Modder in Macaneta

Zondagochtend 19 september 2009 vertrokken we met een groepje collega’s naar het dorpje Macaneta. Macaneta ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Maputo (circa 50 kilometer). Macaneta is een plaatsje aan de kust en om er te komen rijdt je door een mooi natuurgebied.

Het was een mooie, zonnige dag en de tocht naar het plaatsje was leuk. We moesten met een pontje een rivier over om bij het restaurant te komen. Er was plek voor 6 auto’s, maar alleen de eerste van onze groep kon mee.

Het duurde een tijdje voordat de pont weer terug was en ondertussen waren we al een paar keer gebeld door de collega’s die al aan de overkant waren: er scheen een groot modderbad te zijn aan de overkant waar alle auto’s in vast kwamen te zitten, maar het was hun al gelukt om erdoorheen te komen. We kwamen aan de overkant aan en toen zagen we de schade: er stonden 3 grote auto’s muurvast in de modder. Eromheen stonden mannen tot hun middel in de modder om de auto’s eruit te trekken… Gelukkig waren er 2 tractors in de buurt die een mooi zakcentje konden bijverdienen met het trekken van de auto’s.

Na een half uur toegekeken te hebben keerde een van de twee auto’s van ons om, omdat ze het niet aandurfden, maar wij bleven en gingen het proberen. De weg was inmiddels leeg, dus een aanloopje en gaan! Halverwege werden we begeleid door twee jongens die vooruit liepen. Zo konden we gelijk zien hoe diep het was (ze zakten in de modder tot boven hun knieën!).

Uiteindelijk kwamen we 2 uur later dan gepland aan op het strand van Macaneta. Als beloning kregen we een showtje van langs zwemmende en springende walvissen. De vis, garnalen, inktvis en kip waren al besteld bij het restaurant, dus we konden na een uurtje genieten van een heerlijk maal! Na een potje voetballen met de lokale jongens gingen we weer richting Maputo. De terugweg was natuurlijk ook weer een kunst door het modderbad, maar we hadden het wederom gered! Kortom, een heerlijke dag vol avontuur!

NB. Ik was in 2009 in Macaneta en ik ben er sindsdien niet meer geweest. Ik weet dus niet hoe het nu Macaneta is. Uit Google maak ik op dat er een hoop ontwikkeling is geweest (restaurants, hotels, etc), maar in 2009 was Macaneta nog redelijk onontdekt.

Lees hier meer reisinspiratie voor Mozambique.