Must visit restaurants in Rotterdam

In een wereldstad als Rotterdam heb je zóveel keuze uit restaurants. Hier vind je parels die al jaar en dag bestaan, maar vrijwel elke week verschijnen er ook weer nieuwe fantastische hotspots. Kiezen is daardoor nogal lastig. Hierbij een lijstje met een aantal van de must visit restaurants in Rotterdam:

  1. Le Nord
  2. OX 
  3. Héroine
  4. Bar Pulpo
  5. Louise Petit Restaurant
  6. Putaine
  7. Restaurant Bitter

En voor een speciale gelegenheid (of gewoon omdat je er zin in hebt) moet je naar een van deze (sterren)tenten:

8. Zeezout (1 Michelin ster)
9. FG FoodLabs (1 Michelin ster)
10. Aan De Zweth (1 Michelin ster)

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

Tip: Op zoek naar een plek in Rotterdam om te borrelen? Lees dan hier mijn eerder verschenen blog over de 8 beste borrelplekken in Rotterdam.

1. Le Nord

Le Nord is een bistrot (voor diner en lunch), bier- en wijnbar. Deze bistrot in de buurt van Rotterdam CS is een van mijn favorieten vanwege de goede Franse menukaart (met een knipoog). Stel bijvoorbeeld je eigen kaas- of charcuterieplank samen uit de ruime keuze. Voor degenen met keuzestress is er het overzichtelijke Menu du Chef (3 of 4-gangen) met of zonder bijpassend wijnarrangement.  Wat ik zelf erg fijn vind, is dat bij elk gerecht op de dinerkaart een wijn wordt aanbevolen. Le Nord bestaat uit een kroeg gedeelte, een vide en achterin het restaurant met een leuk interieur. Met lekker weer zijn er buiten ook een aantal tafeltjes.

Tip: Naast de bistrot vind je haar zusje: Wijnwinkel Le Nord.

Locatie: Le Nord, Proveniersstraat 33a, 3033 CA Rotterdam, website

2. OX

OX is een new kid in town (sinds november 2021). Het restaurant ligt in het centrum van Rotterdam, maar waar het precies is krijg je pas te horen als je hebt gereserveerd. Dit speakeasy-element alleen al maakt het een andere restaurant-ervaring is en dit wordt alleen maar leuker als je de entree hebt gevonden. Ik was hier voor een lunch, maar door het donkere interieur zonder ramen heb je al snel geen idee meer van de tijd en kan het zo middenin de nacht zijn. 

Het menu is geïnspireerd op de Maleisisch-Chinese keuken. Het menu van de chef was heerlijk! Mooie, verschillende gerechten van de kaart, waaronder een fantastische Singaporean chilli crab, ceviche en heerlijke dim sum. De gastvrije bediening kon ons goed helpen met de wijnkeuze; we komen zeker terug om de cocktails te proberen!

Locatie: Verrassing! Reserveer dus snel via de website

NB. Op zoek naar een plek om te borrelen? Lees dan hier mijn eerder verschenen blog over de 8 beste borrelplekken in Rotterdam.

3. Héroine

Bij Héroine weet je zeker dat je een gezellige avond hebt. Het eten is goed, de wijn past er goed bij en de sfeer is chill. Ga voor het chefs menu (5 of 7 gangen) met het wijnarrangement en je hoeft alleen nog maar te genieten. De gerechten zijn modern en geïnspireerd op keukens van over de hele wereld. That’s the way I like it! 

Je vindt Héroine in het centrum van Rotterdam, maar het ligt redelijk verscholen in het Industriegebouw. Het restaurant voelt ruim aan door het enorm hoge plafond in het historische monument. De kleuren en kunstwerken maken het uniek. Ook voor een cocktail aan de bar ben je hier welkom.

Tip: Geen tijd voor een diner? Ga dan voor een 4- of 5-gangen lunch in het weekend!

Locatie: Héroine, Kipstraat 12, 3011 RT Rotterdam, website

4. Bar Pulpo

Als liefhebber van seafood ben je bij Bar Pulpo helemaal aan het goede adres! Ik heb heerlijk gegeten in dit gezellige restaurant. Voorin kan je genieten van een drankje aan de hippe bar en achterin kan je plaatsnemen aan een tafeltje. De zalm met huisgemaakte XO saus is verslavend en de family Bucket vol met seafood was heerlijk!! Laat je adviseren voor een bijpassende wijn of cocktail door de vriendelijke en behulpzame bediening. 

