Luipaarden spotten, surfen en cultuur snuiven – Sri Lanka (deel III)

3-weekse rondreis Sri Lanka

Het laatste gedeelte van de rondreis door Sri Lanka bestond uit luipaarden spotten, surfen, chillen en cultuur snuiven. We bezochten de volgende mooie plekken:

  1. Safari in Yala national park
  2. Surfen in Hikkaduwa
  3. Cultuur snuiven in Galle
  4. Drukte in Colombo

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

NB. De eerdere blogs over Sri Lanka lees je hier:
Tempels en Olifanten – Rondreis Sri Lanka (deel I) 
Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II)

1. Safari in Yala National Park

Vanuit Ella vertrokken wij met de bus naar Tissamaharama (ook wel: Tissa). De bus was zo vol dat we moesten staan. Het was een memorabele rit door de bergen met keiharde muziek en videoclips op de schermen in de bus. Na ongeveer 2,5 uur kwamen we aan in Tissa en namen de tuktuk naar onze accommodatie RiverSide Cabanas

Slapen: RiverSide Cabanas

RiverSide Cabanas is een redelijk simpele eco-bewuste accommodatie vergeleken met andere opties die er ook zijn in de buurt van Yala National Park, maar hierdoor is het wel goed betaalbaar. En het leuke is: je kan hier slapen in boomhut (maar dan wel de luxe variant)! Wij hadden een fijne kamer met een balkon met discoverlichting. De klamboes zijn noodzakelijk omdat er een opening zit tussen de muren en het dak. 

Tip: Je zit hier naast de rivier, dus vergeet je anti-mug stick niet! En een hoofdlamp is ook geen overbodige luxe.

De sfeer is heel relaxt en de eigenaars zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Hier kunnen ze je ook helpen met het boeken van een safari in Yala National Park. Het eten is heerlijk en je zit gezellig met de andere gasten aan lange tafels. Goede gesprekken gegarandeerd!

Tip: Maak vanaf de Cabanas een wandeling naar het mooie Yala Lake en aanschouw de enorme fruitbats in de bomen en de badderende buffels.

Locatie: RiverSide Cabanas, 540/1 Gangasiripura, Debarawewa, Tissamaharama, website

Yala National Park

Yala National park staat vooral bekend om de grote hoeveelheid luipaarden en daarnee een grote kans om er een te zien. Aangezien ik het luipaard na alle safari’s in Afrika nog steeds niet had gespot, stond deze activiteit hoog op mijn lijst om de te doen in Sri Lanka. En ondanks de grote hoeveelheid jeeps met toeristen, vond ik deze safari – in tegenstelling tot de olifanten safari in Dambulla – wel de moeite waard. 

Wij boekten onze safari rechtstreeks via onze accommodatie RiverSide Cabanas. Je wordt heel vroeg in de ochtend opgehaald (4:30 uur) door de safari jeep. De jeeps mogen pas met zonsopkomst het park inrijden (rond 6:00 uur), dus er verdringen zich een hoop jeeps voor de ingang. Wij konden uiteindelijk al als vierde jeep naar binnen! 

In het park werd maar weer eens duidelijk dat je voor wildlife safari’s een flinke portie geluk nodig hebt, want de natuur laat zich niets vertellen. De hele ochtend zijn we op zoek geweest naar een luipaard en toen we hem hadden moeten zien oversteken, keken we allemaal de andere kant op! Ik heb nog net een glimp van het luipaard kunnen zien en de staart vastgelegd met mijn camera. Gelukkig zijn er naast luipaarden ook veel andere prachtige grote en kleine dieren zoals (zwemmende) olifanten, krokodillen, buffels, wrattenzwijnen, allerhande vogels (waaronder heel veel pauwen) en kleinere beestjes die gemakkelijker te spotten zijn. 

Tip: Trek oude kleding aan, want je wordt bedekt onder een dikke laag stof!

