“De Leeuwenkoning” safari in Maasai Mara

De Maasai Mara, ook wel “Masai Mara” of gewoon “The Mara”, was de inspiratie voor Disney’s The Lion King. En ik weet door mijn safari’s naar de Masai Mara in 2009 waarom. Dit uitgestrekte gebied is adembenemend mooi. Er is ontzettend veel wildlife en je kan heel ver kijken, omdat het op veel plekken niet heel dik bebost is. Maar beesten spotten blijft nog steeds erg lastig, ondanks dat je weet dat je er heel dichtbij bent en je soms bijna met je neus op het beest staat.

Mijn eerste safari in de Maasai Mara

Tijdens mijn eerste safari naar de Maasai Mara zagen we onderweg vanaf Nairobi hoe de droogte het landschap en de leefomstandigheden van de Masai aantastte. We hadden maar liefst 53 dode koeien geteld en dat waren alleen nog maar de koeien dicht langs de weg en vanaf het moment dat we zijn gaan tellen.

Slapeloze nachten

Na 5 uur rijden kwamen we aan op onze ‘campsite’, net buiten het park, en de tenten werden verdeeld. Er bleek ook een boomhut te zijn, waar ik twee nachten mocht te slapen. Wat een ervaring! Ook al heb ik nauwelijks een oog dicht gedaan die nachten… Het kraakte en piepte aan alle kanten en we hoorden veel verontrustende geluiden. Rond een uur of half 6 hoorde ik de intens gekraak, dus ik kon niet wachten tot het licht werd om eindelijk te horen van de gids dat ik me de geluiden maar had ingebeeld. Om 6 uur was het licht genoeg om uit de boomhut te komen. Onze gids vertelde dat er die nacht inderdaad olifanten vlakbij het kamp waren geweest. Ik had dus geen spoken gehoord… Die avond hadden ze net buiten de ‘poort’ van het kamp (dat niet meer is dan een naambordje) een hyena en twee olifanten gezien. Ehmmm, dat was dus nog geen 10 meter van onze boomhut vandaan!!

Ook de volgende nacht zat ik om 5 uur rechtop in bed, want ik hoorde weer van alles kraken in de buurt. Nu wilde ik hetzien, dus keek ikvanachter ons gordijn naar beneden, maar het was te donker om iets te zien. De sterrenhemel was prachtig en er waren veel vallende sterren, dus bleven we daar een tijdje naar kijken. De volgende ochtend bleek dat we deze nacht bezoek hadden gehad van buffels… Wat een geruststellend idee dat de bewakers van het kamp volledig waren uitgerust met wapens: maar liefst 2 SPEREN!!!

‘s Middags deden we een safari-walk met een Maasai-gids die ons met zijn speer zou beschermen tegen de leeuwen. De gids was erg enthousiast en het was een mooie wandeling, maar behalve dikdiks (een soort mini-hertjes) en impala’s zagen we geen ander groot wild.

Leeuwenkoning en Jungle Boek Safari

De safari de volgende dag was fantastisch! Binnen 2 uur hadden we 4 van de big 5 gezien. De Maasai van de vorige dag was mee als gids en wist precies waar de dieren waren. Hij was vooral goed in het opsporen van leeuwen: we hebben er wel 14 gezien die dag! Hij was zelf een paar jaar geleden aangevallen door een leeuw en had daardoor 3 maanden in coma gelegen. Hij liet ons de littekens over zijn rug en armen zien; nogal indrukwekkend (en tegelijkertijd angstaanjagend). Ook zagen we een kudde van 13 olifanten, met hele kleine olifantjes, achterelkaar lopen, precies zoals in Jungle Boek!

We hebben nog een tijdje gewacht tot de wildebeesten en zebra’s de rivier over zouden steken (great migration), maar helaas zagen ze de krokodillen liggen en besloten om op dat moment niet over te steken. We hebben tussen deze kudde, midden in het park, geluncht. De Maasai stond op de auto met zijn verrekijker om in de gaten te houden of er geen leeuwen of andere gevaarlijke beesten naderden. Links en rechts schoten de wildebeesten om ons heen om zich naar de rivier te begeven. Best wel cool om zo echt in de natuur te lunchen. Het luipaard is de enige van de big 5 die we niet hebben gezien, maar wat was het een gave safari!

Tweede safari in de Maasai Mara

De tweede keer dat ik op safari ging in de Maasai Mara was eind december 2009. Die keer sliepen we in Fig Tree Camp. Dit is kamperen, maar dan next level luxe: “glamping”. Het ligt aan de oever van de Telek rivier en dit biedt je vanuit je tent een fantastisch uitzicht. Het was wel een beetje absurd om dit kamp, middenin de Maasai Mara, volledig in kerstsferen aan te treffen.

Locatie:
Fig Tree Camp
Maasai Mara, Kenia
Website: http://www.madahotels.com/fig-tree-camp-maasai-mara

De naam van de campsite van de eerste safari kan ik helaas niet meer terugvinden, maar het was in de buurt van de Talek gate. Als je de mogelijkheid hebt om in een boomhut te slapen, doe het! Het is zo ontzettend gaaf!

Lees hier verder voor meer inspiratie voor een reis naar Afrika.