Hike in Tayrona NP – Weg van de massa

In het noorden van Colombia ligt het prachtige Tayrona National Park. Aan de ene kant grenst het park aan de Caribische Zee en aan de andere kant rijzen de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta op.

Alhoewel je zeker 2 of 3 dagen in Tayrona kan doorbrengen, kozen wij voor één dag in verband met ons reisschema door Colombia.

Rechts vind je de exacte route van onze hike van Calabazo naar Cabo San Juan weg van de massa. In deze blog vertel ik je meer over deze hike over het ongebaande pad. Let op: deze route is niet voor watjes!

Route

De route naar Cabo San Juan vanaf Calabazo is niet gemakkelijk! Waar de El Zaino route naar Cabo San Juan een ‘walk in the park’ is en je zelfs het eerste stuk lopen kan overslaan door een busje te pakken, is deze route een echte hike door de bergen. 

De route van Calabazo naar Cabo San Juan is ongeveer 10 kilometer en wij deden er in totaal bijna 4 uur over. Het is bergachtig terrein en de paden zijn steil en glibberig. Af en toe heb je vanaf de bergen prachtig uitzicht over zee. Als je deze route neemt, dan kom je vrijwel zeker geen andere toeristen tegen. Deze hike in Tayrona NP via Calabazo is weg van de massa!

Klik hier voor alle praktische informatie op een rijtje.

Hoe kom je er?

Je kan het beste een bus pakken naar Tayrona NP. Er gaan spotgoedkope bussen vanuit Santa Marta en vanaf de andere kant vanuit Palomino. Ons hotel lag in het dorpje Taganga, net boven Santa Marta, dus wij moesten eerst met de bus naar Santa Marta. De dame van ons hotel had – zo goed en zo kwaad als het ging in ons hakkietakkie Spaans – uitgelegd dat we in Santa Marta de volgende bus moesten pakken van de Mercado. We hadden geen idee of we dit makkelijk konden vinden, maar onderweg was iedereen heel behulpzaam. De bus naar Tayrona hebben we dus snel gevonden. Toen de bus vol was, vertrokken we richting het park.

Calabazo ingang

Waar de meeste mensen kiezen voor de hoofdingang El Zaino, kozen wij – als enige van de bus – voor de route door het park via de Calabazo ingang. Van tevoren hadden we de chauffeur duidelijk uitgelegd dat we er al bij Calabazo uit wilden en dus niet tot El Zaino mee gingen. De boodschap was aangekomen, want na een uurtje rijden vanaf Santa Marta gaf hij aan dat we bij Calabazo waren. We stapten als enigen uit en liepen naar de ingang. Daar werden onze paspoorten gecontroleerd, betaalden we de entreekosten van 56,000 COP (circa € 12,50) voor buitenlanders en de verzekeringskosten van 2 euro, die je verplicht moet betalen. Ons was verteld dat je ook verplicht bent om een bewijs van je gele koorts vaccinatie te overhandigen, dus we hadden ook ons gele boekje bij ons. Het gele boekje hebben we uiteindelijk niet te laten zien, maar better safe than sorry!

Pueblito

Wij zijn van Calabazo naar Cabo San Juan gelopen, met een klein uitstapje langs Pueblito. Pueblito is een dorpje waar de inheemse bevolking de Kogui nog leeft. Het dorpje is sinds februari 2019 permanent gesloten voor het publiek, maar we waren verkeerd gelopen en kwamen er toch langs, en dat was duidelijk. En ja, de hekken zijn inderdaad gesloten, dus er is echt niets te zien. Tijdens de hike kwamen we wel enkele Kogui tegen, die met hun zwaar beladen ezels op pad waren.

Het eerste strand waar we aankwamen was compleet uitgestorven, dus we hadden het hele strand voor onszelf! Helaas konden we daar niet zwemmen en het zweet van ons afwassen door de sterke stroming (overal staan bordjes om je daraan te herinneren), dus hebben we maar even een snackje gegeten en genoten van het uitgestrekte lege strand. Daarna liepen we langs het Nudistenstrand door naar Cabo San Juan. 

Het is een mooie hike door de jungle van 10 kilometer. Wij deden er ongeveer 4 uur over naar Cabo San Juan. Af en toe heb je vanaf de bergen prachtig uitzicht over zee. De route is nogal slecht aangegeven in het park, waardoor wij best vaak niet zeker wisten of we goed liepen; thank God for GPS!

In dit filmpje (via Relive) zie je onze wandeling, inclusief enkele foto’s

Cabo San Juan

Toen we op het strand van Cabo San Juan aankwamen, lag het strand helaas al wel bomvol toeristen, die de Zaino ingang hadden genomen of in Tayrona hadden overnacht. De grote hoeveelheid toeristen is wel echt een nadeel van dit mooie strand, met de imposante uitstekende rotsformatie. We vonden uiteindelijk nog wel een lekker plekje in de schaduw van de bomen om de rest van de middag te chillen. 

