Wandelroute langs de highlights van Den Haag

Ik heb bijna 7 jaar in Den Haag gewoond en in die tijd heb ik de stad goed leren kennen. Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland en is de internationale “stad van vrede en recht”. De stad ademt historie en charme door de vele mooie gebouwen en de stad is lekker groen.

Wat je tijdens een weekend Den Haag kan doen, is uiteraard afhankelijk van het weer. Als de zon schijnt, moet je eigenlijk gewoon genieten van het Scheveningse strand en de vele strandtenten, maar Den Haag is ook een hele fijne stad om te shoppen en te eten. Daarnaast heeft Den Haag veel musea en prachtige (historische) gebouwen. In deze blog ga ik vooral op die laatste twee in. 

Ik vind het heerlijk om door de stad te fietsen, maar ik heb ook een wandelroute voor je uitgestippeld. De fietsroute volgt snel op TeppieTravels.com. 

Tip: Zet in de kaart via de linker knop (vierkant) in de grijze balk de verschillende lagen aan- of uit.

Wandelroute Den Haag

Deze route is in totaal ongeveer 6 kilometer lang. Hoe lang je erover doet is volledig afhankelijk van jezelf; ga je overal naar binnen of zet je de pas erin en stop je pas bij de borrel locaties. 

Tip: Open deze blog op je telefoon, klik vervolgens op de Google Maps kaart bovenaan in deze blog en zet via de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de laag “Walking route in The Hague” en “Highlights” aan. Klik vervolgens op het rechthoekje rechtsboven in de grijze balk. Nu opent de Google Maps app in je telefoon en kan je de route heel gemakkelijk te volgen. Via GPS kan je dan ook meteen zien waar je zelf bent (dat blauwe bolletje 😉 ).

Bij deze wandelroute kom je langs de volgende highlights van Den Haag:

  • A) Als je niet uit Den Haag komt start je waarschijnlijk vanuit Den Haag Centraal of omgeving. Je kan er hier ook voor kiezen om een tram te pakken naar het strand of een OV-fiets te huren zodat je de fietsroute kan doen. Voor het huren van een fiets heb je een (gratis) OV-fietsabonnement nodig. Kijk op deze website voor meer informatie over de OV-fiets.
  • Het eerste gedeelte van de route leidt je over het bekende Plein.
  • B) Wandel langs het Mauritshuis (dat ook zeker een bezoekje waard is!) door de poort naar  Het Binnenhof; al eeuwenlang het politieke centrum van Nederland. Het gebouwencomplex dateert uit de 13e eeuw en is sindsdien in gebruik door de politieke leiders van Holland. 
  • Als je Het Binnenhof oversteekt kom je op Het Buitenhof uit en kan je over de Lange Vijverberg lopen om nog even het Torentje, de werkkamer van de minister-president, te bewonderen;
  • C) Wandel door naar de mooiste straat van Nederland het Lange Voorhout, met haar prachtige lindebomen en oude gebouwen. Hier zijn vaak antiek- en boekenmarkten, maar ook gezellige foodfestivals.
  • Op de hoek van het Lange Voorhout bevindt zich het bekende Hotel des Indes. Het hotel is in 1858 gebouwd als een stadspaleis en sinds 1881 doet dit gebouw al dienst als hotel.
    Tip: Je kan hier heerlijk dineren bij Michelin sterren restaurant Calla’s of je laten verwennen met een high tea.
  • D) Loop via de gezellige Denneweg met allerlei leuke restaurants en langs de Mauritskade door naar Plein 1813. Plein 1813 is het onafhankelijkheidsplein in Den Haag. Op deze ovale rotonde staat het monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon en het begin van de onafhankelijkheid van het huidige “Koninkrijk der Nederlanden”.
  • E) Vanaf daar ben je zó bij de Panorama Mesdag. Het panorama van Hendrik Willem Mesdag geeft een 360 graden beeld van het Scheveningse strand in 1881. Je kan ervoor kiezen om alleen dat indrukwekkende schilderij te bekijken of ook de rest van de museumcollectie, bestaande uit bijna honderd schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, te bewonderen.
  • F) Vervolg je weg door de Zeestraat naar Het Vredespaleis waarin het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage zijn gevestigd. Hier worden geschillen die door staten worden voorgelegd beslecht en worden adviezen uitgebracht die worden voorgelegd door de organen en gespecialiseerde organisaties van de VN die daartoe gemachtigd zijn. 
    Tip: Reserveer van tevoren een rondleiding door dit imposante gebouw en de historische tuinen eromheen en/of bezoek het informatieve Visitor’s Centre. 
  • G) Stop eventueel op het gezellige Anna Palownaplein voor koffie, lunch of borrel bij bijvoorbeeld Room. Met mooi weer staat de rotonde buiten vol met tafeltjes. 
  • H) Als je de route vervolgt passeer je de Koninklijke stallen. Vanuit daar vertrekt nog steeds een keer per maand op woensdag de koets met nieuw aangestelde ambassadeurs die hun geloofsbrieven aan de Koning overhandigen in het Paleis Noordeinde. Mocht je een keer op woensdagochtend in Den Haag zijn, aanschouw dan zeker de ceremonie bij het Paleis Noordeinde.
  • Via de uitgestippelde route loop je door de Paleistuin en zie je de achterkant van het Paleis Noordeinde. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om nog even door de mooie winkelstraat het Noordeinde te lopen. Dan loop je ook meteen langs de voorkant van het Paleis Noordeinde;
  • I) Sla de Oude Molstraat aan het einde van je wandeling zeker niet over voor een welverdiend drankje! Mijn favorieten voor een borrel zijn de bruine kroegen Huppel the Pub, de buurman Café Momfer de Mol en de Franse overbuurman Le Café. Bij “de Huppel” wordt het begin van het weekend op vrijdag rond 18:30 uur ingeluid met een rondje voor de hele zaak van de jenever van de week. De eigenaars vertellen dan een kort verhaaltje over het drankje en met de hele kroeg wordt geproost op het weekend! Naast heel veel verschillende soorten bier, hebben ze ook een zeer uitgebreide whisky kaart. Met lekker weer speelt het borrelleven van deze kroegen zich hier buiten in het smalle straatje af (tot grote frustratie van onwetende fietsers). 
  • J) Een ander begrip voor een goede Haagse borrel – naast Het Plein natuurlijk – is de Grote Markt. Drink een biertje op het terras van De Zwarte Ruiter (als je geluk hebt speelt er een live band) of eet een kippetje van ‘t spit met een biertje on the side bij Hoender en Hop
  • K) Na een dag vol historie en een goed gevulde maag keer je terug naar het Centraal Station

Ik ben heel benieuwd wat je van deze wandelroute vindt. Mocht je een van de routes hebben afgelegd of als je vragen hebt, laat het me dan vooral even weten via een reactie (onderaan deze pagina) of via het contactformulier.

Binnenkort zal ik nog veel meer van mijn favoriete plekken in Den Haag delen op TeppieTravels.com. Ik heb zóveel leuke hotspots voor je in deze stad (restaurants, activiteiten, strandtenten en nog meer musea!)!

Binnenkort een bezoek aan Rotterdam op het programma? Lees dan hier de blog over de 8 beste borrelplekken in Rotterdam.