Tempels en Olifanten – Rondreis Sri Lanka (I)

Sri Lanka is een ontzettend diverse bestemming. Zeker in de koude Hollandse wintermaanden is dit een hele goede vakantie optie, omdat het hier altijd lekker warm is. Ik was hier in februari 2016 met mijn goede vriendin Marthe. We maakten een rondreis van 3 weken door dit prachtige en veelzijdige land. 

Dit is het eerste gedeelte van mijn blog over Sri Lanka en gaat over de eerste week van onze trip:

  1. Kleurrijke vissersboten in Negombo
  2. 3-daagse tour met gids
  3. Eeuwenoude tempels in Anuradhapura 
  4. Olifanten in Dambulla 
  5. De meest bekende plek van Sri Lanka: Sigiriya (Lion’s Rock)

Tip:  Zet in de kaart via de linker vierkante knop in de grijze balk de verschillende lagen aan of uit.

1. Kleurrijke vissersboten in Negombo

Negombo is een goede optie om je eerste nacht in Sri Lanka door te brengen. Negombo ligt heel dicht bij het vliegveld, dus je bent er zo en je kan meteen al wat uurtjes op het strand toeven. Het strand van Negombo is niet zo mooi als de stranden in het zuiden van Sri Lanka, maar er zijn wel veel vissers en vissersboten te vinden die een strandwandeling de moeite waard maken.

Langs de hoofdweg vind je genoeg kleinschalige restaurantjes die door families worden gerund. De oudere generatie spreekt niet altijd even goed Engels en schakelen dan ook graag de kinderen in om het woord te voeren met de toeristen.

Ga vroeg in de morgen in Negombo ook zeker naar de vismarkt en de plek verderop waar de vissen worden gedroogd! Iedere tuktuk-chauffeur kan je daarheen brengen. Ze maken er graag een tourtje van langs alle hoogtepunten van Negombo, zoals de restanten van de “Dutch Tower”.

Locatie:
Star Beach hotel
133 Lewis Pl, Negombo, Sri Lanka
Tel: +94 312 222 606
Boek bijvoorbeeld via agoda.com

2. 3-daagse tour met gids

Voor het vervolg van onze reis vanaf Negombo hadden wij een auto met privé chauffeur geregeld. Eerlijk gezegd dachten we alles wel met de bus en trein te kunnen doen, maar er rijden geen treinen naar dit gedeelte van Sri Lanka en met de bus zouden we ontzettend veel kostbare tijd verliezen. Dan maar een beetje luxe! 

De prijs voor de auto met chauffeur, benzine en 2 nachten in een middenklasse hotel/B&B was USD 279 (40.000 roepie) voor 2 personen. De hotelletjes die Prasad van travelerscar.com voor ons had geboekt, vonden wij echt ontzettend leuk! We werden zeker niet in grote hotels gestopt, maar juist in kleinschalige guesthouses. Echt een aanrader!

Tour-organisatie:
Travelerscar.com  

3. Eeuwenoude tempels in Anuradhapura 

Onze eerste stop met onze chauffeur was de oude stad Anuradhapura. Onze chauffeur was hier zelf ook nog nooit geweest, dus wij hebben onszelf rondgeleid met de informatie uit de boekjes (Lonely Planet en de Capitool Gids over Sri Lanka). 

Anuradhapura is een heilige stad en hier werd circa 300 jaar voor Christus het eerste koninkrijk in Sri Lanka gesticht. De stad is rond een afgehakt gedeelte van de ‘tree of enlightenment’, Buddha’s vijgenboom gebouwd, die hier rond die tijd naartoe is gebracht. Anuradhapura heeft ruim 1.300 jaar gefloreerd als politieke en religieuze hoofdstad en is in 993 verlaten na een invasie. De stad was jarenlang verborgen in de jungle en de paleizen, kloosters en monumenten waren volledig overwoekerd, maar inmiddels kan je deze UNESCO werelderfgoed site weer bezoeken. De goed bewaard gebleven stoepa’s zijn enorm!

Tip: Overal moet je je schoenen uitdoen, dus slippers zijn handig. Verder is het een uitgestrekt gebied, dus neem de tijd om alles te kunnen zien.

Daarna reden we door naar het heerlijk rustige Indika Lake Resort. We hadden hier ons eigen huisje, inclusief een buitendouche met waterval (en een aantal kikkers die ook graag gebruik wilde maken van de waterval douche). Het guesthouse was gelegen aan een mooi meer, waar je na je ontbijtje in het overdekte restaurant zeker even een kijkje moet nemen.