De kunst aan de muren en het doorgevoerde sea(food)-thema maken de sfeer helemaal af. Echt een aanrader voor seafood!

Locatie: Bar Pulpo, Scheepstimmermanslaan 15a, 3016 AC Rotterdam, website

5. Louise Petit Restaurant

Bij Louise Petit Restaurant waan je je echt even in Frankrijk. De menukaart is een ode aan de Franse klassiekers en om het af te maken draagt de vrouwelijke bediening Franse schortjes. 

Wij gingen voor de oesters vooraf, vervolgens steak tartare en als hoofdgerecht de lamskoteletjes met heerlijke bijgerechten. Om het diner af te sluiten namen wij ook nog “Le rêve de Louise” (een espresso met room en vanille likeur). Heerlijk gegeten, goede sfeer, fijne bediening; niets meer aan doen!

Tip: Voor een heerlijk Frans ontbijtje of lunch kan je hier ook terecht. Je kan hiervoor niet reserveren, dus als je geluk hebt is er nog plek op het terras met fantastisch uitzicht op de oude schepen in de veerhaven en daarachter de iconische gebouwen van Rotterdam en de Erasmusbrug. Magnifique!

Locaties: Louise Petit Restaurant, Veerhaven 12-13b, 3016 CJ Rotterdam, website

6. Putaine

Ook een nieuwkomer in Rotterdam sinds 2021 is Putaine. Putaine is van dezelfde eigenaren als Heroine en ligt op een spiksplinternieuw drijvend eiland middenin de Rijnhaven. Door de COVID-19 maatregelen heb ik hier met kerst 2021 de party-box besteld en dus niet gegeten op locatie, en dat was al top! Heerlijke gerechtjes zoals oesters, beef tartare, eendenlever, kreeftsalade en kaas toe. En natuurlijk een cocktail om de kerst feestelijkheden mee af te trappen. De cocktail Fleur is echt een aanrader!

Recent bezocht ik Putaine op de gave locatie op het water voor een heerlijke lunch. De aankleding is stoer met zwart en roze; en er is een groot terras op het water. Wederom genoten van heerlijke gerechtjes die we deelden en lekkere wijnen erbij. 

Locatie: Putaine, Antoine Platekade 996, 3072 ME Rotterdam (bij Floating Offices Rotterdam), website

7. Restaurant Bitter

En nog een spiksplinternieuwe aanwinst in Rotterdam: Bitter, gevestigd in een voormalig bordeel in de oude hoerenbuurt van Rotterdam (en met uitzicht op de Praxis). Club BIT is in 2021 gestart als 24/7 club, maar door COVID en de daaruit voortvloeiende lockdowns en restricties is de club nu pas echt in de opstartfase (sinds april 2022). Voor club BIT vind je het restaurantgedeelte:  Bitter. Ook het restaurant is pas sinds kort open, en na het lezen van een hele goede recensie in de NRC moesten wij dat natuurlijk meteen zelf proeven. 

Zoals Bitter zelf op haar website schrijft: het gaat hier om verwarring, daarom noemen ze hun keuken “Confusion Kitchen”. Je snapt dat wij voor het verrassingsmenu van de chef – met bijpassend wijnarrangement – gingen, en dat is zeker een aanrader! De wijnen zijn verrassend, maar passen goed bij de interessante gerechten. Bitter: Expect the unexpected when visiting our restaurant and be ready for a mind boggling extravaganza of taste, smell and overall goodness. Zeker een bezoek waard als je je wilt laten verrassen en open staat voor een nieuwe smaaksensatie. En na het diner: voetjes van de vloer in club BIT!

Locatie:Bitter, Keileweg 10A, 3029 BS Rotterdam, website

Naast bovenstaande toppers mogen de hierna volgende restaurants zeker niet ontbreken op deze lijst. De restaurants hieronder hebben beide een Michelin-ster, dus hier ben je echt een avond zoet. 

8. Zeezout (1 Michelin ster)

Bij Zeezout eet je vis, maar dan wel next-level. Toen wij hier in 2019 waren stonden we al versteld van de heerlijke verfijnde visgerechten en zeiden we al tegen elkaar dat Zeezout Michelinster-waardig was. En twee jaar later was het ook echt zo: Zeezout heeft sinds 2021 een Michelinster. De gerechten zien er op de menukaart eenvoudig uit, maar op je bord (en op je tong) is het een feestje.

