Pisco en Completo – Eten en drinken in Chili

Wijn, Pisco en Inca Kola

In Chili moet je uiteraard de heerlijke, wereldberoemde wijnen uit de Chileense wijnregio El Valle Central (ofwel: Central Valley) drinken. Voor een nog leukere wijnervaring kan je een wijnboer bezoeken, zoals de bekende wijnmaker Concha y Toro. Lees meer over mijn bezoek aan Concha y Toro in deze blog

Naast wijn staat Chili ook bekend om de productie van de sterke drank “Pisco”. Je kan pisco puur drinken, mixen met frisdrank of als mix in de bekende cocktail Pisco Sour. In de Valle de Elqui kan je het hele proces van het maken van pisco bekijken in een van de fabrieken. Ik heb de pisco-fabriek Capel bezocht (lees hier meer over dit bezoek).

Geen zin in of te vroeg voor alcohol? Bestel dan de frisdrank “Inca Kola”. Het is een mierzoet, fluoriserend geel drankje. Inca Kola komt oorspronkelijk uit het buurland Peru, maar is ook nogal populair in Chili. Inca Kola is koolzuurhoudend en er zit cafeïne in, dus drink er niet teveel van als je nog wilt slapen ‘s avonds. 

Avocado heaven

Ik ben een echte avocado-gek: als ontbijt, bij de lunch, als snackje tussendoor of diner, ik eet avocado! Tijdens mijn reis naar Chili werd ik op mijn wenken bediend. De Chileense avocado’s zijn enorm en liggen bij elke fruitstal in midden Chili. Ik kwam erachter hoe de avocado groeit en wat je – naast guacemole – nog meer met een avocado kan maken. 

Op elke straathoek in Santiago kan je een “completo” bestellen. Een completo is een hotdog met daarop geprakte avocado, tomatenblokjes en mayo. Héérlijk als lunch of tussendoortje! Ze hebben zelfs speciale houdertjes voor het broodje, je hebt dus geen bord nodig (en geen afwas).

Maar er is meer voor de avocado-freaks: de “Palta Reina”. “Palta” is het woord voor “avocado” in het zuidelijke gedeelte van Latijns-Amerika (dus niet “aguacate”). “Reina” betekent “koningin”. Letterlijk vertaald naar het Nederlands is dit dus “Avocado Koningin”. Een vorstelijk maal is het zeker! Het gerecht bestaat uit een halve avocado, gevuld met een heerlijke, smeuïge salade met bijvoorbeeld kip, krab of garnalen. 

NB. Ik ben me ervan bewust dat er tegenwoordig veel te doen is om avocado kwekerijen en watertekorten en ik heb de enorme droogte in Chili gezien. Daarom probeer ik mijn avocado-verbruik te verminderen en kweek ik nu mijn eigen avocado. Het zal helaas nog wel (heel erg) lang duren voordat mijn plantje – gekweekt vanuit een pit – vruchten zal geven. 

Kweek je eigen avocado plant

Klik op de foto’s voor een uitvergroting:

Lees hier meer over mijn rondreis door midden Chili, de wijnproeverij bij Concha y Toro en mijn bezoek aan de pisco-fabriek Capel. Meer reisinspiratie voor andere bestemmingen in Latijns-Amerika vind je via deze link. Zin gekregen in een borrel? Kijk dan ook eens naar mijn blog over mijn favoriete borrelplekken in Rotterdam of de beste rooftop bars in Singapore.