Breda: de Beste Binnenstad van Nederland

Deze zomer (2021) was ik in Nederland meer onder dan boven de rivieren te vinden. Een stad waar ik zelf nog nooit was geweest, maar inmiddels hoog op mijn lijstje stond, was het bourgondische Breda. Het centrum van Breda is in 2017 ook nog eens uitgeroepen tot de “Beste Binnenstad van Nederland”. Deze prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt, maar door COVID is de nieuwe verkiezing pas in 2023. Dat klinkt toch veelbelovend!?

Mijn partner Coen kende de stad vooral van het uitgaansleven toen hij nog een jong broekie was en hij nam mij mee op sleeptouw door de stad. Het prachtige, historische stadscentrum met de vele, vele, vele kroegen, barretjes en restaurants doen de uitdrukking “Brabantse gezelligheid” zeker eer aan.

Tip: Wij konden in het huis van familie logeren toen zij op vakantie waren. Vraag ook eens aan familie of vrienden die in een andere stad wonen of je tijdens hun afwezigheid hun huis mag bewonen (je kan natuurlijk altijd als smoes gebruiken dat je de plantjes water zult geven). Of doe een huizenruil en ga op ontdekking in elkaars stad!

  1. Borrelplank Breda x Biertuin Breda x de Huiskamer
  2. Festival vibes bij BAAI
  3. Turks Restaurant Lades 
  4. In Kannen en Kruiken (IKEK)
  5. Yoghurt Barn
  6. De Botanist
  7. Restaurant Hemels
  8. DOEN: Stadswandeling Blind walls

Tip: Zet in de kaart via de linker knop (vierkant) in de grijze balk de verschillende lagen aan- of uit.

1. Borrelplank Breda x Biertuin Breda x de Huiskamer

Strijk neer op het grote terras aan het water van De Biertuin en/of het naastgelegen Biercafe de Huiskamer, bestel een biertje en neem er een van de goedgevulde borrelplanken bij van Borrelplank Breda. Je weekend begint zeker goed!

Locatie: Haven 21, 4811 WL Breda, Website Facebook Instagram

2. Festival vibes bij BAAI

Bij de nieuwe hotspot BAAI waan je je op een festival met allerlei gezellige hoekjes om te zitten aan het water. Je drankjes en hapjes bestel je gemakkelijk zelf via een app. Er worden vaak evenementen of speciale avonden georganiseerd, dus kijk van tevoren even op de website wat je te wachten staat. 

Ook als je iets te vieren hebt ben je hier aan het goede adres. Bij BAAI kan je kiezen voor allerlei groepsarrangementen om je verjaardag, vrijgezellen, babyshower, etc te vieren. BAAI is ideaal gelegen aan het water, waardoor je hier zo op je gehuurde bootje stapt voor een rondje door Breda. Je kan zelf een sloepje besturen of je huurt een borrelboot met kapitein. 

Locatie: Markkade 1AB, 4815 HJ Breda, Website

3. Turks Restaurant Lades

Voor een goede Turkse maaltijd ben je bij Lades aan het goede adres. Ontzettend vriendelijk personeel en genoten van de Turkse keuken! Met de grote muurschildering van de Blauwe Moskee achterin de zaak, voelt het meteen een beetje alsof je in Istanboel bent beland. De stadstuin van Lades, waarvoor het tijdens ons bezoek veel te hard regende om hier te zitten, hangt vol met ‘het blauwe oog’ ofwel de “Nazar”. 

Tip: Als je in het weekend naar Breda gaat, kan je het beste van tevoren reserveren voor het diner in een restaurant. Wij hadden op vrijdagavond grote moeite om een tafel voor 2 te krijgen (maar gelukkig vonden we daardoor wel nieuwe parels). 

