De hotspots van hip Tel Aviv – Rondreis Israël (deel I)

In december 2018 maakte ik een 10-daagse roadtrip door Israël met twee vriendinnen. De reis begon en eindigde in het hippe Tel Aviv. 

Voordat we met onze huurauto op pad gingen, hebben we Tel Aviv ontdekt. Tel Aviv is een heerlijke stad, in de meest letterlijke zin: je kan er fantastisch eten! Wij hadden de aller natste week van het jaar uitgekozen (het regende pijpenstelen en de meeste straten waren veranderd in rivieren), dus een dagje strand zat er voor ons helaas niet in. Alleen de laatste dag voordat we terug naar Nederland vlogen was het stralend weer en hebben we een heerlijke middag op het strand gezeten. 

Ondanks de regen hebben we wel een heleboel hotspots van Tel Aviv bezocht. Hierbij mijn lijstje met niet te missen activiteiten en – uiteraard – hippe restaurants en bars in Tel Aviv. 

Tip: Zet in de kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

Let op: In Israël valt het weekend op vrijdag en zaterdag in verband met de Joodse “Sabbat”. Op zaterdag zijn veel winkels dus dicht en is het rustiger op straat. De écht party-avond is al op donderdagavond.

Doen

1. Ontdek Old Jaffa

Old Jaffa (ofwel: “Jaffo”) is een heel oud stukje stad in Tel Aviv. Uit documenten en archeologische opgravingen blijkt dat Jaffa al meer dan 4.000 jaar geleden dienst deed als havenstad en is daarmee de oudste zeehaven ter wereld. Vanuit Jaffa zou ook Jonas (van Jonas en de walvis) zijn uitgevaren. In dit multiculti gedeelte van Tel Aviv komen alle geloven en culturen samen: moslims, christenen en joden. 

Verdwaal in de smalle straatjes van Old Jaffa en laat je verleiden om de mooie winkeltjes, antiekstalletjes en galeries binnen te gaan. Vaak hebben ze wel weer een mooi verhaal wat er zich daar vroeger heeft afgespeeld of kan je een blik werpen op archeologische vondsten, zoals een eeuwenoude put. Trotseer de trappen van Jaffa en je wordt beloond met geweldige uitzichten over Old Jaffa, de haven en de witte gebouwen van Tel Aviv op de achtergrond.

De straatjes in Old Jaffa zijn smal en bestaan uit heel veel trappetjes. Als je slecht ter been bent is dit gedeelte van Tel Aviv minder goed toegankelijk (maar je kan zeker wel een gedeelte van Old Jaffa bezoeken!). 

Lunch, borrel of dineer bij het hippe restaurant “Container” aan de haven. Je komt ogen tekort in dit oude fabriekspand, waar je meteen duidelijk wordt waar het restaurant de naam “Container” aan te danken heeft. Overal graffiti, kunst en bizarre objecten. 

Vervoer: Je komt hier heel gemakkelijk met de bus. Met mooi weer is het leuk om via de boulevard naar Jaffo te fietsen.

2. Tel Aviv Museum of Art

In het enorm grote Tel Aviv Museum of Art ben je zo enkele dagen zoet. Er is hier zoveel moois te zien! Het Tel Aviv Museum of Art beheert ‘s werelds grootste collectie Israëlische kunst. Maar het museum heeft ook veel moderne en hedendaagse internationale kunst, fotografie, beelden, video’s, installaties en architectuur. Er zijn veel verschillende, wisselende tentoonstellingen en voorstellingen. Voor kinderen zijn er hele programma’s samengesteld en worden regelmatig optredens gegeven, om ook de kleintjes op jonge leeftijd voor kunst te interesseren. Ook op een niet regenachtige dag is dit museum dus echt een bezoek waard!

Tip: Koop je entreekaartje vooraf online via de website van het museum, zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Koop na je museumbezoek een heerlijke (gezonde) snack bij Miznon, om de hoek bij het museum. 

3. Levinsky market

De Levinsky markt (of: ‘shuk’) is een fantastische, culturele ervaring middenin de hippe wijk Florentin in het zuiden van Tel Aviv. De eerste marktkramen en -stalletjes werden al rond 1930 opgezet in Levinsky Street. En het mooie is dat nog niet heel veel toeristen deze hotspot hebben gevonden. Je vindt hier allerlei exotische kruiden, maar ook heel veel eetstalletjes met heerlijke lokale gerechten, zoals bourekas, halva, noten, gedroogd fruit, gezouten vis. Giet ondertussen een glaasje Ouzo naar binnen. 

NB: De markt is gesloten op vrijdagmiddag en zaterdag.

Tip: Een andere leuke (overdekte) markt is de Sarona market. Ook hier zijn de kleurige halva’s, noten en gedroogd fruit uitgestald. Koop hier bijvoorbeeld een potje Dode Zee Zout om je keukenkruiden aan te vullen of heerlijke, verantwoorde beautyproducten. 

