Bier en buskruit! – Let’s play a game

Toegegeven, ‘bier en buskruit’ klinkt misschien niet als een veilige combinatie, maar het is wel de basis van “tejo”, dé nationale sport van Colombia. Het moderne tejo is gebaseerd op een spel dat waarschijnlijk al in het pre-columbiaanse tijdperk in Boyacá, een streek in de buurt van Bogotá, is ontstaan. Het is bowlen, jeu de boules, kleiduifschieten en een drankspel in één. Tejo is dan ook met stip het allerleukste spel voor volwassenen! 

Tejo speelhal

Het begint al goed: bij binnenkomst in de tejo-speelhal moet je eerst drank bestellen (minimaal 1 krat bier). De hal lijkt op een soort bowlinghal, waarbij elke baan van circa 20 meter aan beide uiteinden is afgezet met stevige netten. En die netten zijn ook echt nodig, want je wisselt steeds van kant na het gooien (en dat doen je bierdrinkende buren dus ook). Na een paar goede slokken bier kan het spel beginnen. 

Zo speel je tejo

Je gooit met een zware metalen schijf (de ‘tejo’) naar een bord van 1 m2 met klei, waarop kleine envelopjes met buskruit (‘mechas’) en een cirkel (‘bocin’) zijn gedrukt. Als je een envelopje raakt met de schijf, explodeert het envelopje met een hele luide BOEM! 

De puntentelling is als volgt:

1 punt voor de tejo die het dichtst bij de bocin ligt;
3 punten voor iedere speler die een mecha laat exploderen;
6 punten als de tejo in de bocin blijft plakken;
9 punten als je zowel een mecha laat exploderen en je tejo in de bocin blijft plakken. 

Het is een hels kabaal in de tejo-hal door het geknal van buskruit, de muziek en het gelach van mensen als iemand weer eens finaal mis gooit.  

Waar?

Er zijn speciale tejo-speelhallen waar je dit spel kan spelen. Wij hebben Tejo gespeeld in Club de Tejo La 76 in Bogotá. Vaak is de baanhuur gratis en betaal je alleen voor de drank die je afneemt. 

Een paar uurtjes Tejo spelen in Bogotá mag je echt niet missen! Waarom dit spel alleen nog in Colombia bestaat!?

Speel je liever een spel dat je thuis kan spelen en waar het er iets rustiger aan toe gaat, lees dan mijn blog over de 5 leukste bordspellen.

Wil je meer weten over reizen in Colombia, bekijk dan de route van mijn rondreis van 3 weken door Colombia hier. De blog over de hike in Tayrona NP in het noorden van Colombia vind je hier. Er zullen nog veel meer blogs volgen over de rondreis in Colombia. Reisinspiratie voor andere bestemmingen in Latijns-Amerika vind je via deze link.