Locatie:
Indika Lake Resort @ Anuradhapura
Bandiyalankulama Road, Kurundankulama 50062, Sri Lanka
Tel: +94 77 731 6067
Website: www.indikalakeresort.lk 

4. Olifanten in Dambulla 

De volgende ochtend reden we door richting Sigiriya. Die dag viel er enorm veel regen en zou onze safari in Hurulu Eco Park bijna in het water vallen. Gelukkig werd het eind van dag wat droger en konden we toch nog op zoek naar de olifanten!! De meeste olifanten zagen we eigenlijk op de weg terug vanaf het park. Omdat de olifanten vrij kunnen bewegen tussen de parken om hun migratie drang zo min mogelijk te verstoren, kan je ze dus ook op de weg tegenkomen! 

We sliepen in het Nice Place Hotel. Het hotel deed haar naam zeker eer aan. Vraag bij de receptie van Nice Place Hotel of je een rondleiding door het natuurpark achter het hotel mag maken met een gids. Je vindt hier prachtige vogels en andere dieren en de gids weet je er van alles over te vertellen. 

Locaties:
Hurulu Eco Park
Trincomalee road, Habarana 50150, Sri Lanka
Tel: +94 77 494 0760
Website: www.lanka.com 

Nice Place Hotel
Inamaluwa, Dambulla 21120, Sri Lanka
Tel: +94 662 286 050
Boek bijvoorbeeld via Booking.com

5. De meest bekende plek van Sri Lanka: Sigiriya (Lion’s Rock)

We stonden voor dag en dauw op om de bekendste plek van Sri Lanka te bezoeken: Lion’s Rock. Het is vrij onwaarschijnlijk als je deze enorme pukkel in het landschap ziet, maar al sinds de derde eeuw voor Christus deed het plateau van deze enorme rots dienst als klooster. In de tweede helft van de 5e eeuw besloot koning Kasyapa om zijn koninklijk verblijf hier te bouwen. Na zijn dood werd Sigiriya gebruikt als Boeddhistisch klooster totdat Sigiriya in de 14e eeuw werd verlaten.

De hoofdingang is aan de noordzijde van de rots. Vroeger had de entree de vorm van een enorme stenen leeuw, maar daar zijn nu alleen nog de poten van over. Sigiriya heeft zijn naam te danken aan deze leeuw: Lion Rock.

NB: Op sommige plekken zie je de enorm steile uitgesleten “traptreden” die vroeger werden gebruikt. Nu is er een solide trap gebouwd om veilig boven te kunnen komen.

De locals noemen dit eeuwenoude paleis en fort, bovenop Lion’s Rock, en al haar archeologische vondsten, ook wel het Achtste Wereldwonder. Hier komen dan ook duizenden toeristen per jaar op af.

Wij hadden flink doorgestapt en met resultaat: we waren als allereersten bovenop Lion’s Rock! Toen we weer afgedaald waren, konden we nog steeds in alle rust alle ruïnes van het fort beneden bekijken, want vrijwel alle toeristen kiezen ervoor om eerst de berg te beklimmen. Wij hadden het rijk dus nog steeds bijna voor onszelf.

Tip: Het is echt de moeite waard om vroeg naar Sigiriya te gaan, omdat het al snel erg druk wordt en het snel erg warm kan worden in de brandende zon.

Na ons bezoek aan Lion’s Rock gingen we door naar een andere bezienswaardigheid van de UNESCO werelderfgoedlijst: het Dambulla tempelcomplex. Je moet (alweer) een flink stuk klimmen bergopwaarts en eenmaal boven kom je bij verschillende uitgehouwen tempelgrotten vol met Buddha’s.

Aangezien het weer die dag veel beter was, gingen we opnieuw op olifantensafari. Persoonlijk vonden wij de safari meer op een heksenjacht lijken, dan een ontspannen safari. Wat ons betreft kwamen de auto’s veel te dicht bij de olifanten en stonden er veel te veel auto’s tegelijk. Wij vroegen onze chauffeur dan ook om goed afstand te houden om de olifanten niet teveel te storen. 

NB. Marthe en ik hebben het geluk dat we allebei al een aantal keer op safari zijn geweest in Afrika (lees hier bijvoorbeeld mijn blogs over Kenia en Swaziland), dus wij vonden deze manier van safari minder prettig en hadden dit wel kunnen overslaan. Als je nog nooit op safari bent geweest, kan ik me voorstellen dat je dit erg graag wilt doen, maar vraag je chauffeur dan om afstand te houden van de olifanten en de olifanten niet op te hitsen!

Locatie:
Sigirya Rock
Rock Front, Sigiriya 21120, Sri Lanka
Website: www.sigiriya.info 

Dambulla Cave Tempel
Dambulla Town, Dambulla, Sri Lanka

Lees ook de overige delen van deze geweldige rondreis van 3 weken in Sri Lanka: Kandy, Adam’s Peak en Ella – Rondreis Sri Lanka (II) en Luipaarden spotten, surfen en cultuur snuiven – Sri Lanka (deel III). Andere rondreizen waarover je al kunt lezen op TeppieTravels.com zijn de reizen in Colombia, Israël, Bali, Chili en de Seychellen.

Schrijf je in met je e-mailadres en mis geen enkele update!