4. Art Deco wandeling

Tel Aviv staat ook bekend als ‘De Witte Stad’. Die naam heeft de stad te danken aan de vele witte gebouwen in Art Deco en Bauhaus-bouwstijl. Je kunt de meeste art-deco gebouwen gemakkelijk vinden als je op ontdekkingstocht gaat in het middelste gedeelte van ‘De Witte Stad’. Bewonder deze architectuur bijvoorbeeld in de omgeving van de Rothschild Boulevard, Nahmani street en Mazeh Street.

Tip: Kijk op deze website voor een uitgezette wandeling langs een heleboel architectonische hoogstandjes in het centrum van Tel Aviv en bijbehorende achtergrondinformatie.

5. Fietsen over de boulevard

Huurfietsen zijn heel populair in Tel Aviv. Overal in de stad vind je fietsenstallingen van Tel-O-Fun waar je een fiets kunt lenen. Het systeem is heel simpel: Ga naar de ‘Service Terminal’ bij de stalling, haal je creditcard erdoor, bepaal hoe lang je de fiets wilt gebruiken en kies een fiets om de stad mee te verkennen. Na gebruik kan je de fiets inleveren bij de docking station waar je op dat moment bent. 

Fiets bijvoorbeeld over de boulevard en richting het noorden van Tel Aviv en stop onderweg voor een kopje koffie of lunch, met uitzicht op zee of fiets door naar de haven van Tel Aviv in het noorden van de stad en geniet van verse vis voor de lunch.

6. Dagje strand

Leg je handdoek ergens op het lang uitgestrekte zandstrand van Tel Aviv neer of huur een strandbedje (met parasol) bij een van de vele beachclubs langs het strand. Hier kan je meteen genieten van een lekkere lunch of borrel en heerlijke koude drankjes. Wij hebben genoten van de zonsondergang bij Hilton Bay op Hilton Beach. 

Locaties:

Tel Aviv Museum of Art
The Golda Meir Cultural and Art Center, Sderot Sha’ul HaMelech 27, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-607-7020
Website 

Levinsky market
Hashuk St 12, Tel Aviv-Yafo, Israel

Sarona market
Aluf Kalman Magen St 3, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-624-2424
Website

Hilton Bay
Hilton Beach Tel Aviv, Tel Aviv-Yafo, 6801294, Israel
Tel: +972 3-957-0555

Eten 

The Container

In mijn tip over Old Jaffa heb ik The Container al genoemd, maar omdat ik het zo’n leuke tent vond, noem ik hem hier gewoon nog een keer. Dit oude fabriekspand, waar je meteen duidelijk wordt waar het restaurant de naam “Container” aan te danken heeft, doet ook dienst als een art house. Het is kleurrijk en bizar. De verse visgerechten (met uiteraard een knisperende witte wijn) is verrukkelijk! 

Miznon 

Miznon is een keten van de bekende Israëlische chef Eyal Shani. “Miznon” betekent “kantine” in het Hebreeuws. Het ziet er ook enigszins uit als een kantine, maar dan gezellig, kleurrijk, met diverse persoonlijkheden achter de toonbank, een open keuken en vrolijke Israëlische muziek die uit de speakers knalt.

En dan is dit écht lekker en ook nog eens gezond. Denk aan heerlijke, propvolle pitabroodjes met heel veel groenten en bijvoorbeeld kebab en veel tahini (een soort sesampasta). Of ga voor de hele gegrilde bloemkool of zoete aardappel of falafel die wordt geserveerd met sour cream, heerlijke tomaten, pepertjes, ui en augurken. Het is niet voor niets dat in New York, Parijs, Wenen, Melbourne en sinds kort ook in Singapore (die ga ik binnenkort zelf uitproberen!), outlets zijn opgedoken van deze Israëlische keten.

Tip: Combineer je lunch/snack hier met een bezoek aan het Tel Aviv Museum of Art, dat daar om de hoek ligt. 

Romano 

Verstopt achter een enorme garagedeur vind je deze superhippe foodcourt/bar/lounge. Het lijkt op het eerste gezicht op een gepimpte parkeerplaats met balustrades langs de verschillende verdiepingen. In verschillende ruimtes kan je eten en drinken bestellen. Bestel een paar lokale gerechten, zoals de charcoal cauliflower, en drink er een huisgemaakte cocktail of biertje bij.

Dit is echt een toplocatie voor een hapje en drankje, maar ook om tot in de late uurtjes te genieten van de dj, het decor en de bonte verzameling bezoekers. Deze foodcourt komt trouwens ook uit de koker van de bekende Israëlische chef Eyal Shani (zie: Miznon).

