Onvergetelijke tour in de Pantanal

In 2008 heb ik een onvergetelijke tour in de Pantanal (Brazilië) gedaan. De Pantanal ligt in het midden van Zuid-Amerika en is het grootste tropische wetland ter wereld met de meeste biodiversiteit. Hier leven onder meer kaaimannen, apen, anaconda’s (ja, die reuzenslang ja), ara’s en andere kleurrijke papegaaien, piranha’s, toekans, reuzenmiereneters, capybara’s en jaguars. En de meeste van deze dieren heb ik hier ook echt gezien!

Ik heb de tour bij Pantanal Trekking and Ecological Expeditions geboekt toen ik aankwam op het busstation Campo Grande in Brazilië vanuit Bolivia. Pantanal Trekking organiseert onvergetelijke tours van meerdere dagen waarin je de Pantanal op een relaxte, maar spannende en afwisselende manier ontdekt.

Driedaagse tour

Tijdens de driedaagse tour heb ik onder andere een jeepsafari gedaan en een vogelspot wandeling met een zeer ervaren gids die alle papegaaien en andere vogels wist te vinden. Aan het eind van de dag zijn we gaan varen met een klein bootje door de wetlands, waarbij we de capybara’s, het grootste knaagdier ter wereld, langs de oever hebben gespot. Tijdens het paardrijden door de wetlands stuitten we onder andere op een enorme reuzenmiereneter! Nogal indrukwekkend, zelfs als je hoog op een paard zit.

Piranha vissen

Eén van de hoogtepunten van de tour vond ik het piranha-vissen. De gids zette ons met z’n tweeën af bij een watertje. We kregen een simpele bamboe hengel en een bakje met stukjes koeienhart. We moesten het aas (een stukje hart dus) aan het haakje prikken en hengelen maar! Aangezien de gids er vandoor ging en ons na een andere tour zou komen oppikken, gingen we ervan uit dat we niets zouden vangen. Want wat moesten we doen als we écht een piranha zouden vangen!? Maar na een paar minuten was het al raak en had ik de eerste piranha gevangen!! Tja… toen kwam mijn zeer bescheiden viservaring in Friesland toch wel van pas: visje goed vastpakken en héél voorzichtig het haakje loshalen. Wat een tanden hebben die beesten!

Na twee uur werden we opgehaald en hadden we toch zeker wel acht piranha’s gevangen (en we hadden al onze vingers nog). De gids was trots op ons. De gevangen piranha’s werden ‘s middags voor de lunch op de bbq gelegd. Nogal stoer om je eigen piranha-lunch te vangen, die nog lekker was ook!

Slapen in hangmatten

Er zijn verschillende basiskampen in de Pantanal vanuit waar je de tours kan doen: een luxe kamp met kamers en een back to basics-kamp bestaande uit een gebouw van hout met, op een veilige hoogte voor anaconda’s en jaguars, een heleboel hangmatten. Ik heb natuurlijk voor de hangmat gekozen. Een unieke ervaring om zo middenin de natuur te slapen! ‘s Nachts hoor je de geluiden van de jungle en bij zonsopkomst is het geluid van de natuur oorverdovend.

Het kampterrein is goed verzorgd, het ligt aan de rivier en er wordt heerlijk voor je gekookt. De gezellige avonden onder de spectaculaire sterrenhemel bij het kampvuur zijn om niet te vergeten!

De gidsen weten alles van de natuur en zorgen ervoor dat er niks verloren gaat van deze schoonheid. Het is een geweldig avontuur voor jong en oud! Echt een onvergetelijke tour in de Pantanal.

Locatie:
Pantanaltrekking and Ecological Expeditions
Av. Gury Marques 1215
79063-000 Campo Grande – MS, Brazil
Whatsapp:+55 67 96 14 97 97
E-mail: contact@pantanaltrekking.com
Website: http://pantanaltrekking.com

Meer inspiratie voor een reis door Zuid-Amerika? Lees hier verder.