De highlights van centraal Chili in 2 weken

Chili is een ontzettend lang uitgerekt land; in het noorden de Atacama woestijn, het westen het enorme Andesgebergte en in het verre zuiden de gletsjers van Vuurland. Om al deze diverse landschappen te ontdekken, moet je zeker een paar weken uittrekken voor een reis naar Chili. In mei 2006 heb ik een vriendin opgezocht in Chili die daar als vrijwilliger Engelse les gaf op een school in een achterstandswijk in de buurt van Santiago. In de twee weken dat ik daar was, heb ik voornamelijk in Centraal Chili rondgereisd.

  1. Santiago en omgeving
  2. Wijnproeverij
  3. Valparaíso en Viña del Mar
  4. La Serena en tour Pisco Elqui

1. Santiago en omgeving

San Cristóbal en Santa Lucía

In Santiago kan je het standbeeld van de Heilige maagd Maria bovenop de San Cristóbal berg niet missen. Het beeld is 14 meter hoog en torent ver boven de stad uit. De Cerro San Cristóbal is het hoogste punt van Santiago en een heilige plek voor katholieken. Behalve het Maria-beeld kan je op de berg ook mooi wandelen door de Botanische tuin of een bezoekje brengen aan de dierentuin.

Je kan ervoor kiezen om de berg op te wandelen vanaf Barrio Bellavista (circa 1,5 uur), maar er gaat al sinds 1925 ook een treintje (“Funicular”) omhoog vlakbij de dierentuin in Barrio Bellavista. Daarnaast is er ook een modernere kabelbaan (“Teleférico”) die je naar de top brengt. Op sommige dagen is het uitzicht niet heel spectaculair, doordat de smog boven de stad blijft hangen door de koude lucht en hoge bergen van de Andes.

Een ander mooi uitzichtpunt in Santiago is de Santa Lucía berg. Vergeleken met de San Cristóbal is dit een kleine heuvel, maar het is een mooi aangelegd stadspark met een fantastisch uitzicht over de moderne gebouwen. Tijdens je wandeling over de vele trappen naar de top loop je langs verschillende bouwwerken, fonteinen en beelden. Neem een picknick mee naar boven en geniet (op een smog-vrije dag) van het uitzicht!

Tip: Helaas is er nog veel criminaliteit in Santiago en is de stad zeker in het donker niet veilig, dus bezoek de San Cristóbal en Santa Lucía overdag. Let goed op en laat dure spullen thuis!

Slapen, eten en vervoer in Santiago

Het gezellige en kleurrijke Bellavista Hostel heeft een tuin en een bar om andere reizigers te ontmoeten. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd vanuit het hostel, waar je aan mee kan doen. Ook biedt het hotel gratis fietsen aan om de buurt te verkennen. Ik vond dit een top hostel op een hele goede locatie!

Het Bellavista Hostel ligt aan de voet van de San Cristóbal berg in de hippe wijk Bellavista. Neem vooral even een kijkje in ‘Patio Bellavista’. Hier zijn een aantal leuke barretjes, restaurantjes en winkeltjes in gevestigd. Ook de wijk Barrio Lastarría is heel leuk geworden en heeft genoeg plekken om lekker te eten en een drankje te drinken.

Wil je weten wat je zeker moet bestellen in Chili? Lees dan mijn blog “Pisco en Completo – Eten en drinken in Chili”.

De metro is goed georganiseerd en een makkelijk vervoermiddel om je snel door de stad te verplaatsen. Neem voor je eigen veiligheid na zonsondergang altijd een officiële taxi (ook in Barrio Bellavista en Barrio Lastarría) ook al is het misschien maar een klein stukje lopen naar je hotel.

Locaties:
Bellavista Hostel 
Dardignac 0184 – Providencia, Barrio Bellavista, Santiago

Boeken kan onder andere andere via hostelworld.com en booking.com

Patio Bellavista
Constitución 53, Providencia, Santiago
Website: https://patiobellavista.cl (alleen in het Spaans)

2. Wijnproeverij

In wijnland Chili mag een wijnproeverij niet ontbreken. Ik ben bij de wijngaard “Concha y Toro” geweest. Een supermooi landgoed met goede uitleg in het Engels. Een wandeling over de wijngaard, een bezoek aan de wijnkelder en natuurlijk een wijnproeverij maken onderdeel uit van de rondleidngen. Aan het einde van de tour mochten we het wijnglas houden (en die is in mijn backpack ook nog heel gebleven!). Ik vond deze wijntour leuk, omdat het een bekende wijngaard is en de wijn op veel plekken ter wereld te koop is. Zo waan ik me regelmatig weer even terug in Chili! 

Tip: Ik heb deze wijntour op de terugweg van La Serena naar Santiago gedaan, maar je kan de tour ook gemakkelijk vanuit Santiago doen.

Locatie:
Viña Concha y Toro
Av. Virginia Subercaseaux 210, Pirque, Región Metropolitana, Chili
Tel: +56 2 2476 5000
Website: reserva.cyt.conchaytoro.cl

Prijs: Er zijn verschillende tour-opties, vanaf 18.000 CLP per persoon.