Ook al was het eten zo goed, het restaurant is zeker niet pretentieus (ik hoop dat dat na de ster zo is gebleven). De bediening is lekker relaxt en houdt van grappen. Maar de relaxte houding doet zeker niet af aan de kwaliteit, sterker nog, het maakt de beleving alleen maar leuker! In de keuken werken ze duidelijk volgens het Rotterdamse credo “niet lullen maar poetsen”. 

Laat je ook hier vooral verrassen door de chef met 4-5-of 6-gangen menu. De prijzen zijn overigens zeer schappelijk voor een restaurant met een ster (de prijzen voor de verrassingsmenu’s zijn resp. € 65, € 75 en € 85 en a la carte hoofdgerechten rond de € 30).

Locatie: Zeezout, Westerkade 11, 3016 CL Rotterdam, website

9. FG Food Labs (1 Michelin ster)

FG Food Labs is het duurste restaurant van de lijst, maar het is geld ook zeker waard. Wat een geweldige sfeer en heerlijk eten! De locatie onder de Hofbogen is ook geweldig: FG Food Labs heeft de oude spoortunnel eer aangedaan en het thema goed doorgevoerd in het interieur.

Wij zaten aan de bar en konden zo – tussen de Josélito’s (de beste ham ter wereld) door – meekijken hoe de drankjes werden bereid en een praatje maken met de barman. Uiteraard kozen we ook nu weer het verrassingsmenu (keuze uit 6 of 8 gangen), met wat aanpassingen door de keuken in verband met mijn zwangerschap. De wine pairing was uitstekend, maar ook de alcoholvrije opties waren erg lekker. Hier moet je heen voor een zeer ontspannen fine-dining experience!

Locatie: FG Food Labs, Katshoek 41, 3032 AE Rotterdam, website

Aan De Zweth

Oke, formeel ligt restaurant Aan De Zweth niet in Rotterdam, maar wel zo dichtbij dat ik het restaurant toch in de Rotterdam-lijst opneem. Ik was hier in januari 2023 voor een heerlijke feestlunch om de liefde te vieren. Chef-kok Joris Peters en zijn team zorgden voor prachtige gerechten en heerlijke wijnen. Het restaurant ligt mooi aan het water en de sfeer is gemoedelijk en fijn.

Wij gingen voor het Menu Saisonnier met bijpassend wijnarrangement. We genoten van de “Hollandse” amuse waaronder een verrassend gerechtje van snert en rookworst-smaak. De coquilles met parmezaan en vinaigrette van zwarte truffel en de heilbot waren heerlijk en van de ree in combinatie met de stoofpeertjes en Époisses gelei wilden we nog wel meer. Het toetje van bloedsinaasappel was een plaatje op zich en de bonbon met Thaise curry (een van de friandises bij de koffie) was een leuke afsluiter. Zeker een restaurant om op je lijstje te zetten voor als je iets te vieren hebt!

Locatie: Aan De Zweth, Rotterdamseweg 480, 2636 KB, Schipluiden / Zweth, website

Hopelijk kan ik snel enkele andere restaurants toevoegen aan deze lijst. Onder andere “De Matroos en het Meisje” en “Bar Berta” staan al een tijdje op mijn lijstje om te gaan eten, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Als ik hier ben geweest en ze bevallen me goed, dan verschijnen ze uiteraard ook op deze blog. 

Heb jij nog een tip voor een restaurant waar ik echt een keer heen moet? Laat het me weten in de comments of via een bericht op Instagram. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe hotspots 😉

Staat er binnenkort een bezoek aan Rotterdam op het programma? Lees dan hier mijn eerder verschenen blog over de 8 beste borrelplekken in Rotterdam. Voor tips waar je moet zijn in Breda lees je mijn blog Breda, de beste binnenstad van Nederland of probeer mijn wandelroute in Den Haag die ik voor je heb uitgestippeld. 

Op zoek naar een verre vakantiebestemming waar je lekker kunt eten? Misschien geeft mijn lijstje met mijn favoriete restaurants in Singapore of lekker lunchen in Singapore wel de doorslag voor een culinaire reis naar Zuid-Oost Azië.  

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!