De lunch in het restaurant was prima, maar niet heel bijzonder (we hadden vooral veel honger en waren toe aan een ijskoud biertje!). 

Hoe kom je er weer weg?

Er zijn verschillende opties:

  • Wandel naar de El Zaino ingang met de massa aan het eind van de dag;
  • Hike helemaal terug naar de Cabalazo ingang (houd er rekening mee dat je dan bijtijds vertrekt vanaf Cabo San Juan, want je doet er ongeveer 4 uur over);
  • Neem de boot naar Taganga;
  • Overnacht in Tayrona (en vertrek de dag erna).

Wij namen de boot terug naar Taganga. Bij aankomst op Cabo San Juan kochten we meteen een kaartje voor de boot terug naar Taganga (ongeveer 40,000 COP (circa € 9,=) per persoon), voordat de boot vol zou zijn. Als je in Tayrona overnacht of de boot neemt, dan kan je wat langer op strand blijven dan de rest van de toeristen. Wij vonden dat heel fijn, omdat het in de loop van de middag steeds minder druk werd op het strand doordat veel mensen voor het donker werd weer dezelfde route terug moesten wandelen naar de El Zaino ingang.

Rond 16:00 uur vertrok de overvolle boot. De boottocht was nogal een ‘bumpy ride’ van 45 minuten (gelukkig werd er niemand zeeziek!). Eén van de redenen dat we een hotel in Taganga hadden genomen was dat we op de terugweg we niet met onze zeiknatte kleding in de bus naar Santa Marta hoefden te stappen.

Bij aankomst met de boot konden we op de boulevard meteen genieten van een cocktail met een prachtige zonsondergang. 

Praktische info

Je kan de hike prima op een beetje stevige sneakers lopen. Op slippers is de soms glibberige en steile route wel een enorme uitdaging en je weet nooit wat er in je teen bijt.

Niet zwemmen!

Hoe verleidelijk het ook is om het water in te rennen als je na een lange hike eindelijk de zee in zicht krijgt, je kan op veel plekken in Tayrona niet zwemmen. Bij Cabo San Juan en La Piscina kan je wel de zee in, maar ook daar moet je opletten op de stroming. Bij de rest van de stranden is de stroming te sterk en heel gevaarlijk.

NB. Overal hangen bordjes om je eraan te herinneren dat je daar niet kan zwemmen. Op de bordjes staat zelfs aangegeven hoeveel mensen er zijn verdronken op die plek! 

Paklijst (voor één dag Tayrona):

  • WATER!
  • Paspoort 
  • Bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (Gele Boekje). Klik hier voor informatie van het Colombiaanse Ministerie van Gezondheid;
  • Zwemkleding en handdoek;
  • Anti-mug;
  • Zonnebrand;
  • Handdoekje om je zweet af te vegen;
  • Fotocamera;
  • Snacks voor de energie;
  • Slippers;
  • (Hoofd)zaklamp, voor als je de boot mist en per ongeluk terug moet lopen in het donker;
  • Waterdicht zakje voor je telefoon/camera tegen het vocht en de boottocht. 

Thuis laten:

  • Neem geen alcohol mee! Het is verboden en je tas kan worden gecheckt. Je kan gelukkig wel een koud biertje kopen in de restaurants in het park;
  • Plastic zakken zijn ook verboden, daarom neem ik op reis vaak een opvouwbare canvastas mee.

Prijzen

  • De bus van Santa Marta naar Tayrona kost ongeveer 7.000 COP (€ 1,50) per persoon;
  • De entree voor het park is 56,000 COP (circa € 12,50) voor buitenlanders;
  • Een enkeltje met de boot van Cabo San Juan naar Taganga beach kost ongeveer 40,000 COP (circa € 9) per persoon;

Overnachten

Er zijn verschillende plekken in het park waar je kan overnachten, van back-to-basic hangmatten en tenten tot meer luxe cabanas en hotels. Aangezien wij hier niet voor hebben gekozen, kan ik hier niet mijn eigen ervaringen delen. Er zijn wel veel andere bloggers die hier uitgebreid over hebben geschreven en waar je inspiratie vandaan kunt halen.

Praktische tips (samenvatting)

  • Neem de Calabazo ingang voor een hike weg van de massa;
  • Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat (zie paklijst);
  • Neem echt genoeg water mee;
  • Trek goede sneakers aan;
  • Let goed op de bordjes en neem een telefoon met GPS mee, zodat je niet verdwaald;
  • Laat Pueblito links liggen, want het is gesloten voor publiek;
  • Zwem niet op plekken waar het niet kan;
  • Boek meteen bij aankomst bij Cabo San Juan de boottocht naar Taganga.

Geniet van de prachtige hike!

Meer informatie over mijn rondreis van 3 weken door Colombia verschijnt binnenkort op TeppieTravels.com. Klik hier voor meer Zuid-Amerika reisinspiratie.