Backpack of koffer?

Vrienden vragen mij vaak of ze beter een koffer of backpack mee kunnen nemen op reis. Dat hangt natuurlijk af van de reis zelf, maar de belangrijkste overweging zou je vervoer moeten zijn. 

Ik raad je aan om wat vooronderzoek te doen naar hoe je gaat rondreizen. De belangrijkste vraag daarbij is met welk vervoermiddel je gaat reizen: trein, auto (eventueel met chauffeur), boot, tuktuk, paard, chapa, vliegtuig, fiets, helicopter, minivan, motor, kameel of je neemt de benenwagen. Zeker grote reiskoffers passen niet in elk vervoermiddel, en het kan gebeuren dat je transportmiddel je niet precies voor de deur kan afzetten. Een koffer (met wielen!) is prima als de rest van die weg mooi geplaveid is. Maar dat is nou vaak precies het probleem en in dat geval moet je die handige koffer over hobbelige paadjes en door diepe modderpoelen slepen. En man, dan heb je die vakantie wel nodig als je eindelijk aankomt op je bestemming!

Tip: Let op de tag ‘Backpack’ of ‘Koffer’ onderaan mijn berichten voor mijn bagage aanbeveling voor die reis.

Persoonlijke ervaringen

Laat ik beginnen met een paar persoonlijke ervaringen, waarbij de juiste bagage vrij cruciaal was.

COLOMBIA – In Colombia hadden we een ‘glamping’ geboekt middenin de jungle bij Minca. We wisten wel dat de accommodatie iets verder uit het stadje lag en niet heel gemakkelijk te bereiken was, maar we wisten niet dat we 1,5 km met onze backpack over een glibberig (het regende erg hard), steil pad moesten hiken en ook nog eens een rivier moesten oversteken! We waren zo blij dat onze tassen niet heel zwaar waren en dat we een backpack in plaats van een koffer hadden meegenomen. 

Toen we in Palomino aankwamen met de bus, stapten we uit op de hoofdstraat. Vanaf daar was het nog ruim een kilometer lopen over een hobbelig zandpad naar ons hostel. Doordat wij backpacks bij ons hadden, konden we dat ritje met een motortaxi afleggen. Met backpack en al achterop de motortaxi. Probeer dat maar eens met een koffer…

Bij onze boot trip van Cartagena naar Isla Múcura was er een max aan de hoeveelheid bagage die mee mocht, dus we hadden al onze benodigdheden voor ons verblijf in 1 backpack gestopt en de rest van de bagage achtergelaten in ons hostel. Een koffer mocht sowieso niet mee op de boot!

SRI LANKA – In Sri Lanka reisden we veel met ‘tuktuks’ (een vriendin had hier zelfs een paar dagen een tuktuk gehuurd en zelf gereden!). Als je nog nooit in een tuktuk hebt gezeten, het is krap! Een chauffeur, twee passagiers en twee backpacks past net, maar twee koffers gaat er niet in.

En dan heb ik het nog niet over de extreem drukke trein gehad waarin we letterlijk half buiten de trein moesten hangen en onze tassen bijna uit de trein vielen. Een koffer in deze trein naar binnen proppen was onmogelijk geweest.

MADRID –  Toen mijn broertje in Madrid woonde ging ik regelmatig een lang weekend bij hem op bezoek. Voor dit soort citytrips reis ik meestal alleen met mijn kleine rolkoffertje. Ik weet waar ik slaap, ik weet hoe ik er moet komen en zo’n koffertje is groot genoeg voor mijn spullen voor een lang weekend. 

Als je met het vliegtuig gaat, moet je erop letten dat de afmetingen juist zijn, anders moet je het koffertje alsnog inchecken. De toegestane afmetingen verschillen per luchtvaartmaatschappij en er zijn maatschappijen waarbij je sowieso moet bijbetalen als je een rolkoffertje meeneemt. Ik neem altijd een opvouwbare canvastas mee, omdat die geen ruimte inneemt in je koffertje, maar wel handig is voor in een stad.

Ik neem eigenlijk alleen een grote koffer mee op reis als ik op dezelfde plek blijf, bijvoorbeeld als ik met mijn moeder mee ga naar een bestemming waar zij als KLM stewardess op vliegt. Het hotel en het vervoer is dan geregeld en de hotels hebben altijd een lift. Ook kan een koffer handig zijn tijdens een roadtrip met je eigen auto. Ik neem dan vaak een klein rolkoffertje of grote tas mee, zodat ik daar de spullen voor de nacht in een hotel in kan gooien.

Backpack tips:

Tip: Vaak kan je je bagage tijdelijk achterlaten in je hotel of hostel als je daar later weer terug komt. Neem altijd een slot en staalkabeltje mee om je bagage veilig in de opslag op te slaan.

  • Beste keuze voor alle transportmiddelen;
  • Je kan de inhoud vergroten door een (regen)hoes te gebruiken (meer ruimte voor souvenirs!);
  • Je kan er rivieren mee oversteken;
  • Veel ritsen en touwen om je spullen aan de buitenkant vast te maken (bijv. Natte zwemkleding, vieze schoenen of snacks voor onderweg);
  • Kies een backpack die volledig kan openritsen zodat je makkelijk bij al je spullen kan;
  • Gebruik een staalkabel en slot om je backpack even achter te kunnen laten (aan een paal of bankje);
  • Maak de tas niet te zwaar! 
  • Zachte buitenkant, dus wees voorzichtig met breekbare spullen;
  • Gebruik een regenhoes tegen vuil en nattigheid.

Als je dus niet helemaal zeker weet waar je terecht gaat komen tijdens je reis en wat voor soort vervoersmiddelen je zal gaan gebruiken, neem dan een backpack mee. Wil je (nog) geen geld uitgeven aan een backpack, leen dan een backpack van een reizende vriend! 

Last but not least: vergeet niet om wat ruimte over te laten voor souvenirs!

Binnenkort verschijnt er meer informatie over mijn reizen naar Colombia, Sri Lanka en Madrid.