Solo-reis 3 weken Bali – deel 3

Week 3: Gili T, Uluwatu en Canggu – Party, duiken en surfen

Ik heb mijn solo-reis naar Bali in meerdere blogs onderverdeeld.

Deze blog gaat vooral over duiken en feesten op het party eiland Gili T, de rust en schoonheid van Uluwatu en surfen en chillen in Canggu:

  1. Party en duiken op Gili T
  2. Ontspannen in Uluwatu
  3. Chillen in hipster dorpje Canggu
  4. Conclusie solo-reis Bali

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

Tip: Zet in de kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

I found Nemo!

1. Party en duiken op Gili T

Omdat ik na het groene Ubud wel weer toe was aan strand, reisde ik door naar Gili Trawangan (ofwel: Gili T). Ik werd weer keurig op tijd opgehaald door een busje en gedropt in Padang Bai. Daar werden we met z’n allen een restaurant ingeduwd om de boottickets op te halen voor de overtocht naar Gili T. Op de boot begon het feest al: keiharde muziek, zonnetje, gezellige mensen en bier. Oh ja, het was wel pas 9:00 uur ‘s ochtends… Dat maakte voor de Aussies en Engelsen niet uit.

Gili T was nog meer een party-eiland dan ik had verwacht. En niet per se positief, helaas. Maar goed, ik was er toch, dus heb ik ook wel wat feestjes meegepakt. Voor mij was het eten op de night market elke avond weer een hoogtepunt. Maar ook het duiken met de schildpadden en white tip reef sharks was gaaf! De zonsondergangen zijn ook elke avond een prachtig kleurenspel. Het snorkelen was wederom een klein fiasco door de vervelende toeristen die niet begrepen dat je het koraal en de schildpadden niet moet aanraken.

Ik sliep in Gili Orchid Guesthouse. Een heel simpel guesthouse met maar 3 kamers. Ik kon hier gratis een fiets lenen en zo makkelijk het eiland over fietsen. 

Locaties:
Manta Dive Resort Gili Trawangan
Gili Trawangan, Lombok-NTB Indonesia
Website: https://manta-dive.com/
Tel: +62 (0) 81237889378

Trawangan Night Market 
Naast de steiger van de ferry; Gili Trawangan, Lombok Barat, Nusa Tenggara Bar. 83352

Gili Orchid Guesthouse
Jl. Bulu Babi, Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara, Nusa Tenggara Bar. 83352
Boek via Booking.com

Tip: Er zijn heel veel accommodatie opties op Gili T, dus kijk vooral op de verschillende sites en boek bijvoorbeeld alleen de eerste nacht. Daarna kan je vaak ofwel verlengen of heb je misschien wel een veel mooier of leuker ander hotel gespot op het eiland om de overige nachten te verblijven.

2. Ontspannen in Uluwatu

Van de drukte op Gili T ging ik naar Uluwatu, waar ik het fantastisch gelegen hotelletje Bali Rocks helemaal voor mezelf had. Om daar te komen moest ik wel een stuk of 100 treden steil naar beneden lopen, in de brandende zon en met al mijn spullen. Maar toen kwam ik wel in een klein paradijsje terecht, met prachtig uitzicht, een privé-strandje en (wederom) een adembenemende zonsondergang. En dat allemaal alleen voor mij! Het beroemde – en daardoor nogal toeristische – strandje Padang Padang ernaast, waar je zelfs entree voor moest betalen, was vergeleken met mijn ‘eigen’ strandje dus wel een deceptie. 

De Uluwatu Tempel met zonsondergang was een mooie ervaring. Ook hier ben je zeker niet alleen, maar er is genoeg ruimte zodat iedereen zijn eigen plekje heeft om van de zonsondergang te genieten. En zo heb je ook genoeg mensen om je heen die even een foto van je kunnen maken. 

