Friesland, het land van meren en schaatsen

Gastblog van Marco Grummels

Marco Grummels, mijn schoonvader, vindt mijn reisblog zo leuk, dat hij mij vroeg of hij een gastblog mocht schrijven voor TeppieTravels.com. Zoveel enthousiasme kan natuurlijk alleen maar worden beloond! 

Ook de vakantieplannen van Marco en Annette zijn door Corona hevig in de war geschopt. In plaats van de geplande tropisch familiebezoek aan ons in Singapore in oktober 2020, werd het twee weken toeven in het iets minder exotische Friesland. Toch hebben ze er het beste van gemaakt en Marco deelt graag zijn ontdekkingen in dit mooie deel van Nederland. 

Zoals je misschien hebt gelezen in mijn blog over de Pantanal (Brazilië), heb ik in mijn jeugd veel vakanties in Friesland doorgebracht. Ik heb ook mijn hoogtepunten van Friesland hieronder voor je genoteerd (Teppies Friese hoogtepunten). 

Maar eerst, Marco, the floor is yours…

Marco Grummels over Friesland

Door de Coronabeperkingen hebben we gekozen voor Nederland. Maar voor het vakantiegevoel is het goed om een echt andere omgeving te kiezen, en daarvoor zit je in Friesland goed. Een ander land, binnen Nederland, met eigen karakter, vlag, gewoontes en landschap. En de Friezen zijn gastvrij, prima bestemming dus.

We hebben gekozen voor Zuid West Friesland, bekend om zijn meren en leuke plaatsen om te bezoeken. Fiets en boot zijn eigenlijk de beste vervoermiddelen, of als je echt geluk hebt, schaatsen! Friesland is bekend om de Elfstedentocht, op de schaats, een tocht voor dapperen van zo’n 200 kilometer. De laatste was in 1997.

Je kunt in Hindeloopen “Het Schaatsmuseum” bezoeken, de collectie gaat tot en met bevroren vingertoppen en tenen van de Elfstedentocht. En Hindeloopen is hoe dan ook de moeite waard, een historische stadskern en gelegen aan het IJsselmeer.

Locatie:
Het Schaatsmuseum
Kleine Weide 1, 8713 KZ Hindeloopen, Netherlands
Tel: +31 514 521 683
Website: www.schaatsmuseum.nl

En naast Hindeloopen zijn er nog veel meer interessante plaatsen, elke tocht is al gauw de moeite waard, reizend langs groene velden, bos, sloot en meren. Uiteraard zijn er vele bruggen onderweg en zeker op de fiets, zet je schrap bij tegenwind. En weet dat de gemiddelde Fries een jaar van zijn leven voor een open brug heeft gewacht.

Nog enkele persoonlijke favorieten van Marco:

  • Lemmer: Ir. Wouda gemaal, in prachtige staat, 100 jaar oud, nog steeds operationeel, met stoom aangedreven, bij hoge waterstanden.
  • De rivier de Luts, gaat dwars door de plaats Balk, en eindigt in het Slotermeer. Delen van dit riviertje zijn omgeven door bos aan beide zijden. Het vredelievende Friese alternatief voor de Mekong rivier, Vietnam, in de film “Apocalypse now”. 
  • Trek in pizza? Marco raadt L’Arcobaleno in Balkaan!
  • De stad Sloten, klein maar fijn, met veel historie vanaf 1400. De forten zijn nog zichtbaar, destijds ontworpen door Menno van Coehoorn die rond 1700 een grote naam had als ontwerper van verdedigingswerken.

Locaties:
Het Woudagemaal
Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer, Netherlands
Tel: +31 514 561 814
Website: www.woudagemaal.nl

L’Arcobaleno Pizzeria & Ristorante
Gaaikemastraat 1, 8561 AL Balk, Netherlands
Tel: +31 514 605 119
www.pizzeriabalk.nl

Museum Sloten
Heerenwal 48, 8556 XW Sloten, Netherlands
www.museumsloten.nl
Tel: +31 514 531 541

Teppies hoogtepunten in Friesland 

Weetje: Mijn voor- en achternaam, Renske Teppema, zijn van origine Friese namen. Mijn voorvaders kwamen dus ook uit Friesland en in onze familie komen nog steeds veel Friese voornamen voor, zoals Siebe, Douwe, Sytske, Wieke, Jelle en Atze. Ik kom zelf niet uit Friesland, maar wij kwamen er wel vaak tijdens vakanties.

Zeilen in Friesland 

Tijdens onze vakanties in Friesland zaten we vaak met het hele gezin op een zeilboot. Via het water kom je op de mooiste plekken en ben je vogelvrij. Je kan op veel plekken aanmeren en genieten van je eigen barbecue en een tentje opzetten of juist kiezen voor de gezellige drukte van een haven, bijvoorbeeld in Langweer.

Tip: Controleer van tevoren wanneer het skûtsjesilen en de Sneekweek plaatsvinden. Het water en de dorpen van Friesland overstromen dan met toeschouwers. Deze evenementen zijn beide ontzettend leuk om mee te maken, maar je moet dan wel rekening houden met enorme drukte waardoor je niet gemakkelijk in de havens terecht kan en veel steigers en aanlegplaatsen ook vol zullen zijn.

Huur je zeilboot bijvoorbeeld in het dorpje Terkaple.

Fierljeppen 

“Fierljeppen”, ofwel polsstokverspringen, is dé Friese sport: in een lange stok klimmen en zo een sloot oversteken en zo ver mogelijk op het land landen. Neem vooral een kijkje bij de internationale wedstrijden in het “stadion” in het hele kleine dorpje It Heidenskip (vlakbij de Flussen gelegen). 

Locatie:

Fierljepferiening It Heidenskip
Brânburren 26, 8724 LH It Heidenskip, Netherlands
Website: www.fierljeppe.nl

Friese delicatessen

Friesland heeft ook voor de zoetekauw wat te bieden. Probeer vooral eens Sûkerbôle (suikerbrood) met een dikke laag roomboter, Fryske Dúmkes (koekjes) en sûkerlatte (ook een soort koek). 

Ben jij weleens in Friesland geweest? Waar ben je geweest en welke stad of activiteit in Friesland worden toegevoegd? Laat het me weten in een reactie hieronder. Mocht je vragen hebben aan Marco, dan zal ik die aan hem doorgeven als je je vraag hieronder in de reacties achterlaat.

Ben je ook op zoek naar een leuke bestemming in Nederland? Lees dan mijn blog over de leukste borrelplekken in Rotterdam of probeer mijn wandelroute in Den Haag die ik voor je heb uitgestippeld in Den Haag. Den Haag liever op de fiets ontdekken? Klik dan hier voor de fietsroute langs de highlights van Den Haag en omgeving.

Ik hoor het graag als je ook een gastblog zou willen schrijven voor TeppieTravels. Laat me dan ook even weten waarover jouw blog zou kunnen gaan.