Eilandhoppen op de Seychellen

DEEL 1: Mahé

De Seychellen zijn de ultieme tropische (honeymoon) strand-bestemming. Wie kent de plaatjes van de witte stranden, de knalblauw zee, palmbomen en grote granietblokken op de achtergrond immers niet? Maar ook voor de actieveling zijn de Seychellen een gave bestemming. Naast de keuze voor een super-de-luxe hotel, zijn er op de Seychellen ook genoeg goedkopere opties om te overnachten in bijvoorbeeld een B&B of homestay. De Seychellois spreken Engels, Frans en Creools, dus je kan je gemakkelijk verstaanbaar maken.

Eilandhoppen op de Seychellen kan over zee of door de lucht. Als je geld over hebt kan je natuurlijk kiezen voor een (privé)helikopter, maar die mogelijkheid heb ik zelf helaas (nog) niet kunnen proberen. Voor iedereen die zijn geldboom ook nog moet laten groeien, zijn er gelukkig ook goedkopere transport opties. 

Tip: Zet in de Google Maps kaart met de knop linksboven in de grijze balk (een vierkant met links een kleine pijl) de verschillende lagen aan en uit.

Ik heb de informatie over de Seychellen in 2 blogs verdeeld. Deze eerste blog gaat vooral in op het hoofdeiland Mahé. Klik hieronder om snel naar het juiste onderdeel voor jou te gaan:

  1. Mahé
    Doen 
    Slapen 

1. Mahé

Mahé is het hoofdeiland van de Seychellen en hier ligt het internationale vliegveld. De kans dat je op Mahé belandt is dus groot. Op Mahé heb je genoeg keuze aan prachtige stranden, hotels en restaurantjes. De eilanden lijken misschien niet heel groot, omdat de Seychellen maar hele kleine stipjes op de wereldkaart zijn, maar doordat de eilanden nogal bergachtig zijn, kan het best lang duren om ergens te komen. Op Mahé kan je een auto huren om de afstanden te overbruggen. Ik ging ook vaak met de supergoedkope lokale bus. 

Doen op Mahé

De stranden van Mahé

Seychellen staat vrijwel gelijk aan “strand”, dus laat ik daar maar meteen mee beginnen. Langs de hele kust van het eiland Mahé liggen heerlijke witte zandstranden. Of je nou een privé-strandje wil of juist gaat voor de gezellige drukte; er is keuze genoeg! Een paar van mijn favorieten zijn:

Beau Vallon: Beau Vallon is het populaire strand van Mahé. Het is een gezellig mix van locals en toeristen. Hier kan je ook watersporten, zoals een rondje over het water crossen op jetski’s. Ook kan je vanaf hier je duiken boeken.

Er zijn genoeg leuke restaurantjes voor een lekkere lunch of diner, zoals de Boat House. Of koel af met een Italiaans ijsje van La Dolce Vita. Geniet van een cocktail of Seybrew (biertje) met je voeten in het zand aan de beach bar van de Beach Shak

Tip: Tout Seychellen verzamelt zich op vrijdagavond op de boulevard van Beau Vallon voor een casual hapje en drankje. De barbecues worden aangestoken en de koelboxen worden tevoorschijn gehaald. Er is vaak live muziek en allerlei souvenir-kraampjes. Let op: de Seychellois zijn niet rijk, dus let wel goed op je spullen hier!

Anse Takamaka: Dit witte strandje in het zuiden van het eiland is iets meer afgelegen, maar je wordt beloond met een rustig tropisch paradijs. Geniet van een lekkere creoolse lunch met verse vis bij Chez Batista Restaurant. Je hebt vanuit het restaurant uitzicht op het strand en de zee.

Anse Royale: Anse Royale ligt aan de zuidoost kust en is een ander populair strand op Mahé. Het is een lang stuk strand, dat wordt doorbroken door de granieten rotsen. Hierdoor zijn het allemaal kleinere strandjes. Door het koraalrif worden de golven gebroken en is de zee hier over het algemeen niet al te diep en kalm. Je kan hier dus perfect zwemmen en snorkelen. Met name van juni tot september kan je hier ook goed windsurfen. In het nabijgelegen dorpje zijn restaurantjes en winkeltjes, waar je eventueel een snorkelset of hengels kan huren. 

Grande Anse: Dit is een uitgestrekt wit strand, maar er zijn hier geen restaurants aan het strand (dit kan inmiddels veranderd zijn, want ik was hier voor het laatst in november 2012). Hierdoor heb je het strand wel vaak helemaal voor jezelf. Je kan vanaf hier wel een korte hike naar de Grande Anse waterval doen, dus neem je gympen mee!

Tip: Er zijn ook veel kleine strandjes die je helemaal voor jezelf kan hebben. Neem een goed gevulde picknickmand mee, rijdt het eiland rond en geniet op je privé strand. 

