Highlights Shanghai

Shanghai staat natuurlijk bekend om de hypermoderne wolkenkrabbers met neon-verlichting aan de Huangpu rivier, maar het “oude” China is hier en daar toch nog wel te vinden in deze stad. Ga van de grote wegen af en verdwaal in de wijkjes waar je dan in terecht komt!

In de winter van 2013 was ik een paar dagen in Shanghai om mijn broertje te bezoeken die hier een semester studeerde. In deze blog heb ik een paar van mijn favoriete toeristische en minder toeristische highlights van Shanghai voor je op een rijtje gezet:

  1. Het oude China
  2. Jade Buddha Tempel
  3. Andere Highlights in Shanghai

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Het oude China

Ga op zoek naar het oude China in de kleine straatjes achter de hoofdwegen. Om deze straatjes te vinden moet je wel goed zoeken en vooral buiten het gebaande pad gaan. Zo kan je bijvoorbeeld zomaar tegen een krekelmarktje aanlopen of enorme vissen op straat zien hangen op een markt op straat. De foto’s hieronder van een chaotisch straatje zijn gemaakt in een wijkje in de buurt van Dagu Lu (Dagu Road).

Locatie: Dagu Lu (zijstraatje van Dagu Road) en omringende straatjes, Shanghai.

2. Jade Buddha Tempel

Na een mooi oud en nieuw in de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 met veel Chinees vuurwerk (dat overigens van grote hoogte op een wolkenkrabber niet veel voorstelt) en veel champagne, vonden we het een goed moment om op nieuwjaarsdag de Jade Buddha Tempel te bezoeken. De Jade Buddha Tempel is gebouwd in 1928 en is een oase van rust en bezinning in het altijd hectische Shanghai. Het is mij niet bekend hoeveel bezoekers er op andere dagen in het jaar zijn, maar op 1 januari 2014 was het in elk geval bomvol in de tempel en dat leverde mooie taferelen op.

Locatie: Jade Buddha Tempel, 170 An Yuan Lu, Jing An Qu, China, 200061, website

3. Andere Highlights in Shanghai:

  • The Bund (of ‘Waitan’): The Bund is een wereldbekende boulevard in Shanghai aan de Huangpu rivier met aan de westkant koloniale gebouwen en aan de oostkant van de rivier de enorme wolkenkrabbers, zoals de Shanghai Tower en de Oriental Pearl Tower in de wijk Pudong. Neem de tijd en loop op je gemak van noord naar zuid of andersom en geniet van de grote tegenstellingen van oud en nieuw langs deze bijzondere route. Bezoek deze beroemde boulevard overdag als de locals hier de dag starten met een wandeling of tai chi, maar vooral ook ‘s avonds als alle neonlichten weerspiegelen in de rivier en de stelletjes een romantische avondwandeling maken langs de rivier;
  • Bund Sightseeing Tunnel: Deze futuristische (toeristische) tunnel is geinig om je te verplaatsen van de ene naar de andere kant van de oever van de rivier, bijvoorbeeld als je de Shanghai Tower of Oriental Pearl Tower in Pudong gaat bezoeken (let op: niet geschikt voor mensen met epilepsie!);
  • Shanghai Tower: Neem de lift omhoog voor een fenomenaal uitzicht over de enorme stad vanaf het hoogste observatieplatform ter wereld;
  • Tianzifang: Maak een wandeling door deze bijzondere wijk uit de Franse concessie om de goed behouden gebouwen in de Shikumen bouwstijl te bewonderen. Geniet hier ook van de vele cafés, winkeltjes en bars die nu zijn gevestigd in deze panden;
  • Yu Garden: Een Chinese tuin uit 1577 met gebouwen, bruggetjes en vijvers in de stijl van de Mingdynastie. Je vindt er ook meerdere theehuizen en winkeltjes met allerlei (thee) snuisterijen. De tuin trekt heel veel toeristen, maar desondanks is het toch leuk om hier rond te wandelen, want je kan er fantastisch “mensen kijken”.

Locaties:

  • The Bund (‘Waitan’): Westoever van de Huanpu rivier
  • Bund Sightseeing Tunnel: 349 Zhong Shan Dong Yi Lu, Waitan, Huang Pu Qu, Shang Hai Shi, China, 200002
  • Shanghai Tower: China, Shanghai, Pudong
  • Tianzifang: Tianzifang, Huangpu, China
  • Yu Garden: ​​279 Yu Yuan Lao Jie, Shang Hai Shi, China, 200000, website

Tip: Mocht je in de winter in Shanghai zijn, vergeet dan niet om af en toe omhoog te kijken om te zien wat er allemaal aan de waslijnen hangt! Veel inwoners van de stad gebruiken de koude buitenlucht als natuurlijke ijskast en hangen vlees, worsten en andere etenswaar, lekker buiten aan de waslijn, tussen de schone was. Als je dit eenmaal weet, zie je in de winter aan de hoogste gebouwen aan de buitenkant varkenspoten, worsten, hele kippen en ander vlees hangen tussen de was.

Lees ook mijn blog Indrukwekkend Tibet – 5 hoogtepunten in Lhasa en omgeving of Hong Kong – Vissersdorpje en Big Buddha op Lantau. Op zoek naar inspiratie voor een rondreis in Sri Lanka? Lees dan de eerder verschenen blogs over deze 3-weekse rondreis: Tempels en olifanten – Rondreis Sri Lanka (deel I), Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II) en Luipaarden spotten, surfen en cultuur snuiven – Sri Lanka (deel III) – TeppieTravels. Voor inspiratie voor een trip naar Singapore lees je bijvoorbeeld mijn blog over Singapores hawker cultuur of de beste plekken voor dim sum en dumplings in Singapore en combineer dit bijvoorbeeld met een rondreis op Bali. Voor meer reisinspiratie voor een reis naar Azië, klik hier.

Andere rondreizen waarover je al kunt lezen op TeppieTravels.com zijn de reizen in ColombiaIsraëlChili en de Seychellen.

Op vakantie met een baby? Klik dan hier voor de ultieme paklijst voor reizen met een baby en mijn ervaringen op Curaçao met een baby.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!