Anastasia

Alhoewel ik zelf geen veganist ben, vind ik het wel heel leuk om te proeven wat er in een veganistisch restaurant wordt geserveerd. Bij Anastasia kan je bijvoorbeeld heerlijke veganistische Shakshuka bestellen. Israëliërs ontbijten graag met shakshuka, maar ik bestel het gerecht toch liever voor de lunch of diner. 

Italkiya Bapishpishim 

“Italkiya Bapishpishim” betekent “Italiaan op de vlooienmarkt”. De tafeltjes van dit gezellige Italiaanse restaurant staan voornamelijk op straat, rondom de vlooienmarkt (een gebouw in Bauhaus-stijl). Als het koud is kan je overigens ook binnen zitten aan de bar met zicht op de open keuken of in de serre.  

Het eten is ook erg goed: de traditionele Italiaanse gerechten, worden geserveerd met een Israëlische/Mediteraanse twist. Alleen de beste ingrediënten worden gebruikt en zijn supervers; dat proef je! De gerechten worden ‘on the spot’ voor je bereid. Een aanrader als je van een Italiaans experimentje houdt.

Locaties:

Container
Old Jaffa, Tel Aviv-Yafo, Israel‎
Tel: +972 3-683-6321
Website
Let op: volgens de website gaat het restaurant verhuizen naar een andere locatie.

Miznon
Shlomo Ibn Gabirol St 23, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-716-8977

Romano
Derech Jaffa 9, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 77-275-9605
Website 

Anastasia
Frishman St 54, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-529-0095
Website

Italkiya Bapishpishim 
Yehuda Margoza St 10, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-682-9678
Website

Drinken

Het nachtleven in Tel Aviv is wereldberoemd. Zorg dan ook zeker dat je op een donderdagavond in deze hipster stad bent voor een mooie avond uit.

Concierge

Concierge is een hele populaire cocktailbar die van elke cocktail een feestje maakt. Je krijgt vrij letterlijk de naam van de cocktail die bestelt. Aanraders zijn de ‘Brain Freeze’, ‘Jungle Boogie’ en ‘Smelly Cat’! 

Concierge serveert ook lekker barfood in Israelische stijl, zoals smoked and charred artisjok, aubergine in tahini, tabouleh en sashimi van tonijn. Buiten het feit dat het lekker is, is eten natuurlijk ook goed om de kater niet te hard aan te laten komen de volgende dag 😉

Sputnik Bar 

Sputnik is een grote discotheek met verschillende zalen met een aantal bizarre thema’s en aankleding. Je kan de keiharde muziek opzoeken, maar ook kiezen om in het ietsje rustigere, centrale gedeelte wat te drinken. Dans tot in de kleine uurtjes in deze discotheek.

Jasper Johns

Een fijne speakeasy bar met lekkere cocktails en leuk gevarieerd publiek. Je moet alleen wel even weten waar die zit 😉

Let op: Je moet minimaal 27 jaar zijn om hier binnen te komen.

Dizengoff street

Deze hele straat zit vol met leuke barretjes en restaurants. De een nog leuker en hipper dan de ander. Het is een kwestie van bepalen waar je zin in hebt die avond en of er plek is. Je vindt gegarandeerd een plek naar je smaak.

Locaties:

Concierge
Dizengoff St 95, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-522-3340
Website

Sputnik Bar 
Allenby St 122, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 52-642-6532

Jasper Johns
Dizengoff St 190, Tel Aviv-Yafo, Israel
Tel: +972 3-949-7020
Website

Slapen

Wij hebben de eerste paar nachten in Tel Aviv geslapen in het Dizengoff Avenue Boutique Hotel en onze laatste nacht in de Gordon Inn. Het Dizengoff Avenue Boutique Hotel is een fijn hotel op een toplocatie. De kamer voor 3 personen was redelijk ruim. (Gratis) Happy hour is heel gezellig om andere gasten te leren kennen. 

Gordon Inn is een prima hotel voor een of twee nachten vanwege de prijs en de ligging. Maar onze voorkeur ging zeker uit naar het Dizengoff Boutique Hotel.

Locaties:

Dizengoff Avenue Boutique Hotel
Dizengoff St 133, Tel Aviv-Yafo, Israel
Boek bijvoorbeeld via booking.com

Gordon Inn
Ben Yehuda St 77, Tel Aviv-Yafo, 6343801, Israel
Tel: +972 3-523-8239
Website

Binnenkort verschijnt er meer informatie over de hele route die wij hebben gereden door Israël. Heb jij weleens een roadtrip gemaakt? Welk land of welke landen waren dat en wat is jouw ultieme tip? Ik hoor het graag in een reactie hieronder!

Geïnspireerd geraakt door deze bestemming met al het lekkere eten, veel cultuur en strand? Lees dan bijvoorbeeld mijn blogs over Thailand, Bali en Colombia.