Rondreis Colombia – Bogota en Zout Kathedraal

Onze 3-weekse rondreis in september 2019 door Colombia startte in Bogota en eindigde in Cartagena. We hadden onze KLM-vlucht zo geboekt, dat we niet vast zaten aan een echt rondje, maar dat we een ander begin- dan eindpunt hadden.

We hadden 2 hotelovernachtingen in Hotel Vilar America (een simpel hotel, maar perfect gelegen) in Bogota, zodat we nog even de tijd hadden om deze stad te ontdekken. Waarom het echt de moeite waard is om een korte stop in Bogota te maken, lees je hier:

  1. Adembenemend uitzicht vanaf de top van de Monserrate
  2. De indrukwekkende Zout Kathedraal van Zipaquirá
  3. Tejo, het allerleukste spel voor volwassenen (lees mijn blog “Bier en Buskruit – Let’s play a game” voor de spelregels)

1. Adembenemend uitzicht vanaf de top van de Monserrate

Wij landden halverwege de middag in Bogota. Nadat we waren ingecheckt in ons hotel, pakten we een taxi naar de voet van de Monserrate berg. Daar stapten we in een kabelbaan (teleférico) en lieten ons zo’n 600 meter omhoog voeren. De berg ligt 3.152 meter boven zeeniveau.

Tip: Het kan nogal koud zijn bovenop de berg, dus neem een trui, sjaal en/of windjack mee.

Ondanks de frisse wind (daar waren we niet helemaal op voorbereid; Bogota ligt vrij hoog in de bergen en kan dus nogal afkoelen), genoten we van het prachtige uitzicht over de eindeloze stad. Om de jetlag na onze lange vlucht nog een beetje uit te stellen en een beetje op te warmen, dronken we een biertje in het restaurant op de top. Vanachter het raam zagen we het kleurenspel van de ondergaande zon over de stad. Toen de schemering aanbrak, twinkelden er miljoenen lichtjes onder ons. De weg terug naar beneden met de kabelbaan was een magische ervaring. 

NB. Bogota is niet heel veilig, dus loop niet onnodig na de schemering en zeker niet op plekken die je niet kent. Het wordt sterk afgeraden om naar de top te lopen, omdat mensen op dat pad vaak worden overvallen.

2. De indrukwekkende Zout Kathedraal van Zipaquira

De tweede dag zijn we op tijd opgestaan om de indrukwekkende Catedral de Sal de Zipaquira (de Zout Kathedraal van Zipaquira) te kunnen bezoeken. Zipaquira ligt iets ten noorden van Bogota en je komt er gemakkelijk met het openbaar vervoer. 

De zoutkathedraal is een ondergrondse rooms-katholieke kerk, die is gebouwd in de tunnels van een oude zoutmijn van ongeveer 200 meter diep.  De mijn zelf is al eeuwenoud, maar de kathedraal zoals die nu is, is pas in 1954 in gebruik genomen.  Voordat je in het enorme “schip” van de kathedraal aankomt, loop je langs 14 kapelletjes die de verschillende fasen van de kruisweg van Jezus Christus weergeven. Heel modern uitgebeeld in steen, maar toch herkenbaar. In de “tempel” in de grote Kathedraal aan het einde van de route, diep in de oude mijn, worden in de 3 schepen (gedeelten) de geboorte, het leven en de dood van Jezus Christus uitgebeeld. 

Tip: Neem vooral de audiotour, zodat je begrijpt waar je langs loopt! Anders loop je zo langs de interessante plekken. 

Wij hebben geluncht in het stadje bij Brasas del Llano. Was het een ontzettend toeristisch restaurant? Ja! Vonden we het desondanks toch heel leuk? Jazeker! Je kan hier vooral een enorme lading vlees bestellen, onder andere van capybara. Toen wij er waren speelde er een hele enthousiaste live-band die de aanwezige gasten vermaakte en bij hun muziek betrok. 

Daarnaast komt de Tour de France winnaar van 2019: Egan Bernal uit dit stadje. In een van de straten van Zipaquirá tussen de zoutmijn en het restaurant is een mooi eerbetoon aan zijn overwinning geschilderd. 

Locaties:
Catedral del Sal

Parque De La Sal, Zipaquirá, Cundinamarca, Colombia
Website: www.catedraldesal.gov.co

Brasas del Llano
Cl. 1 #875, Zipaquirá, Cundinamarca, Colombia+57 311 2262921

3. Tejo, het allerleukste spel voor volwassenen 

In Club de Tejo La 76 in Bogota hebben we nog meer cultuur gesnoven. Hier speelden we het spel “Tejo”, het nationale spel van Colombia. Kort gezegd gaat dat zo: je koopt een krat bier, je drinkt je bier en gooit ondertussen met een metalen schijf naar een bord met klein waarop envelopjes met buskruit zijn gedrukt en BOEM!!

Tip: Lees hier mijn blog “Bier en Buskruit – Let’s play a game” over de spelregels van “Tejo”. 

Locatie:
Club de Tejo La 76

56, Ak. 24 ##76, Bogotá, Colombia
Website: clubdetejola76.negocio.site
Tel: +57 321 4089696

Wij hadden in totaal maar 1,5 dag in Bogota en hebben geprobeerd daar zoveel mogelijk uit te halen. Door de korte tijd hier hebben we de stad zelf niet verder kunnen ontdekken, maar hier schijn je ook veel leuke dingen te kunnen doen, zoals een graffiti tour.

Na Bogota stapten wij op het vliegtuig naar Pereira voor onze volgende stop: Salento. Binnenkort verschijnt mijn blog over deze gave bestemming in het koffiegebied van Colombia. Op deze pagina vind je alle blogs over Colombia. Lees bijvoorbeeld de blog over onze hike in Tayrona National Park in het noorden van Colombia: “Hike in Tayrona NP – weg van de massa”.

Liever een rondreis in een ander land dan Colombia? Lees dan hier over mijn 10-daagse roadtrip door Israël, mijn solo-reis door Bali (meerdere delen) of bijvoorbeeld “De highlights van centraal Chili in 2 weken”.