bij het superleuke restaurant La Herreria: heerlijk eten, goede wijnen en fijne bediening. Wat wil je nog meer?

Als je nog wat tijd hebt is een kort wandelingetje (afhankelijk waar je hotel is natuurlijk) naar het uitzichtpunt “Mirador de Salento” leuk om te doen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Daar vlakbij is Quindú Restaurante waar je vanaf het terras aan de achterkant uitkijkt over het dorp. 

Locaties:
Plaza de Bolivar Salento
# a 4-83,, Cra. 6 #41, Salento, Quindío, Colombia

La Herreria
Carrera 5, Salento, Colombia
Tel: +57 318 3291098

2. Jardín 

Hoe kom je er?

Dit is een belangrijk punt: doe het niet zoals wij het deden! Wij pakten de iets latere bus vanuit Salento, stapten twee keer over en strandden uiteindelijk in een stadje dat zelfs de Lonely Planet niet kent… De laatste bus naar Jardin was net een half uur eerder vertrokken en er reed die dag geen bus meer. Wij vroegen in ons hakkietakkie Spaans of er een taxi reed naar Jardín; we werden keihard uitgelachen. Gelukkig was er toch nog een held met een minibusje bereid om ons nog geen half uur later naar Jardín te brengen. Dat kostte ons wel € 100,=! De rit met de minivan kostte ruim 4 uur, over niet al te beste wegen en uiteindelijk in het pikkedonker. We begrepen pas aan het eind dat de chauffeur die nacht ook zeker niet terug ging rijden, maar ook in een hotelletje zou overnachten. 

Hoe moet het dan wel? Check in ieder geval een dag voordat je vertrekt goed bij het busstation hoe laat de bussen vertrekken en wanneer je de bus moet pakken om nog diezelfde avond in Jardín aan te komen. Bereid je voor op een lange, soms hobbelige rit en vertrek met de eerste bus in de ochtend. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je voor verrassingen komt te staan. 

Cowboys in Jardín

We waren wel blij dat we ons net de minibus hadden laten brengen, want de volgende ochtend werden we vanuit onze kamer met een prachtig uitzicht beloond. We sliepen in super mooi gelegen hotel Diana Campestere Jardín.

Locatie:
Hotel Diana Campestere Jardín

Cra. 1 ##7-04, Jardín, Antioquia, Colombia
Tel: +57 311 3747003
Website: hotel-diana-campestre-jardin.negocio.site

We hebben de omgeving van Jardín te paard ontdekt. Wij hebben deze paardrijtocht geregeld via ons hotel en werden door onze cowboy opgehaald om eerst een polsbandje op te halen en vervolgens naar de paarden te brengen. De cowboy neemt je met deze tocht mee langs een waterval, je bezoekt een grot met vleermuizen met aan het eind een waterval en je eindigt bij een restaurantje in een bananenplantage waar de bananen met een liftbakje naar beneden worden gebracht. 

Chillen op het dorpsplein van Jardín 

Het dorpsplein van Jardín (Parque Principal) is ‘the place to be’ in de namiddag. Doe zoals de locals doen: pak een gekleurde stoel, zet die op de achterste poten tegen de muur, bestel wat te drinken en geniet van het spektakel dat zich voor je afspeelt. Cowboys komen langs op hun wilde paarden om ze te temmen, kleurrijke bussen rijden voorbij en overal zie je groepjes babbelende lokalen, uiteraard met hoed. Genieten!!

Tip: loop ook even binnen bij de grote kerk op het plein. De rauwe, nogal onaantrekkelijke buitenkant van de kerk is compleet anders dan het prachtige, blauwe interieur binnen. 

Locaties:
Parque Principal

Basilica of the Immaculate Conception
Cl. 11 #2-43, Jardín, Antioquia, Colombia
Tel: +57 4 8455525

Overige tips in Jardín 

Het is zeer de moeite waard om te wandelen naar het Christusbeeld (mirador Cristo Rei) en een kopje koffie te drinken bij Café Jardín. Vanaf de koffieplantage van Café Jardín heb je prachtig uitzicht op Jardín en de omgeving. Onderweg kom je onder meer langs een forellenkwekerij. 

Meer weten over deze 3-weekse rondreis in Colombia? Lees hier mijn eerdere blogs voor meer reisinspiratie:

Andere rondreizen die je al op TeppieTravels.com kunt vinden zijn: een 10-daagse roadtrip door Israël, mijn Solo-reis door Bali (meerdere delen), “De highlights van centraal Chili in 2 weken” en een 3-weekse rondreis door Sri Lanka. Klik hier voor meer Zuid-Amerika reisinspiratie.