Indrukwekkend Tibet – 5 hoogtepunten in Lhasa en omgeving

Tibet wordt ook wel “The roof of the world” genoemd. Door de hoogte en vele bergen om je heen, voelt het ook echt zo. Wij hebben onderweg geen enkele andere toerist gezien en dat maakte de reis naar Tibet extra bijzonder.

Eigenlijk heeft heel Tibet op vele manieren een verpletterende indruk op mij achtergelaten: de kleuren, de overweldigende schoonheid van de landschappen, de hoogte, het supervriendelijke Tibetaanse volk, de cultuur en de indringende geur van yak boter.

Ik ben zelf (helaas) maar 4 dagen in Tibet geweest in november 2006, maar ik heb in die dagen heel veel gezien van de omgeving van Lhasa. Dit zijn mijn hoogtepunten:

  1. Debatterende monniken in het Sera Klooster;
  2. Ganden Klooster;
  3. Het Potala Paleis;
  4. Jokhang Tempel en Jokhang Plein;
  5. Yamdrok Meer.

1. Debatterende monniken in het Sera Monastery

De debatterende monniken in het Sera Monastery in Lhasa maken een reis naar Tibet compleet. In het Sera klooster krijgen de monniken les in de kunst van het debatteren. Elke middag rond een uur of drie wordt er ongeveer een half uur lang volop gediscussieerd door de monniken die daar wonen. De hele kloostertuin zit vol met monniken die (beheerst) schreeuwen en met hun handen klappen om hun standpunt duidelijk te maken. Het is echt ontzettend indrukwekkend hoe met klappen kracht bij de woorden wordt bijgezet. En dat in combinatie met een tuin vol rode gewaden en gekleurde gebedsvlaggen. Je mag een bezoek aan dit klooster voor dit fascinerende en indrukwekkende spektakel zeker niet overslaan.

Locatie:
Sera Monastery

Zijstraat van de Sela N Road, Lhasa, Tibet

2. Ganden Monastery

Het Ganden Monastery is een van de oudste en grootste Boeddhistische kloosters van Tibet. Het klooster is ook bekend als één van de ‘Three Great Temples’. Het Ganden Monastery ligt op Wangbur Mountain, op ongeveer 50 kilometer van Lhasa en een hoogte van bijna 4.000 meter boven zeeniveau! De lucht hier is dan ook heel erg ijl (en koud) en ademen is niet altijd even gemakkelijk.

De busrit naar het klooster is al een hele beleving: ongelooflijk mooie uitzichten over de bergen, overal kleurrijke gebedsvlaggen, yaks en hele vriendelijke en fotogenieke mensen.

Locatie:
Ganden Monastery

Dagzê District, Lhasa, Tibet

3. Het Potala Paleis

Het Potala Paleis ligt op 3.700 meter en torent hoog boven de stad Lhasa uit. Het paleis deed van 1649 tot 1959 dienst als winterpaleis van de Dalai Lama, totdat de Dalai Lama door de Chinezen werd verbannen. Sindsdien is het Potala Paleis een museum. Het Potala Paleis bestaat uit de Rode en Witte Paleizen. Ik vond het zeer indrukwekkend om door dit immens grote paleis te struinen: het ademt historie!

Tip: Bezoek het Potala Paleis pas als je gewend bent aan de hoogte. Je moet heel veel trappen oplopen en je kan last van hoogteziekte krijgen door de inspanning.

Locatie:
Potala Paleis

35 Central Beijing Road, Lhasa, Tibet, 850000

4. Jokhang Tempel en Jokhang Plein

Op het Jokhang Plein zijn vooral heel veel gekleurde Tibetaanse gebedsvlaggen te koop, in alle soorten en maten. Overal zitten en lopen Tibetaanse boeddhisten met gebedsmolens rond. De Tibetaanse kleding en haardracht is erg opvallend en bijzonder. Ik keek mijn ogen uit op dit plein. Omgekeerd was ik met mijn blonde haar ook een opvallende verschijning voor de Tibetanen.

Op het plein voor de Jokhang Tempel liggen meestal veel mensen op de grond te bidden. Ze kruipen over de grond op handen en voeten, met knieën tot bloedens toe; zo ontzettend indrukwekkend (ja, deze blog staat vol met het woord “indrukwekkend”, maar dat was het ook!). Dit kan je nog mooier zien vanaf het dak van Jokhang Tempel, die uitkijkt over het plein.

De Jokhang Tempel wordt door de Tibetanen als de heiligste en belangrijkste plaats gezien. Het oudste gedeelte van de tempel is al in 652 gebouwd. De Jokhang Tempel en het Potala Paleis zijn beide aangemerkt als UNESCO Wereld Erfgoed.

Locatie:
Jokhang Tempel en Plein

Lhasa, Tibet, China, 850000

5. Tour naar Yamdrok Meer en Mount Kangbala

Tijdens mijn bezoek aan Tibet, wilden we iets meer van de omgeving zien dan alleen Lhasa. We regelden een minibusje met chauffeur en een Engels sprekende gids en reden een dag door het prachtige Himalaya-gebergte. De rit over de Southern Friendship Highway is adembenemend mooi en met een privé-gids kan je overal stoppen.

Het Yamdrok Meer (of: Yamdrok-tso) ligt deels langs de route richting Nepal op ongeveer 100 kilometer van Lhasa. Het is één van de drie grootste heilige meren in Tibet. Ik vond het Yamdrok Meer erg indrukwekkend. Het meer straalt zoveel rust uit en is zo ontzettend blauw tussen de besneeuwde bergen. Het is echt de moeite waard om hier een (korte) stop te maken en van het prachtige uitzicht te genieten.

Bij de Kangbala bergpas kan je ook de top van de berg Kangbala “beklimmen” en zo een hoogte van 4.490 meter bereiken!

Locaties:
Yamdrok Meer
Langs de Southern Friendship Highway richting Nepal (S 307)

Mount Kangbala
Langs de Southern Friendship Highway richting Nepal (S 307)
Tingri County, Shigatse, China

Voor deze tour hebben we een privé-minibusje met chauffeur en Engels sprekende gids geregeld.

NB. In november 2006 ging ik met mijn moeder mee naar Chengdu. Dit was een van de KLM-bestemmingen waar zij als stewardess op vloog. Onderweg bleek dat een aantal bemanningsleden door zou gaan naar Tibet. Wij konden nog een vliegticket en hotelkamer bijboeken en gingen mee. Ik heb dit gedeelte van de reis dus niet zelf hoeven regelen.