Noord Colombia: Minca, Taganga en Palomino (deel IV)

Noord Colombia bestaat uit fijne stranden met een Caribische vibe, groene jungle en prachtige natuurparken om te hiken. In deze blog neem ik je mee naar een aantal plekken in Noord Colombia waar ik ben geweest en vertel je over de hotspots (en welke plekken je beter kunt overslaan):

  1. Taganga: Vergane glorie
  2. Hike in Tayrona National Park – Weg van de massa (aparte blog)
  3. Palomino: Chillen en tuben
  4. Minca: Jungle, koffie en vergezichten

Tip: Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Taganga: Vergane glorie

Om het noorden van Colombia te ontdekken, pakten we vanuit Medellin het vliegtuig naar Santa Marta. Santa Marta is geen aanrader om te verblijven. Wij sliepen in de badplaats Taganga, maar ook dit stadje is vergane glorie en niet per se aan te raden. Hier voelden we ons in heel Colombia misschien wel het minst op ons gemak en veilig. Toch hebben we nog wel leuk gegeten bij Babaganoush en Ristorante Bitacora. 

Locaties: 

  • Babaganoush, Piso 3 Centro de Buceo Tayrona, Cl. 1c #18-22, Taganga, Santa Marta, Taganga, Santa Marta, Magdalena, Colombia;
  • Ristorante Bitacora, Carrera 1 # 17-13, Taganga, Santa Marta, Taganga, Santa Marta, Taganga, Colombia

Taganga was voor ons puur de plek om vanaf daar in Tayrona National Park te hiken. Mijn advies zou zijn om een leuk hostel te zoeken aan de oostkant van Tayrona – want daar wemelt het van de supergave hostels, zie hieronder – vanaf daar naar Tayrona NP te gaan. 

Tip: Lees hier alles over onze Hike in Tayrona National Park – Weg van de massa. Hier vind je ook veel praktische informatie en bijvoorbeeld een paklijst voor een dag in het park.

2. Palomino: Chillen en tuben 

Een absolute aanrader om te verblijven is The Dreamer Hostel – Palomino. Het complex bestaat uit een lekkere groene tuin met daarin verschillende huisjes, een zwembad en rechtstreeks toegang tot het strand. Wij hadden een heerlijke ruime kamer met veranda met uitzicht op de tuin. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waar je aan mee kan doen (jawel, er is ook een karaoke avond), maar niets hoeft hier.

Locatie: The Dreamer Hostel – Palomino, Playa Donaire, Palomino, Dibulla, La Guajira, Colombia, website.

In Palomino moet je toch in ieder geval tuben. Is het heel erg spannend? Nee, het is eerder een heel ontspannen tochtje over de rivier die start in de jungle en uitkomt in de zee. Neem een biertje mee, zodat je daar onderweg lekker van kan genieten terwijl het groen aan je voorbij trekt. Je kan letterlijk overal langs de weg in palomino een tube tourtje boeken, dus keuze genoeg!

3. Minca: Jungle, koffie en vergezichten

Voor (meer) avontuur moet je naar Minca! En dan vooral overnachten bij Minca Glamping. Wat een bijzondere ervaring was dat! Alleen al de weg ernaartoe is een hele uitdaging: vanaf het dorpje moet je nog een stuk lopen naar de glamping en daarbij steek je in ieder geval een rivier over op je blote voeten. Op de heenweg werden we onderaan in het dorp opgewacht door Maximo, de supervriendelijke eigenaar, die ons met onze backpacks hielp om boven bij de glamping te komen. De glamping bestaat uit een paar houten lodges met eigen veranda en ramen van klamboe gaas. Je ontwaakt hier ‘s ochtends met de geluiden van de jungle. 

Even snel wat eten in een restaurant in het dorp is vanaf deze plek wat lastiger, omdat je zeker 1,5 km door het pikkedonker terug moet lopen – ja, inclusief het oversteken van het riviertje. Gelukkig kan je ook een maaltijd laten bezorgen (de eigenaar haalt die dan voor je op, want hij kent de weg op z’n duimpje). 

Locatie:  Minca Glamping, Cerro Kenedy Ote., Santa Marta, Magdalena, Colombia, website

Na een lekker ontbijtje tussen 50 tinten groen en gekwetter van de vele vogels kan je de omgeving gaan verkennen. Aangezien het een grote modderpoel was toen wij in Minca waren, huurden we in het dorpje twee motorbikes – met chauffeur! – om ons de omgeving te laten zien. Tijdens deze bumpy ride konden we in 1 dag een koffieplantage, watervallen, prachtige uitzichtpunten bezoeken en een biertje in de netten boven de jungle met uitzicht tot aan de zee bij Casa Elemento te drinken (Casa Elemento is volgens Google maps nu (2023) permanent gesloten). Je kan hier in de omgeving ook heel goed hiken, maar dan red je het waarschijnlijk nooit om alles wat wij hebben gezien ook in een dag te bezoeken.

NB. Bij Minca Glamping kom je trouwens echt niet als je een koffer bij je hebt. Lees hier mijn blog Backpack of koffer. En vergeet vooral je hoofdzaklamp niet als je deze glamping boekt! 

Vanuit Minca namen we meerdere bussen om in de bruisende stad Cartagena uit te komen. Over Cartagena en het tropische eiland Isla Mucura binnenkort meer op TeppieTravels.com! Schrijf je hieronder in met je e-mailadres om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe blogs. 

Meer weten over deze 3-weekse rondreis in Colombia? Lees hier mijn eerdere blogs over Colombia voor meer reisinspiratie:

Andere rondreizen die je al op TeppieTravels.com kunt vinden zijn: een 10-daagse roadtrip door Israël, mijn Solo-reis door Bali (meerdere delen), “De highlights van centraal Chili in 2 weken” en een 3-weekse rondreis door Sri Lanka. Klik hier voor meer Zuid-Amerika reisinspiratie.

Als je meer wilt weten over mijn leven als expat in Singapore, verwijs ik je graag naar mijn blog over de eerste maanden als expat. Staat Afrika op de planning? Kijk dan vooral even naar de pagina’s over bijvoorbeeld Kenia en Mozambique, waar ik ook een tijdje heb gewoond.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!