Singapores hawker centres: UNESCO cultureel erfgoed

Op bijna elke straathoek in Singapore vind je ze: hawker centres. Hawker centres zijn dé foodcourts van Singapore. De stalletjes in deze food courts worden meestal gerund door de oudere generatie Singaporeans. De gemiddelde leeftijd van de hawker stalhouders (ook wel “uncles” genoemd) is 59 jaar. Alle Aziatische keukens zijn er te vinden en iedereen heeft zijn eigen specialiteit. 

Op 16 december 2020 is Singapores hawker cultuur zelfs opgenomen op de UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, oftewel als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hierop staan onder meer de Franse Keuken, Thaise massages, yoga uit India, Belgisch bier en het Nederlandse molenaarsambacht. In de hawker centres komt de multiculturele samenleving van Singapore samen, ongeacht leeftijd, ras of achtergrond. 

Hier is een lijstje met een paar van mijn favoriete hawker centres in Singapore:

  1. Newton Circus Food Centre
  2. Chinatown Complex hawker
  3. Maxwell hawker centre
  4. Lau Pa Sat & Satay Street
  5. Telok Blangah hawker centre
  6. Timbre+

Tip: Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Newton Circus Food Centre

Newton Circus Food Centre is waarschijnlijk mijn favoriete hawker. Het is een openlucht hawker; waar je bij de meeste hawkers een dak boven je hoofd hebt, zit je hier voor het grootste gedeelte onder de sterrenhemel. De stalletjes zijn rondom een groot open gedeelte geplaatst, waar allemaal gezellige lichtjes zijn opgehangen. 

Weetje: Een deel uit de film “Crazy Rich Asians” is hier opgenomen.

Het is hier altijd ontzettend druk; de “spotters” (zoals wij ze noemen) staan vaak verspreid tussen de tafeltjes en proberen een tafel te scoren voor hun groepje. Zorg dat je zelf ook tactisch gaat staan en goed kijkt of mensen bijna klaar zijn met eten. Vaak vind je dan wel een plekje. 

Locatie:
Newton Circus Food Centre

500 Clemenceau Ave N, Singapore 229495

2. Chinatown Complex hawker

Chinatown hawker centre in Chinatown complex is de allergrootste hawker die ik ken. Je kan hier echt uren doorheen dwalen. Met stalletjes die Michelinsterren hebben voor hun specialiteit, moet je hier zeker een keer eten. Je ziet vaak vanzelf waar het eten het beste is, daar staan de langste rijen. Men vindt het geen probleem om uren in de rij te staan voor de beste dumpling.

Bestel een zelfgebrouwen biertje bij het stalletje On Tap! waar vader en zoon hun zelfgebrouwen bier voor je tappen. De witbiertjes zijn erg lekker!

Locatie:
Chinatown Complex hawker
46 Smith St, Singapore 058956

On Tap!
335 Smith St, #02-75 (stalnummer 75 op de tweede verdieping) Chinatown Complex, Singapore

3. Maxwell hawker centre

Maxwell hawker centre staat in de boekjes bekend om de meest “toeristen-vriendelijke” hawker. Ze zijn hier zeker bereid om je op weg te helpen, maar de prijzen zijn ook wel wat hoger (maar nog steeds erg goedkoop voor een enorme maaltijd). Het meest bekende stalletje hier is Tian Tian Chicken Rice, waar je inderdaad een simpel bord met rijst en heerlijke, malse kip. 

De hawker zit op een toplocatie om Chinatown te ontdekken. Of loop vanuit daar richting de Marina Bay om de moderne gebouwen van CBD, de Merlion en het bekende Marina Bay Sands te bekijken. 

Tip: In deze buurt zitten heel veel leuke dakterrassen. Check hier mijn blog waar je moet zijn hier.

