Solo-reis 3 weken Bali (deel 2)

Week 2: Ubud – Het culturele, culinaire en groene hart van Bali

Ik heb mijn solo-reis naar Bali in meerdere blogs onderverdeeld. Deze blog gaat vooral over mijn 4-daagse verblijf in Ubud.

Na een heerlijke yoga- en surf retraite op Nusa Lembongan vertrok ik na een week naar Ubud; het culturele, culinaire en groene hart van Bali.

Ik ben 4 nachten gebleven in Ubud en heb hier de volgende avonturen beleefd:

  1. Rijstvelden en apen
  2. Mountain bike tour 
  3. Beklimmen Mount Batur (hier vind je de hele blog over de beklimming)

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

Tip: Zet in de kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

Ik had mijn intrek genomen in het heerlijk rustig – maar super centraal – gelegen hotel Sandat Bali Ubud. 

Locatie:
Sandat Bali Ubud
Jl. Sugriwa No.21, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Indonesia
Tel: +62 623 61971138
Website: www.sandatbaliubud.com

1. Rijstvelden en apen 

De eerste dag heb ik gewoon rondgewandeld in Ubud en omgeving. Vooral de ‘ontdekking’ van de wandeling door de prachtige Kajeng rijstvelden op een steenworp afstand van de stad was voor mij een verrassing. Ik heb na mijn bezoekje aan de prachtige hindoeïstische Saraswati Tempel gewoon een bordje ‘Sawa ricefield view’ gevolgd. Dit bordje stond ongeveer naast de ingang van de tempel en ik kwam uit in de prachtige rijstvelden. 

Een bezoek aan het Sacred Monkey Forest Sanctuary kon natuurlijk niet ontbreken. Alhoewel ik de tempels en beelden in het park mooi vond, vond ik dat wandelen tussen al die wilde apen toch best spannend.

Aan het eind van de dag heb ik mijn voeten bedankt met een ontspannen pedicure. Er zijn heel veel schoonheidssalons te vinden op de Jalan Monkey Forest. Een manicure, pedicure of massage kost maar een paar euro voor een hele behandeling.

Bij Waroeng Bernadette heb ik de lekkerste rendang gegeten! Daarna heb ik nog een traditionele Balinese dans show meegepakt in het Ubud Palace. Ik had het entreekaartje overdag al gekocht bij het paleis toen ik daar een rondje doorheen liep. De show was mooi, maar het duurde mij net een beetje te lang.

Locaties:
Saraswati Tempel
Jl. Kajeng, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 

Kajeng Rice field
Jl. Kajeng No.88, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 

Sacred Monkey Forest Sanctuary
Jl. Monkey Forest, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 

Waroeng Bernadette 
Jl. Gootama, Utara, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 
Tel: +62 821-4742-4779

2. Mountain bike tour

De tweede dag had ik een onwijs leuke mountain bike tour geboekt bij Bali Emerald Cycling. Die begon met een bezoek aan een koffieplantage, waar de wereldberoemde Kopi Luwak wordt verbouwd. De koffiebonen die worden gebruikt zijn eerst opgegeten en uitgepoept door de civetkat (smakelijk!). Dit zou de koffie zijn unieke smaak geven en zorgt ervoor dat de koffie nogal duur is. Als je de echte Kopi Luwak wil proeven, dan moet je iets bijbetalen.

Daarna werden we afgezet aan de voet van Mount Batur en daalden vanaf daar alleen maar door prachtige rijstvelden, dorpjes en natuur. Af en toe een stop om de handen wat rust te geven van al het remmen en om uitleg te krijgen over de cultuur en tradities van Bali. We eindigden met een heerlijk lunchbuffet bij de baas van de organisatie thuis. 

‘s Avonds wederom heerlijk “Asian fusion” gegeten, deze keer bij Sambal Matah. 

Locaties:
Bali Emerald Cycling 
Br. Dukuh Geria, Pejeng Kawan, Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali 
Tel: +62 361 976373
Website: www.baliemeraldcycling.com; ook andere tours mogelijk.

Satria Agrowisata (koffieplantage):
Jl. Raya Kintamani, Manukaya, Tampaksiring, Kabupaten Ginyar, Bali 80552
Website: https://satria-agrowisata.business.site/ (alleen in het Indonesisch)

Prijs: gratis als onderdeel van de Mount Batur trekking en de mountainbike tour. Je moet wel bijbetalen als je de Kopi Luwak wil proeven.

Sambal Matah
Jl. Goutama Sel. No.5, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali
Tel: +62 361 972577

3. Beklimmen Mount Batur 

Ik ging vroeg naar bed, want de nacht zou maar kort zijn. Die ochtend heb ik de mount Batur beklommen en de magische zonsopgang vanaf de top van de vulkaan aanschouwt. Een aanrader als je op Bali bent!

Tip: Lees hier de blog over mijn ervaring over de beklimming van Mount Batur.  

De rest van de dag was ik op en heb ik lekker geluncht en gerelaxt met een boek bij het organic restaurant Soma Cafe, met een heerlijk organisch gebrouwnen Balinees biertje. Mijn diner bij Kebun Bistro was ook weer een culinair (Frans) hoogtepunt.

Locaties:

Beklimmen Mount Batur via Puji Sunrise Trekking
Jl.Bisma No.28, Ubud, Bali, 80571
Tel: +62 819-9930-5933
Whatsapp: +62 819-9930-5933
Facebook (de website van Puji Sunrise Trekking is leeg)

Prijs: 350.000 Rp per persoon (circa 20 euro)

Soma Cafe
Jl. Gootama, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80515, Indonesia
Tel: +62 361 8493655

Kebun Bistro 
Naast Tegun Galeri, Jl. Hanoman No.44, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Indonesia
Tel: +62 817-7007-7333
Website: www.kebunbistro.com 

Vanaf Ubud vertrok ik voor 3 nachten naar Gili Trawangan, ofwel “Gili T”. Lees daar alles over in de blog: Week 3: Gili T, Uluwatu en Canggu – Party, duiken en surfen (coming soon).

Klik hieronder voor mijn andere blogs over Bali: 

Bali is mijn enige echte solo-reis tot nu toe geweest. Andere landen waar je goed alleen kan reizen en waarover ik al heb geschreven zijn: Thailand, Maleisië, Singapore, Colombia, Chili, Peru, Brazilië en Israël. Neem een kijkje op die blogs voor meer reisinspiratie voor een reis in je eentje. 

Binnenkort zal ik blogs schrijven over andere landen waar je ook heel goed (alleen) kan backpacken, waaronder Sri Lanka, Nicaragua, Costa Rica, Marokko en Cambodja.

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het me dan vooral even weten via een reactie (onderaan deze pagina) of via het contactformulier.