5 tips voor Maputo

Al is de hoofdstad van Mozambique, Maputo, niet heel groot, je kan je er prima een paar dagen vermaken. In 2009 heb ik zelf een paar maanden in Maputo gewoond toen ik stage liep bij de Nederlandse ambassade in Mozambique. Dit zijn een paar van mijn tips voor Maputo:

  1. Mercado Central de Maputo
  2. Restaurant Zambi
  3. Rua d’Arte – Party in Maputo!
  4. Ritje langs het strand
  5. BBQ-restaurant Kalus Esplanada

1. Mercado Central de Maputo

De Mercado Central is de overdekte markt in het centrum van Maputo. Het prachtige koloniale marktgebouw, de “Mercado Municipal Vasco da Gama”, is al sinds 1903 in gebruik. Alleen daarvoor moet je dus al even langs de markt lopen.

En als je dan toch langs de Mercado Central loopt, neem dan ook binnen even een kijkje. Het is een gezellige, drukke boel. In de Mercado Municipal wordt van alles verkocht: vis, vlees, groente, fruit, kruiden en heel veel cashewnoten. Er wordt veel aandacht besteed aan het oppoetsen van de koopwaar, zodat ze bijna stralen en het ziet er heerlijk uit. De garnalen worden op de markt ter plekke gepeld en verkocht aan de locals, maar ook voor toeristen is dit een leuke plek om een ochtendje doorheen te wandelen!

Op de Mercado Central wachten de visvrouwen rustig af tot ze al hun vis verkocht hebben. De vis wordt keurig afgewogen in een mooie, ouderwetse weegschaal. De vis ligt netjes opgestapeld bij deze dames op de Mercado Municipal. Nu maar wachten tot er klanten komen die zin hebben in een lekker visje…

Locatie:
Mercado Central
Av. 25 de Setembro, Maputo, Mozambique

De markt is elke dag open.

2. Restaurant Zambi

Restaurant Zambi is voor mij een van de beste restaurants van Mozambique, in ieder geval van Maputo. De gerechten zijn gebaseerd op de Portugese keuken. Het is een luxe restaurant, met heerlijke wijnen, vis, vlees en goede bediening, maar het blijft heel betaalbaar!

Zambi ligt direct aan de boulevard met een adembenemend uitzicht over de baai. In de zomer kun je buiten zitten op het grote terras met uitzicht over zee en als het wat kouder is, zit je binnen ook heel leuk! Echt de moeite waard om een keer te eten!

Locatie:
Restaurant Zambi
Av. 10 de Novembro, Nᵒ 8, Maputo, Mozambique
Tel: (+258) 84 398 4126
Website: zambi.africa

3. Rua d’Arte – Party in Maputo!

Rua d’Arte is een van de meest bijzondere uitgaansgelegenheden waar ik ooit ben geweest! Op vrijdag en zaterdag worden er in een straatje tegenover de Mercado Municipal aan weerszijden van de straat doeken opgehangen en dat is het dan: een afgesloten straat waar je van alles kunt drinken en dansen op straat! Vaak spelen hier vaak live-bandjes en DJ’s. Rua d’Arte is een verzamelplaats voor allerlei soorten mensen van locals tot expats.

Het wordt hier pas laat druk, voor 1 uur ‘s nachts is hier niet veel te beleven, maar tot in de vroege uurtjes is het hier feest! Voor 100/200 Mts kan je naar ‘binnen’ en je verwonderen over deze grappige feestlocatie!

Locatie:
Rua d’Arte

Travessa de Palmeira, Maputo, Mozambique

Wanneer: Op vrijdag- en zaterdagavond vanaf middernacht

4. Ritje langs het strand

Net ten noorden van Maputo tref je allerlei marktjes en eetstalletjes waar van alles te verkrijgen is.

Langs het strand staan allemaal kleine huisjes waar ze vlees van de bbq verkopen. Vooral veel kip; die wordt doormidden gehakt en zo op de bbq gegooid!

Verderop langs het strand van Maputo staan de mannen en vrouwen vol verwachting op de vangst van de vissers te wachten. Goed ingepakt tegen de harde wind gaan de vissers op pad. Aan het eind van de middag komen de laatste boten terug van het vissen. Wij zagen boten terugkomen met heel veel inktvis en kratten vol kleine en grotere vissen. De vis kan niet verser! De vis wordt gelijk na het vissen verkocht op het strand van Maputo.

Op de marktjes langs het strand van Maputo wordt van alles verkocht. Natuurlijk veel verse vis, maar ook levende kippen en veel pinda’s, cashews en ‘capulana’s’. Een capulana is een multifunctioneel gekleurd stuk stof. De doeken worden gebruikt als jurk, wikkelrok, draagzak voor een baby, maar ook als gordijnen en beddengoed. Je vindt ze in alle kleuren en motieven. Capulana’s zijn perfecte souvenirs!

5. BBQ-restaurant Kalus Esplanada

Zin in goed stuk gegrild vlees? Kalus is een simpel, maar gezellig, BBQ-restaurant in een steegje in het centrum van Maputo. Het is hier ‘s avonds vaak een komen en gaan van allerlei mensen om te genieten van een lekker stuk vlees en een biertje. Er is volop keuze uit bijvoorbeeld gegrilde picanha (top keuze!), T-bone en kip. Je kiest het stukje vlees uit en je vertelt de chef hoe je het wilt hebben. 

De keuze voor de sidedish is een salade, friet of “Xima”. Xima (ook wel “massa” of “nsima”) is een soort dikke pap, gemaakt van water en maismeel. De Mozambikanen gebruiken Xima als basis voor bijna al hun gerechten. Ik vind het vooral erg vullend en het is vaak flauw van smaak. “Matapa” daarentegen vind ik wel erg lekker. Matapa is gemaakt van gemalen jonge cassave bladeren, knoflook, ui en kokosmelk. Vaak wordt hier nog van alles aan toegevoegd, zoals cashewnoten, krab of garnalen. 

Locatie:
Kalus Esplanada
Rua Alfredo Keil, Maputo, Mozambique

Wil je liever op avontuur in Mozambique buiten Maputo, lees dan mijn blogs over Tofo, Macaneta en Bilene.