Locatie: Oude Vest 19, 4811 HS Breda, Website

4. In Kannen en Kruiken (IKEK)

Bij dit gezellige restaurant kan je van zondag tot en met donderdag tot 18:00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 21:30 uur terecht voor een goed ontbijt, lunch, tussendoortje of borrel. Op het ‘all day’ menu vind je zeker iets wat je lekker vindt. Neem bijvoorbeeld de uitgebreide shared breakfast (aanrader!). Met mooi weer neem je lekker plaats in de ruime, groene stadstuin achterin.

Locatie: Veemarktstraat 45, 4811 ZD Breda, Website

5. Yoghurt Barn

Yoghurt Barn is een andere plek voor een lekker ontbijtje. De naam doet het waarschijnlijk al vermoeden: hier kies je uit allerlei lekkere yoghurt specials. Verder staan er ook allerlei verse sapjes en fruitsalades op de kaart. Je kan ook alles ‘to go’ bestellen zodat je je ontbijt in het Stadspark Valkenberg kunt opeten. 

Locatie: Veemarktstraat 44, 4811 ZG Breda

6. De Botanist

Een andere top borrelplek is De Botanist. In een prachtig historisch pand tref je het groene en botanische interieur en een fijne, zonnige serre. Overdag of ‘s avonds, je kunt hier op alle tijdstippen neerstrijken. In het weekend draait de cocktailbar overuren. Voor extra sfeer in het weekend draait een DJ plaatjes na het diner.

Locatie: Tolbrugstraat 19, 4811 WN Breda, Website

7. Restaurant Hemels

De keuken van Hemels bereidt (h)eerlijke, seizoensgebonden gerechten. Je kan zelf je gerechten kiezen van het fine dining à la carte menu, maar voor 42 euro heb je een 4-gangen menu en voor 22,50 euro wordt daar een 4-gangen wijnarrangement bij geschonken. Keuzestress? Vraag de keuken om verrassingsmenu. Liever geen wijn, de bediening helpt je graag met een voorstel voor een biertje of (alcoholvrije) cocktail.

Hemels is ook open voor lunch. In de zomermaanden is de zomerse binnentuin van Hemels geopend.

Locatie: Wilhelminastraat 23, 4818 SB Breda Website ​​

Tip: Loop overdag ook zeker even door de Wilhelminastraat. Hier vindt je de meer exclusieve winkels en leuke boetiekjes.

8. DOEN: Stadswandeling Blind Walls

Wil je wat anders van Breda zien dan alleen de winkels en de horeca, staar je dan eens blind op de muren. Blind Walls Gallery is, zoals ze het zelf omschrijven, hét museum op straat. Door de stad vind je meer dan 90 muurschilderingen, die zijn geïnspireerd op de verhalen van Breda. Op de website van Blind Walls kan je kiezen uit een aantal routes om zelf te wandelen of fietsen. Voor 17,50 euro wandel je met een gids langs verschillende murals. De fietsliefhebber kan ook kiezen voor een fietstour (met of zonder gids). Op de fiets ga je verder uit het centrum van Breda. 

Extra: Op vrijdagmiddag moesten wij ook een biertje drinken in ‘t Hart van Breda, omdat Coen daar vroeger altijd zijn weekend begon. Het is nu meer een eetcafé met een vrij standaard café menu bestaande uit onder meer goed belegde burgers, saté en nachos. Maar ‘t Hart van Breda heeft nog alles weg van een feestcafe en er worden volgens de website ook verschillende activiteiten aangeboden. 

Op zoek naar andere bestemmingen in Nederland? Lees dan bijvoorbeeld mijn blog over de leukste borrelplekken in Rotterdam of probeer mijn wandelroute in Den Haag die ik voor je heb uitgestippeld. Den Haag liever op de fiets ontdekken? Klik dan hier voor de fietsroute langs de highlights van Den Haag en omgeving. Als je het noorden van Nederland wil ontdekken, dan is Friesland een aanrader!

Vragen of opmerkingen? Laat onderaan de pagina een reactie achter.