Locatie:
Maxwell hawker centre
1 Kadayanallur St, Singapore 069184

4. Lau Pa Sat & Satay Street

Lau Pa Sat (ook bekend als Telok Ayer Market) is de oudste hawker in heel Singapore. Het gebouw is in 1924 gebouwd als vismarkt en in 1894 herbouwd op de huidige locatie. Het gebouw is dan ook prachtig en alleen daarom zeker een bezoekje waard. Aangezien dit een toeristische trekpleister is, zijn de prijzen (jammer genoeg) ook hoger dan bij de andere hawkers. 

Heel recent (eind 2020) heeft Lau Pa Sat een enorme make-over gehad en de tentjes zien er nu veel gelikter uit. Ik hield zelf juist van de charme van het oude Lau Pa Sat, dus ik moet hier nog even aan wennen. 

Als je meer zin hebt in saté, dan ben je hier vanaf 19:00 uur ook aan het juiste adres. De straat naast lau pa dat wordt dan afgezet, de plastic tafeltjes en stoeltjes worden de straat op gesleept en er worden beef, prawn en chicken satés gegrild op de barbecues. Een heerlijke georganiseerde chaos: Tiger-ladies brengen je bier en iedereen probeert zijn “best Satay” te slijten. Welkom op Satay Street!

Tip: Trek niet je mooiste kleding aan als je hier gaat eten, want je kleding (en haar) ruikt gegarandeerd naar barbecue als je hier hebt gegeten. 

Locaties:
Lau Pa Sat

18 Raffles Quay, Singapore 048582
Website: www.laupasat.biz

Satay Street
Boon Tat Street, dagelijks vanaf circa 19:00 uur geopend

5. Telok Blangah hawker centre

Dit is geen hawker centre om speciaal voor om te reizen, maar deze hawker zit letterlijk aan de overkant van onze condo en hier zijn wij dan ook regelmatig te vinden. De hawker is voornamelijk open voor ontbijt en lunch. Als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard; hier vind je in ieder geval geen toeristen. 

Door het thuiswerken zijn we hier zelf vooral vaak voor de lunch. Ik durf te zeggen dat wij hier bij elk stalletje wel een keer een gerecht hebben besteld. Onze toppers hier zijn de prata’s en murtabaks van de Indiër aan de voorkant, de verse sapjes van de altijd quasi-grumpy man van het stalletje daarnaast, de laksa van het altijd drukke Laksa-stalletje, de dry noodles en nasi lemak.

Locatie:
Telok Blangah Food Centre

79 Telok Blangah Dr, Singapore 100079
Algemene hawker website: www.nea.gov.sg

6. Timbre+

Oke, dit is geen echte hawker, maar eerder een hippe foodcourt met foodtrucks. Het complex is opgebouwd uit containers in vrolijke kleuren en graffiti. Naast het standaard hawker Food, zoals chicken rice, vind je hier ook Japanse bbq, taco’s, (vegetarische) hamburgers en heerlijke sandwiches. Sla een supergoed gevulde sandwich van MMMUNCH niet over!

Voor de bierliefhebber is er een enorme ijskast met bieren, gesorteerd per land. Hier dronken wij dan ook het door ons gemiste Vedett White en andere Belgische speciaalbiertjes. Ze hebben hier zelfs alcoholvrije speciaalbiertjes!

Locatie:
Timbre+

73A Ayer Rajah Crescent, JTC Launchpad, Singapore 139957
Website: timbreplus.sg

Benieuwd welke gerechten je écht moet eten in de hawkers en bij welke stalletjes je die kan bestellen? Schrijf je hieronder in met je e-mailadres en dan hoor je binnenkort meer via TeppieTravels.com. 

Op deze pagina vind je al mijn verhalen over Singapore. Lees bijvoorbeeld mijn blog over de leukste dakterrassen in Singapore. Ben je op dit moment in een ander land dan Singapore (en kan je hier niet snel heen door Corona), maar wel op zoek naar leuke plekken om te eten en drinken? Check dan hier mijn blogs over de leukste borrelplekken in Rotterdam, een fietsroute of wandeltocht in Den Haag, de hotspots van hip Tel Aviv, Pisco en Completo in Chili of alles over mijn solo-trip naar Bali.