Mijn eerste solo-reis – 3 weken Bali

Week 1: Yoga en surf retraite op Nusa Lembongan

Mijn eerste solo reis!! Wat een ervaring! Het was de hoogste tijd om eens een keer helemaal alleen op reis te gaan. Best wel spannend voor iemand zoals ik die nog niet eens alleen naar het strand gaat of een koffie drinkt.

Maar mijn besluit stond vast. Ik ga deze keer alleen op reis. Na wat onderzoek kwam ik uit op Bali: goede reistijd, vriendelijke mensen, lekker eten, superveel te doen en ook nog eens heel veilig als vrouw alleen.

Ik heb mijn reis naar Bali in meerdere blogs onderverdeeld. Deze blog gaat vooral over de voorbereiding en de surf- en yoga retraite die ik de eerste week van mijn reis heb gedaan op Nusa Lembongan:

  1. De voorbereiding
  2. Nachtje over in Sanur
  3. Yoga en surf retraite op Nusa Lembongan 

Tip: Zet in de kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

1. De voorbereiding 

De eerste week wilde ik vooral een beetje wennen aan het alleen reizen, maar wel mensen ontmoeten. Ik ben geen echte yogi, maar ontspanning in de vorm van yoga en massages die eerste week, leek mij wel een goede start. Verder houd ik ook wel van een sportieve uitdaging (en sportieve mensen), dus viel mijn keuze op een 6-daagse yoga en surf retraite op het kleine eilandje Nusa Lembongan in combinatie met surflessen. 

Yoga en surf retraite
Boek via www.bookyogaretreats.com. Deze website biedt veel verschillende soorten retraites aan over de hele wereld. Een goede start voor je zoektocht naar een geschikte retraite.

Daar stond ik dan op Schiphol: backpack gepakt, boarding pass en paspoort in de hand en genoeg boeken om drie weken alleen te overleven. 

2. Nachtje over in Sanur

Na een lange reis kwam ik aan in mijn Guest House Kayu Sugih in Sanur om de eerste nacht te overbruggen. Een oase van rust en groen, middenin het bruisende centrum! Ik kon dus gewoon even om de hoek een bordje nasi goreng eten in een van de vele restaurantjes langs de Jl. Danau Tamblingan en daarna lekker naar bed.

Locatie:
Guest House Kayu Sugih
Jl. Danau Tamblingan No.76, Sanur, Kec. Denpasar Sel., Kota Denpasar, Bali 80228, Indonesia
Tel: +62 361 282916
Boek bijvoorbeeld via Booking.com

3. Yoga en surf retraite op Nusa Lembongan 

Mijn vervolg naar Nusa Lembongan was helemaal geregeld door de yoga retraite; nogal relaxt! De volgende dag werd ik opgehaald met een busje en afgezet bij het vertrekpunt van de boten (ik ging met de bootmaatschappij Arthamas). Op Nusa Lembongan stond er op het strand weer iemand op mij te wachten om me af te leveren bij Rama Garden voor mijn retraite. Aangekomen in Rama Garden kreeg ik een heerlijk sapje, een hervulbare eco-bottle, een canvastas en ontving ik mijn programma voor de week.

Die middag had ik al mijn eerste yoga-les in de Yoga Shack. Na de les liep ik met twee meiden terug naar Rama Garden en het klikte meteen zo goed dat we nog in onze yoga-outfit een biertje gingen drinken op het strand, zodat we onze eerste zonsondergang daar niet zouden missen. We hadden prachtig uitzicht op vulkaan Agung, die op uitbarsten stond.

De rest van de dagen op Nusa Lembongan bestonden voornamelijk uit surfen in de ochtend en in de middag yogalessen, afgewisseld met massages. Surfen op Nusa Lembongan is perfect voor beginners, omdat er altijd een rif break is en de golven niet te hoog zijn. Dat is uiteraard ook afhankelijk van het tij, maar met de surflerararen van Monkey Surfing pak je binnen no-time je eerste golf. Het surfen was te gek!

We hebben een keer fietsen gehuurd en daarmee tussen het surfen en de yoga door het hele eiland rond gefietst. Er zat 1 heftige klim in (die je liever met een scooter zou willen doen) maar verder was het prima te doen op de fiets. In 3 uur waren we het eiland rond en hadden we alle hoogtepunten wel gezien (ja, het eiland is echt zo klein).

Ik wilde heel graag de bijzondere Mola-Mola, ofwel maanvis, zien die in die periode in de buurt van Nusa Lembongan was, dus heb ik een ochtend gedoken met Mola Mola divers. Ik had geen geluk: de duik was koud, er was een sterke stroming en geen Mola-Mola te zien. De tweede duik was gelukkig veel beter en toen zagen we heel veel mantaroggen!

NB. Ik was heel blij met mijn action-cam die ik voor deze reis had gekocht voor de onderwaterfoto’s en -video’s. 

In het retraite programma zat ook een snorkeltrip naar de manta roggen, maar dat vond ik persoonlijk meer een heksenjacht. De manta’s werden heel erg opgejaagd door de mensen in het water en dat maakte het voor mij geen ervaring. Hier moet echt wat aan gedaan worden!

Locaties:

Rama Garden
Lembongan island, Jungutbatu, Nusapenida, Klungkung Regency, Bali 80771, Indonesia
Tel: +62 811-1330-090
Website: www.ramagardenlembongan.com 

Yoga Shack
Secret Garden Bungalows, Nusa Lembongan, Jl. Jungutbatu, Klungkung Regency, Bali 80771, Indonesia
Tel: +62 813-5313-6861
Website: www.bigfishdiving.com 

Monkey surfing
Banjar Kaja, Desa Jungutbatu, Nusa Lemobongan, Klungkung Regency, Bali 03661, Indonesia
Tel: +62 821-4614-7683
Website: www.monkeyactivities.com 

Mola Mola Dive Lemobongan
Mola Mola Lane, Jl. Jungutbatu, Nusa Lembongan, Bali
Tel: +62 878-6137-0010
Facebook: https://www.facebook.com/molamola.divelembobgan

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

Bali is mijn enige echte solo-reis tot nu toe geweest. Andere landen waar je goed alleen kan reizen en waarover ik al heb geschreven zijn: Thailand, Maleisië, Singapore, Colombia, Chili, Peru, Brazilië en Israël. Neem een kijkje op die blogs voor meer reisinspiratie voor een reis alleen. 

Als je geïnteresseerd bent in duiken moet je ook zeker mijn blog “Walvishaaien, manta roggen en dhows in Tofo“, Mozambique, lezen.

Binnenkort zal ik blogs schrijven over andere landen waar je ook heel goed (alleen) kan backpacken, waaronder Sri Lanka, Nicaragua, Costa Rica, Marokko en Cambodja.

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het me dan vooral even weten via een reactie (onderaan deze pagina) of via het contactformulier.