Top 5 bordspellen om een lockdown door te komen

2020 is tot nu toe een raar jaar door COVID-19. We besteden allemaal veel meer tijd thuis, met een klein groepje vrienden of familie en reizen is voor de meeste mensen (in ieder geval voor mij) nog steeds uit den boze. En als je dan al op reis bent geweest, dan moet je misschien wel in quarantaine. Om Singapore in te komen moet je verplicht 14 dagen in een door de overheid aangewezen hotel om je quarantaine uit te zitten. Gelukkig hoefde ik dit niet, maar in de 3 maanden lockdown hebben wij thuis wel heel wat spellen gespeeld om de corona-tijd door te komen. Deze spellen zijn natuurlijk ook leuk voor een regenachtige dag.

Hier volgt mijn top 5:

  1. Pandemic
  2. EXIT
  3. Clever
  4. Codenames Duet
  5. Ticket to Ride

1. Pandemic

Met stip op nummer 1 tijdens een pandemie: Pandemic – Can you save humanity? Het spel is niet eens dit jaar uitgebracht, maar het geeft je helemaal het gevoel dat je de wereld kan redden van COVID-19. Er zijn plotselinge uitbraken, verspreidingen, invliegende dokters en virologen die de virussen bestrijden. Iedereen heeft een eigen rol, maar je speelt het spel samen tegen de ziektes, dus het geeft ook nog eens een gezamenlijke euforie als je het spel wint.

Het spel heeft prijzen gewonnen van Amerika tot Australië.

Spelers: 2 tot 4 personen
Tijd: circa 45 minuten
Leeftijd: 8+ jaar
Prijs: circa 35 euro

2. EXIT 

De escape room bij je thuis! Escape rooms hebben de laatste tijd de hele wereld veroverd, maar in tijden dat je het huis niet mag verlaten – of gewoon niet in een kleine kamer opgesloten wil worden – is dit spel perfect. EXIT is bij ons thuis de topfavoriet! Je hebt alleen een schaar, pen en papier nodig. Het spel duurt wel even, dus zorg ervoor dat je naar de wc bent geweest, de borrel klaar hebt staan en je telefoon op stil hebt. 

Het grote nadeel is dat je het spel maar één keer kunt spelen, omdat je dan alle oplossingen weet. Doordat je moet knippen en vouwen kan je het spel meestal ook niet doorgeven aan iemand anders (of je moet heel netjes alles overtekenen, maar dan duurt het spel wel erg lang). Het leuke is dan weer dat er heel veel EXIT-spellen zijn gemaakt van niveau 1 tot 5. Begin met een makkelijk niveau en probeer dan steeds wat moeilijkere spellen te spelen.

Er is ook een Pocket Escape Room kaartspel waarbij je verder geen materialen bij nodig hebt. Die zit bij ons nog in plastic en bewaren we voor als we op een tropisch eiland zitten of een lange busreis of vlucht maken. 

Spelers: 1 tot 6 personen
Tijd: 2-3 uur (afhankelijk van het aantal hints die je gebruikt)
Leeftijd: 12+ jaar (afhankelijk van niveau)
Prijs: 15 euro per spel
Nodig: Schaar, pen en papier

3. Clever

Dé quarantaine-tip van mijn broertje! Clever lijkt op Yahtzee: Je gooit met gekleurde dobbelstenen en moet zoveel mogelijk combinaties aankruisen op je scorevel. De pennen worden bij het spel meegeleverd. En potje duurt ongeveer een half uur, dus je kan het spel makkelijk even tussendoor spelen. Dit spel was in 2019 genomineerd voor “Het spel van het jaar”.

Als je niemand hebt tijdens je quarantaine om Clever mee te spelen, dan je dit spel ook alleen spelen! Wij hebben dit spel zelfs via Zoom gespeeld met mijn broertje aan de andere kant van de wereld. Die moet dan wel Clever hebben, zodat je allebei de dobbelstenen kan rollen en het scorevel hebt.

Spelers: 1 tot 4 personen
Tijd: 30 minuten  
Leeftijd: 8+ jaar
Prijs: 15 euro

4. Codenames Duet

Een leuk, kort spelletje om je mede-speler nog beter te leren kennen. Bij dit spel is je missie als spion om de woorden met elkaar in verband te brengen en met een woord te omschrijven voor de ander. Je moet elkaar met één enkel woord begrijpen, dus je leert elkaar – en elkaars gedachtegang – heel goed kennen. Dat levert hilarische momenten op! Omschrijf je de woorden niet goed, dan wordt je vermoord door de sluipschutters. 

Ook dit spel heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept, onder andere als winnaar van de “International Games Award” in 2018 en de “Seal of Excellence”.

Spelers: vanaf 2 personen
Tijd: circa 15 minuten
Niveau: 11+ jaar
Prijs: circa 20 euro

5. Ticket to Ride

Dit bordspel is al een tijdje op de markt, maar er blijven nieuwe edities bijkomen. Je kan rails aanleggen over de hele wereld of kiezen voor een Ticket to Ride-spel dat meer inzoomt op een bepaald werelddeel of land. Het zal je niet verbazen dat ook dit spel al heel veel prijzen heeft gewonnen.

In dit spel moet je een treinrails aanleggen en zo de steden met elkaar verbinden om zoveel mogelijk punten te verdienen. Het is fijn dat het spel niet eindeloos lang kan duren, omdat de treintjes op een gegeven moment op zijn en dan eindigt het spel. Hoe meer mensen meedoen met Ticket to Ride, hoe leuker ik het spel vind.

Spelers: 2 tot 5 personen
Tijd: circa 1 uur
Niveau: 9+ jaar
Prijs: varieert sterk (afhankelijk welke editie en land)

EXIT (ook het kaartspel), Clever en Codenames Duet kan je gemakkelijk meenemen op reis. Zelf neem ik ook altijd een kaartspel, dobbelstenen en een notitieboekje mee op reis, bijvoorbeeld naar bestemmingen in Azië en Latijns Amerika. Lees hier waarom ik een reisblog ben gestart tijdens een pandemie.