3. Valparaíso en Viña del Mar

Valparaíso is een levendig, historisch havenstadje ten oosten van Santiago. Valparaíso ligt op verschillende heuvels. Omdat de straatjes zo steil en smal zijn, zijn er lang geleden ruim 30 liften (“ascensores”) op de bergen aangelegd. Het is leuk om door het stadje te lopen en alle ouderwetse liften te nemen en gewoon te zien waar je uitkomt. Bovenop de heuvels heb je geweldig zicht op de vele kleurrijke huizen en koloniale gebouwen die het stadje rijk is. Je mag “Ascensor Artilleria”, met uitzicht over de haven, zeker niet missen. Valparaíso staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst “Outstanding Universal Value”.

Viña del Mar is meer de stad van beach apartments en casino’s met veel restaurants en barretjes, terwijl Valparaíso een havenstad met vertier is. In Viña del Mar kan je lekker naar het strand, maar toen ik er was, was het geen strandweer.

Tip: ‘s Avonds kan het in beide stadjes echter nog wel eens onveilig zijn, dus neem ook hier altijd een taxi terug naar je hotel. Er rijden genoeg busjes, taxi’s en tegenwoordig zelfs een treintje tussen Valparaíso en Viña del Mar dus het maakt niet veel uit in welk stadje je slaapt.

4. La Serena en tour Pisco Elqui

La Serena is buiten het hoogseizoen (januari en februari) een slaperig stadje aan de kust ten noorden van Viña del Mar en Valparaíso. La Serena heeft een uitgestrekt zandstrand, maar het was geen strandweer toen ik er was. Je komt er met een bus vanaf Santiago. In La Serena sliepen we in Hostal Maria Casa. Een heel gezellig hostel met een heerlijke tuin en een keukentje die je kan gebruiken als je zelf wilt koken. Omdat het weer tegenviel, hebben we vanuit ons hostel een fantastische tweedaagse tour door de Valle de Elqui geboekt.

Tijdens onze tweedaagse tour was alles geregeld. De busrit van La Serena naar de Valle de Elqui alleen al is prachtig! In het dorpje Pisco Elqui zijn we op een paard gestapt en hebben we een ontzettend mooie tocht door de Andes gemaakt. Tijdens de paardrijtocht door de Andes klim je erg hoog. Zo heb je een fantastisch uitzicht over de vallei en zie je goed het verschil tussen hoe vruchtbaar het land in het dal bij de rivier is en hoe droog en onvruchtbaar de bergen daaromheen zijn. De cowboys om je heen maken de ervaring helemaal af.

Toen het donker werd zijn we vanuit onze accommodatie in Vicuña naar de sterrenwacht Mamalluca gegaan. Er is heel weinig lichtvervuiling in dit deel van Chili, waardoor de sterren heel helder zijn. Door de enorme telescoop komt de maan opeens héél dichtbij. Je kan de kraters op de maan gewoon zien!

Verder zijn we op bezoek geweest bij de pisco-fabriek Capel. Daar kregen we een rondleiding langs het hele proces van het maken van de sterke drank pisco. Pisco is – naast wijn – de bekendste drank afkomstig uit Chili. Gelukkig mochten we ook genoeg pisco proeven daar. 

Als je nog tijd over hebt in La Serena, kan je je heupen laten swingen in een van de salsa-gelegenheden met live muziek in het nabij gelegen stadje Coquimbo, iets ten zuiden van La Serena. Ik vond Coquimbo verder niet de moeite waard, maar dat kan ook aan het slechte weer hebben gelegen. Het enorme kruis dat boven de stad uitsteekt is wel erg imposant.

Locaties:
Hostal Maria Casa 
Las Rojas las rojas, 1700000 La Serena, Coquimbo
Boeken kan onder andere andere via booking.com en Agoda.com.

Het hostel kan je helpen met het boeken van een tour naar de Valle de Elqui.

Mamalluca Observatory
D-359, Vicuña, Coquimbo
Website: https://www.astronomictourism.com/mamalluca-observatory.html

Fabriek Pisco Capel
Centro Turístico Capel, Camino a Peralillo s/n, Vicuña, Valle del Elqui
Website: https://www.piscocapel.cl/centro-turistico/

Tip: Over het algemeen zijn de bussen en busverbindingen in Zuid-Amerika erg goed. In de nachtbus kan je je stoel vaak helemaal plat leggen en is er een stewardess aan boord om je te voorzien van eten en drinken.

KLM vloog niet op Santiago in mei 2006, dus wij hadden een overstap op Atlanta in de Verenigde Staten. Dat gaf ons op de terugweg mooi een paar uur de tijd om te shoppen in een van de vele shopping malls daar. Lees hier mijn tip over een tussenlanding in Atlanta.

Wil je weten wat voor eten en drinken je zeker moet bestellen in Chili? Lees dan mijn blog “Pisco en Completo – Eten en drinken in Chili”. Voor meer reisinspriatie voor Latijns-Amerika, klik hier.