De religieuze hoofdstad Jeruzalem – Rondreis Israël (deel II)

Ik keek heel erg uit naar ons bezoek aan Jeruzalem. Het leek me heel indrukwekkend om deze stad – met al haar geloven – eindelijk eens zelf te zien. En het was ook echt een hele bijzondere ervaring. Jeruzalem heeft diepe indruk op me gemaakt!

Hier vind je mijn ervaringen en tips voor een onvergetelijk bezoek aan de religieuze hoofdstad Jeruzalem:

  1. Holocaust Museum Yad Vashem
  2. Klaagmuur, Kruisweg en Koepel
  3. Daal af in de tunnels
  4. Mahane Yehuda Market
  5. YMCA Three Arches Hotel

Tip: Zet in de kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

1. Holocaust Museum Yad Vashem

Voordat we Jeruzalem inreden, brachten we een bezoek aan het indrukwekkende Yad Vashem museum, een stukje buiten de stad. Yad Vashem betekent “gedenkplaats en een naam”. Dit holocaust museum, boordevol historische informatie over het jodendom, de diaspora en uiteraard de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, mag je niet overslaan tijdens een bezoek aan Israël. Ik vond dit museum erg indrukwekkend en hierdoor kreeg ik meer inzicht in het verleden (en heden) van het Joodse volk. Loop ook zeker een rondje door de museumtuin!

Locatie: Jeruzalem, 9103401, Israel, Website

2. Klaagmuur, Kruisweg en Koepel

De 3 grootste geloven hebben allemaal hun wortels in Jeruzalem: de Klaagmuur (Jodendom), de Kruisweg (Christendom) en de Koepel (Islam). 

Klaagmuur

Een bezoek aan de zeer indrukwekkende klaagmuur (Western Wall) mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Jeruzalem. Wij waren er op de tweede vrijdag in december. Het was een bijzonder moment om te gaan, omdat toen een kaars werd aangestoken. Er werd volop gedanst en gebeden op het plein. Check dus vooral even of er een speciale Joodse gelegenheid is als je een reis naar Jeruzalem wilt plannen.

Tip: Vergeet je paspoort niet, daar kunnen ze om vragen bij de controleposten voor de entree naar de klaagmuur. 

Een dag later gingen we terug om ook een wens in de klaagmuur te stoppen. Mannen en vrouwen zijn strikt gescheiden van elkaar bij de muur. Wij moesten aan de kant voor de vrouwen naar binnen en kwamen stapje voor stapje dichterbij de muur. Het is stampensvol bij de muur: iedereen wil een briefje in de muur stoppen en sommige mensen bidden er uren met hun hoofd tegen de muur. Voor mij heeft het gewerkt: nog geen maand later kwam mijn wens uit 🙂

Tip: Schrijf je wens op een heel klein papiertje en probeer je papiertje zo klein mogelijk te maken! Alleen dan heb je kans dat je nog ergens een klein gaatje vindt waar je het briefje in kan stoppen. 

Kruisweg

Ik ben katholiek opgevoed en ik heb de Kruisweg die Jezus heeft afgelegd in Jeruzalem vaak gezien in kerken en het verhaal gehoord. Ik vond het ontzettend indrukwekkend om de Kruisweg over de Via Dolorosa zelf af te lopen en stil te staan bij de verschillende staties van de lijdensweg. Des te indrukwekkender was dat we op de Via Dolorosa een groep Aziaten tegenkwamen die zelf een enorm kruis droegen en allerlei liederen zongen en gebeden prevelden. Langs de Via Dolorosa hangen bordjes met de verschillende staties. Je eindigt de tocht in de prachtige Heilige Grafkerk (Church of the Holy Sepulchre).

Tip: Wandel ook een stukje buiten de stadsmuur om Getsemane, de tuin met olijfbomen aan de voet van de Olijfberg waar Jezus bad de avond voor zijn kruisiging, en de Tombe van de Maagd Maria te bekijken. 

Koepel

Het andere grote geloof dat je in Jeruzalem kan vinden is de Islam. De enorme gouden koepel “Dome of the Rock” net achter de klaagmuur op Temple Mount is een bedevaartsoord voor moslims. 