Locaties:

Boat House
Beau Vallon, Mare Anglaise, Mahé
Tel: +248 4 247 898
Facebook: https://www.facebook.com/boathouseseychelles/ 

La Dolce Vita – Beau Vallon
N Coast Road, De Quincy, Mahé
Facebook: https://www.facebook.com/pages/category/Ice-Cream-Shop/La-Dolce-Vita-Seychelles-783936861664718/ 

Beach Shak 
Beau Vallon, Mare Anglaise, Mahé
Tel: +248 2 515 157
Website: https://www.facebook.com/beachshakseychelles/ 

Chez Batista Villas & Restaurant
Takamaka, Mahé, Seychelles
Tel: +248 4 366 300
Website: villachezbatista.com-seychelles.com

De markt van Victoria

Victoria is de hoofdstad van de Seychellen. Het is een kleurrijk, schattig stadje met een aantal leuke winkeltjes en restaurants. De Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market, de markt van Victoria, is het meest kleurrijk. Ik vind het heerlijk om hier een ochtendje rond te lopen. Zeker op zaterdagochtend is het hier een gezellige bedoening. Van de balustrades van de winkeltjes op de eerste verdieping heb je een goed overzicht op de marktkraampjes met hun verse vis en fruit. En het is meteen een goed moment om wat leuke souvenirs in te slaan. 

Na het shoppen eet je een heerlijk Italiaans ijsje of pizza bij La Dolce Vita. 

Locaties:

Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market
Market Street, Victoria, Mahé

La Dolce Vita
Albert Street, Victoria, Mahé
Facebook: https://www.facebook.com/pages/category/Ice-Cream-Shop/La-Dolce-Vita-Seychelles-783936861664718/ 

Hiken in het Morne Seychelles National Park 

In het Morne Seychelles NP zijn verschillende trails door het oerwoud uitgezet. Je kan de trails vanaf verschillende punten op het eiland starten. Vanaf de uitzichtpunten heb je fantastisch zicht op het eiland en de blauwe zee. De trails zijn vrij gemakkelijk, waardoor je de hikes prima op gewone sneakers kan afleggen. Het kan overigens wel glad zijn, dus blijf opletten waar je je voeten zet. Neem veel water en eventueel wat snacks mee voor de hikes, want je kan onderweg niets kopen. Trakteer jezelf na de wandeling natuurlijk op een heerlijke duik in het azuurblauwe water.

Tip: Vertrek vroeg, zodat je nog niet in de brandende zon loopt en je de paden en uitzichtpunten voor jezelf hebt.

Duiken 

De onderwaterwereld van de Seychellen is, zoals je waarschijnlijk al vermoedde, ontzettend mooi! De “visibility” is goed en er staat niet veel stroming op de meeste plekken. Een goede plek om te leren duiken, maar ook voor de gevorderde duiker is er genoeg te zien, bijvoorbeeld de scheepswrakken voor de kust. Duiken op de Seychellen is niet zo goedkoop als op andere plekken ter wereld, maar het is ook zeker niet duur voor alles dat je ervoor krijgt. 

Locatie:

Dive Seychelles – Underwater Centre
Berjaya’s Beau Vallon Beach, Mahé, Seychelles
Tel: + (248) 4247165
Website: https://www.diveseychelles.com.sc/index.html
E-mail: divesey@seychelles.net

Prijs: 1 short distance dive kost 50 euro; Marine Park entrance fee is 15 euro

Slapen op Mahé

Sunset Beach Hotel 

Dit fijne hotel ligt in het Noordwesten van Mahé, waardoor je ‘s avonds de zon in de zee kan zakken. En het zit al een beetje in de naam natuurlijk: De zonsondergangen zijn hier prachtig!! Het hotel heeft een eigen strand voor de deur, maar er is ook een zwembad (als je niet van zout water houdt). De huisjes hebben uitzicht over zee en er is een goed restaurant met heerlijke buffeten. Het terras hangt over de zee, waardoor je met een drankje in je hand kan genieten van de onderwaterwereld onder je. Snorkel overdag ook tussen de enorme groepen gekleurde vissen langs de rotsen waarop het hotel is gebouwd. Ook heeft de eigenaar van het hotel een heel mooi jacht liggen waar je trips mee zou kunnen maken.

Edens Holiday Villas 

Deze villa’s zijn meer voor de actievelingen (die een auto hebben gehuurd). De villa’s zijn prachtig gelegen tussen het groen, op een uitkijkpunt over de baai en het kleine eilandje Islette. Edens Holiday Villas ligt alleen niet direct aan een strand, dus daarvoor moet je iets verder lopen of met de auto naar een strand rijden. Dit is wel een perfecte uitvalsbasis voor mooie hikes door de natuur, zoals het Morne Seychelles National Park. Je kan hier kiezen om zelf te koken, maar het restaurant (met een Creoolse en internationale kaart) dat bij Edens hoort, is ook zeker een aanrader. 

Locaties:

Sunset Beach Hotel
Glacis Victoria Mahe Island, Seychelles
Tel: +248 4 261 111
Website: http://www.thesunsethotelgroup.com; op deze website vind je ook hotel Village du Pecheur op Praslin. Allebei aanraders om ultiem te genieten!

Edens Holiday Villas
Port Glaud, Mahe Island, Seychelles
Tel: +248 4 378 333
Boek bijvoorbeeld via: https://www.safarinow.com/go/edensholidayvillasmaheseychelles/ 

Valt een vakantie naar de Seychellen (door de dure vliegtickets) op dit moment niet helemaal binnen je budget, lees dan over mijn andere ervaringen op heerlijke eilanden, bijvoorbeeld de Perhentians in Maleisië of Bali. Wil je meer inspiratie opdoen voor een strandvakantie, neem dan een kijkje op mijn foto inspiratie pagina “Strand”. Als je geïnteresseerd bent in duiken moet je ook zeker mijn blog “Walvishaaien, manta roggen en dhows in Tofo“, Mozambique, lezen.