Het begin van ons expat-avontuur

Op 6 december 2019 kwam mijn vriend Coen thuis met life-changing nieuws: zijn werkgever bood hem een baan aan in Singapore. Hij zou in februari 2020 al kunnen starten. Ik twijfelde geen moment en zei dat hij die kans natuurlijk moest grijpen, mits ik mee mocht. Uiteraard stemde hij daarmee in (hij wilde gelukkig ook niet zonder mij vertrekken). Dat was het begin voor het plannen van ons nieuwe avontuur; het expatleven stond op ons te wachten. Alle administratie was geregeld zodat ik ook mee kon, ik zei mijn baan op, we namen afscheid van onze vrienden en familie en begonnen met inpakken.

Maar toen kwam Corona…

Het virus arriveerde in januari 2020 in Singapore vanuit China. Alle seinen gingen voor ons op rood: Coens werkgever wilde niet dat wij zouden vertrekken totdat Singapore het virus onder controle zou krijgen. Singapore had op dat moment – op China na – de meeste besmettingen. In februari 2020 was het virus echter al via Italië in Nederland aangekomen. Hoe raar dit ook mag klinken, voor ons was dit het moment waarop we hoopten, omdat nu ook ons thuisland geraakt werd en het aantal besmettingen in Singapore juist onder controle was. Op 10 maart kregen we een ‘go’ van Coens werkgever en we boekten een oneway-ticket met vertrek op 17 maart.  

Maar nu het virus ook ernstig om zich heen sloeg in Europa, nam Singapore juist maatregelen. Dit betekende dat Singapore de grenzen voor reizigers vanuit de meeste Europese landen zouden sluiten op 15 maart om middernacht.

#whattoexpectwhenyoureexpatting

Toen begon de rollercoaster echt voor ons; in de vroege ochtend van vrijdag 13 maart, net toen wij begonnen met inpakken en opruimen, kwam er een telefoontje van de werkgever van Coen met de boodschap dat als we nog steeds naar Singapore wilden, we daar binnen twee dagen moesten zijn in verband met het sluiten van de grenzen. Coen en ik keken elkaar aan en in nog geen drie seconden besloten we dat we dan inderdaad de volgende dag zouden vertrekken. Dus we gingen als een gek inpakken. We hadden nog geen koffers gepakt, omdat we er eerder vanuit gingen dat we nog wel een paar dagen hadden. Om 15:00 uur volgde er weer een telefoontje van de werkgever: Nederland staat nog niet op de ‘Stay-home-notice’-list (14 dagen quarantaine in een aangewezen hotel), dus we konden gewoon pas op 17 maart vertrekken. De rust was even teruggekeerd bij ons. Dat gaf ons in ieder geval wat meer tijd om te pakken, de hoognodige Nederlandse delicatessen te kopen (kaas, drop en stroopwafels), afscheid te nemen en het huis schoon en opgeruimd achter te laten.

Opnieuw een telefoontje om 16:45 uur: “Gaan jullie nou morgen of niet? Als jullie nog willen vertrekken, dan moeten jullie dat NU beslissen, want Singapore scherpt de maatregelen voor Europa elk uur verder aan en er worden steeds meer landen toegevoegd aan de lijst. WAT!? Oké, ja, we gaan!! Coen nam contact op met het boekingsbureau, ik ging verder met inpakken. Die avond hebben we tot laat ingepakt en de volgende morgen stonden we alweer vroeg op om op tijd al onze persoonlijke spullen het huis uit te krijgen. Maar het is gelukt! Om 16:00 uur reed de taxi voor en waren we klaar om naar het vliegveld te rijden. Mijn ouders kwamen gedag zeggen op Schiphol, maar door Corona konden we helaas niet eens een goede afscheidsknuffel geven. We hebben dus maar vanaf een afstandje heel hard gezwaaid naar elkaar. Daarna liepen we een vrijwel uitgestorven Schiphol binnen. Een bizarre ervaring. 

Op zondag 15 maart kwam onze achtbaan na een tussenlanding in Kuala Lumpur tot een eind. We landden in Singapore, onze visa werden goedgekeurd, onze lichaamstemperatuur was volkomen normaal en we konden door naar onze bagage. Pas bij de bagageband durfden we een vreugdedansje te doen. We hebben het gered!!

Een positief puntje van Corona was dat we geen seconde hoefden te wachten op een taxi op Changi Airport en we waren vrijwel de enige gasten in het Grand Copthorne Waterfront Hotel.

Eindelijk, ons expat-avontuur in Singapore kon beginnen…

Aangezien ik nu in Singapore woon en we door de lockdown niet kunnen reizen, zullen hier binnenkort meer tips voor een reis naar Singapore verschijnen. Lees hier mijn blog over het starten van een reisblog tijdens een pandemie. Klik hier voor meer reisinspiratie voor andere landen in Azië, waaronder Maleisië, Thailand, China, Indonesië, Tibet of Japan.