2. Surfen in Hikkaduwa

Om vanuit Tissa in het strandplaatsje Hikkaduwa te komen, moet je met de bus. Wij pakten eerst de tuktuk naar het busstation in Tissa, vanuit daar de bus naar Galle en weer een stukje terug met een andere bus naar Hikkaduwa. 

In Hikkaduwa kan je vooral lekker chillen op het strand of leren surfen. De golven zijn hier perfect voor beginners! Wij hebben een aantal lessen genomen bij Reef End Surf School. De inspanning maakte het luieren daarna nog fijner! 

Hikkaduwa is verder een toeristisch badplaatsje en trekt allerlei soorten mensen. Wij zaten een beetje aan het einde van het dorpje en hadden dus niet zoveel last van de drukte (en we waren er in februari, het laagseizoen). Het is niet het mooiste strand waar ik ben geweest, maar er is wel een plek waar je schildpadden kan spotten (helaas worden ze gevoerd, waardoor dit niet heel spontaan is en het er stikt van de toeristen). 

Locatie: Reef End Surf School, Hikkaduwa, Sri Lanka, website

Slapen: Universal Beach Guest House

In Hikkaduwa vind je heel veel hostels of juist high-end hotels. Wij hadden ontzettend geluk en hadden – het enige! – huisje direct op het strand van Hikkaduwa. Een prima kamer met een nog veel fijnere veranda waar we ‘s avonds nog heerlijk van de warmte konden genieten met een boek en ‘s ochtends wakker werden met het geluid van de zee.

Langs dit stuk strand vind je meerdere restaurantjes waar je met je voeten in het zand een prima maaltijd of heerlijke verse vis kunt eten.

Locaties: Universal Beach Guest House, 622, Waves Inn, Galle Rd, Hikkaduwa, Sri Lanka (via booking.com)

3. Cultuur snuiven in Galle

Vanuit Hikkaduwa hebben we een dag een uitstapje gemaakt naar Galle. Het historische Fort Galle is zeker een dagtrip waard. Het gedeelte van Galle met de koloniale geschiedenis is – alhoewel een deel vergane glorie is – prachtig om te zien. Het uitzicht op de vuurtoren en het fort vanaf de dijk is bijzonder mooi.

Tip: Laat je niet verleiden door “vriendelijke” tuktuk drivers die aanbieden om je wel even op de goede plek af te zetten in Galle. Wij trapten wel in de tourist trap en eindigden in een winkeltje (met een hoop andere toeristen) en totaal niet op de plek waar we wilden zijn.

4. Drukte in Colombo

Vanaf Hikkaduwa namen we de bus naar Galle en vanaf de trein naar Colombo. De rit langs de zee is wederom prachtig, dus zorg voor een plek aan het raam! 

In Colombo waren veel hotels al vol toen wij wilden boeken, dus we hadden een heel standaard hotel dat niet per se de moeite waard was. De drukte van Colombo op de Pettah World Market en drukke straten met fotogenieke mensen, prachtig uitgestalde koopwaar en geurige specerijen was wel een mooie afsluiting van deze reis. 

Colombo is wat mij betreft niet een stad waar je langer dan een dag hoeft te verblijven, maar als eindpunt (omdat het internationale vliegveld daar is) is het zeker leuk om een paar uur door de stad te dwalen. Kijk ook op de weg goed om je heen, want voor je het weet steekt er een olifantenkont uit een achterklep van een vrachtwagen!

Meer inspiratie voor je reis naar Sri Lanka? Lees dan de eerder verschenen blogs over deze 3-weekse rondreis: Tempels en olifanten – Rondreis Sri Lanka (deel I) en Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II).

Andere rondreizen waarover je al kunt lezen op TeppieTravels.com zijn de reizen in Colombia, Israël, Bali, Chili en de Seychellen. Op vakantie met een baby? Klik dan hier voor de ultieme paklijst voor reizen met een baby en mijn ervaringen op Curaçao met een baby.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!