Locatie:
Bali Rocks
Uluwatu, Pecatu, South Kuta, Badung Regency, Bali 80361, Indonesia
Tel: +62 817-344-788
Ik heb geboekt via Facebook

3. Chillen in hipster dorpje Canggu

De laatste dagen van mijn reis heb ik in het hippe Canggu gesleten. Heerlijke restaurantjes (waarvan de meeste internationaal hipster food serveren), relaxte mensen, surfen, gezellige strandtenten, leuke feestjes en nog nét niet te toeristisch. Wat een toptijd! 

Ik heb nergens op Bali een scooter gehuurd, omdat ik nog nooit had scooter gereden en het leek me niet fijn om dit tijdens mijn solo-reis te proberen, maar ik huurde vaak een fiets. Mijn kleine guesthouse Canggu Bagus lag middenin het centrum, waardoor ik overal gemakkelijk op de fiets heen kon. Mijn dagen hier bestonden voornamelijk uit surfen en boeken lezen in de zon. Je kan overal langs het strand een surfboard huren en iedereen lijkt er surfles te kunnen geven. De kleur van het strand is hier overigens zwart, waardoor het er minder tropisch en mooi uitziet dan op andere plekken op Bali.

Lunchen en chillen bij de net nieuwe strandclub La Brisa (geopend in september 2017, dus toen ik er was, was het nog splinternieuw), eten bij onder andere Organic Cafe, Betelnut, Crate Cafe, Cafe Vida, Little Flinders, The Shady Shack en drankjes drinken en dansen bij Old man’s, The Lawn (met een heerlijk zwembad!), Pretty Poison (waar ze het oude zwembad hebben omgetoverd tot halfpipe voor skateboarders) en op het strand tijdens de full moon party. 

Tot slot bracht ik nog een bezoek aan de Tanah Lot Tempel. Dit is echt een enorme toeristische attractie met vooral ontzettend veel souvenir winkeltjes. Ook bij de tempel zelf moet je voor je “blessings” en het zien van een bepaalde grot met slangen betalen. De restaurantjes hier zijn geen toppers. De tempel zelf is overigens wel gaaf, maar als je het mij vraagt, kan je deze best overslaan.

Locaties:
Canggu Bagus
Jl. Pantai Batu Bolong No.50 A, Canggu, Umalas, Kabupaten Badung, Bali 80361, Indonesia
Tel: +62 821-4763-6058

De overige locaties in Canggu staan allemaal aangegeven in de Google Maps kaart hierboven.

4. Conclusie solo-reis Bali

Het eiland heeft ontzettend veel te bieden: cultureel, afwisselende natuur, stranden om te relaxen, surfen en duiken en je kan er prachtige (nachtelijke) hikes maken. Ook op culinair gebied wordt je goed verwend. Bali is een supergoede bestemming om je eerste solo-reis te maken, maar het eiland is wel heel erg toeristisch (althans waar ik ben geweest). Voor het authentieke Indonesië moet je niet naar Bali of in ieder geval moet je daarvoor op Bali verder zoeken. Doordat er veel toeristen komen zijn er wel heel veel faciliteiten en kan je er heerlijk eten. De Balinezen zijn ontzettend vriendelijk, ze spreken over het algemeen prima Engels en je kan heel gemakkelijk rondreizen op het eiland.

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

Bali is mijn enige echte solo-reis tot nu toe geweest. Andere landen waar je goed alleen kan reizen en waarover ik al heb geschreven zijn: Thailand, Maleisië, Singapore, Colombia, Chili, Peru, Brazilië en Israël. Neem een kijkje op die blogs voor meer reisinspiratie voor een reis in je eentje. 

Binnenkort zal ik blogs schrijven over andere landen waar je ook heel goed (alleen) kan backpacken, waaronder Sri Lanka, Nicaragua, Costa Rica, Marokko en Cambodja.

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het me dan vooral even weten via een reactie (onderaan deze pagina) of het contactformulier.