Singapore – Don’ts

Voordat ik aan het expat avontuur in Singapore begon, was ik in Nederland ruim 6 jaar advocaat.

Ter voorbereiding op het leven in Singapore heb ik mij dus ook maar even verdiept in de wet- en regelgeving van Singapore, zodat ik daar niet volledig de plank mis zou slaan. Tijdens mijn onderzoek kwam ik een paar bijzondere regels tegen, die ik hier graag met je deel.

1. Kauwgum verbod

Kauwgum importeren (en verkopen) is verboden. Er staat een flinke boete op als je dit toch doet: $100,000 (circa € 60.000,=) en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar voor de eerste overtreding en een boete van $200,000 en/of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar voor de daaropvolgende overtredingen.* Je mag overigens dus wel kauwgum kauwen en in privé bezit hebben, maar je kan geen kauwgum kopen in Singapore. Dit houdt de straten in ieder geval wel lekker schoon!

* Section 3 and 7 of the Regulation of Imports and Exports (Chewing Gum) Regulations

2. Doorspoelen openbaar toilet en urineren in de lift

Je bent in overtreding als je vergeet om door te spoelen na gebruik van het openbare toilet. Ook urineren in de lift (of enige andere openbare ruimte) is verboden.* 

Het plegen van het eerste strafbare feit lijkt mij lastig te handhaven, tenzij je op heterdaad wordt betrapt. Het tweede verbod vind ik op zich niet heel bijzonder, in Nederland is wildplassen immers op de meeste plaatsen ook verboden bij Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar let op: in Singapore zijn de liften uitgerust met Urine Detection Devices. Die detecteren de geur van urine waarna de deuren worden geblokkeerd en een alarm af gaat. Het zal wel nodig zijn geweest.

* Section 16 resp. 15 of the Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations

3. Naakt thuis rondlopen

Je riskeert een boete van $2,000 en/of een maximale gevangenisstraf van 3 maanden als je thuis naakt of aanstootgevend rondloopt (en wordt betrapt). En niet alleen een politieagent die jou naakt ziet mag je arresteren; iedereen die jou betrapt heeft het recht om je te arresteren en af te leveren bij een politiebureau.*

Sluit dus vooral de gordijnen thuis en wees vriendelijk tegen je (over)buren, zodat zij je niet komen arresteren!

* Section 27A and 28 of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act 

4. Zingen in het openbaar

Je mag geen irritante of buitensporige geluiden of muziek maken in de openbare ruimte. Deze wet ziet er vooral op dat men op straat geen obscene liedjes mag zingen, die andere mensen als aanstootgevend kunnen zien/horen. Je riskeert een boete van maximaal $1,000.*

Met deze wet heb ik zelf nogal moeite, omdat ik bijna altijd zing. Jammer genoeg is het geluid dat ik produceer niet heel prettig voor de toehoorders… Ik zal proberen om het zingen in het openbaar zoveel mogelijk te beperken. Vooralsnog gaat dit me goed af, omdat we in Singapore buitenshuis verplicht zijn om een mondkapje te dragen (door COVID-19) en dit maakt zingen vrijwel onmogelijk.

* Section 14 of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act

5. Steek altijd over op een oversteekplaats

Als er zich een oversteekplaats binnen 50 meter bevindt, dan moeten voetgangers, fietsers, “mobility vehicle users” en “PMD riders” daar oversteken.* Om dit te verduidelijken hangt Singapore vól met bordjes om aan te geven waar de dichtstbijzijnde een oversteekplaats is. Roekeloos oversteken of “Dutch crossing” wordt beboet.  

* Section 3 of the Road Traffic (Pedestrian Crossings) Rules

6. Verbod op spugen en snotteren op straat

Deze regel is maar liefst in twee verschillende Singaporese wetten opgenomen. Op grond van de Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations mag je geen spuug of snot deponeren op straat of op de vloer of ander deel van een openbaar vervoermiddel, in het publieke domein of een andere openbare ruimte.* In de Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act** is opgenomen dat je een boete van maximaal $1,000 krijgt als je spuugt in een coffee shop, markt, eetgelegenheid, school, theater of openbaar gebouw, in een omnibus, treincoupé of ander openbaar vervoermiddel, op een werf of steiger, op de openbare weg, een stoep of elke andere weg, of op elke andere plaats waar het publiek toegang tot heeft (ja, het staat er echt zo specifiek). Dit mag dus ook niet als er een insect je mond in vliegt.

* Section 15 of the Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations
** Section 11 (1) (f) of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act

Ik vreesde zelf nogal voor het verbod op zingen in het openbaar, maar het valt me mee. Ik zal wel proberen op te letten op de teksten die ik ten gehore breng. Met de overige regels kan ik prima leven!

NB. In Singapore kunnen een aantal stokslagen, met een rotan stok, worden toegevoegd aan een gevangenisstraf: “caning”. Het minimum aantal stokslagen is 3 en er kunnen maximaal 24 slagen worden toegewezen. De straf geldt alleen voor volwassen mannen tot 50 jaar.

Wil je meer inspiratie voor een reis naar Singapore? Lees hier verder.