Vanaf de klaagmuur kan je de koepel net niet zien. In verband met de frictie tussen de geloven, zijn beide heilige plekken strikt van elkaar gescheiden. Ik vond het een vrij heftige ervaring om door zoveel enorm strenge controleposten te moeten om vanaf de klaagmuur bij de koepel te komen, maar dit moet je zeker zelf ervaren. De enorme gouden koepel met de geweldige mozaïek muren is prachtig om te zien. Vergeet je paspoort niet!

3. Daal af in de tunnels

Onder de Temple Mount en klaagmuur gaat nog een heel nieuwe (of eigenlijk: een hele oude) verborgen wereld schuil. Een rondleiding door de tunnels neemt je mee naar het verste verleden van de stad en doet je de ouderdom van Jeruzalem beseffen. Als je last hebt van claustrofobie kan je het bezoek aan de tunnels beter overslaan, want de gangen zijn erg smal!

De tunnels zijn alleen met een gids te bezoeken. Je koopt bijvoorbeeld hier een kaartje voor een rondleiding door de tunnels. 

Tip: Je kan de stad ook juist van bovenaf bekijken vanaf de stadsmuur. Je komt op de stadsmuur via bijvoorbeeld de bekende en altijd drukke Jaffa gate of – zoals wij deden – helemaal aan de andere kant van de stad (aan de kant van Getsemane) in de buurt van de Leeuwenpoort. Het is even zoeken, maar dan heb je wel de grootste kans op weinig andere toeristen.

4. Mahane Yehuda Market

Ik houd ontzettend van goed eten en de smaak van pure vers gehakte kruiden en verse ingrediënten. En dat is precies wat de Israëlische keuken te bieden heeft. Israël is een groot culinair hoogtepunt! Dit land heeft zoveel heerlijke gerechten te bieden. 

Om onze lekkere trek te stillen gingen we in Jeruzalem naar de Mahane Yehuda Market. Een fijne hipster food markt die wordt bezocht door de hele doorsnee aan mensen die je in Jeruzalem aantreft. De kleurrijke graffiti maakt dat je deze markt niet mag overslaan. In deze grote overdekte markt is er voor ieder wat wils: zoete broodjes, Israëlische delicatessen en heerlijke zelfbereide maaltijden uit alle windstreken. Wij hebben heerlijke fluffy pita’s met hummus gegeten met een verfrissend biertje. 

Locatie: Agripas St 90, Jerusalem, Israel

5. YMCA Three Arches Hotel

Het YMCA Three Arches Hotel is een hele goede uitvalsbasis om een paar dagen Jeruzalem te ontdekken. Het hotel ligt goed centraal, waardoor je zo binnen de stadsmuren bent. Bij het ontbijt kan je meteen enkele nationale gerechten proeven, zoals “halva”. Onze driepersoonskamer was niet heel ruim, maar het was wel goed te doen. Zeg nou zelf, hoeveel tijd breng je nou door op je hotelkamer als er zo’n mooie stad is om te bewonderen? 

Tip: Een groot pluspunt van dit hotel is de mogelijkheid om Jeruzalem vanuit grote hoogte te bekijken. Alleen als hotelgast kan je de sleutel vragen van de hoge toren. Vanaf die hoogte kan je alle indrukwekkende hoogtepunten van de stad zien liggen (en dat zijn er nogal wat!).

Locatie: King David St 26, Jeruzalem, Israel, Website

Binnenkort verschijnt er meer informatie over de hele route die wij hebben gereden door Israël. Hier vind je alvast de hotspots van hip Tel Aviv. Via deze link zie je de route die wij in 11 dagen hebben afgelegd door Israël. 

Geïnspireerd geraakt door deze bestemming met al het lekkere eten, veel cultuur en strand? Lees dan bijvoorbeeld mijn blogs over Thailand, Bali en Colombia voor meer inspiratie. 

Mocht je vragen hebben, laat het me weten via een reactie onderaan deze pagina, een bericht via het contactformulier of een DM op Instagram

Schrijf je in met je email adres en blijf op de hoogte van nieuwe blogs op TeppieTravels.com.