Site pictogram TeppieTravels

De ultieme paklijst voor een (vlieg)reis met je baby

Voor de eerste keer op reis met je baby is spannend, zeker als je een aantal uur in een vliegtuig moet doorbrengen. Maar met de juiste voorbereiding en een relaxte mindset komt je al een heel eind. Meer kan je toch niet doen 🙂 

Wij vlogen in januari 2022 met onze baby van 14 weken naar Curaçao voor een weekje zon en dit is ontzettend goed bevallen! Een jonge baby slaapt nog veel en gaat nog nergens zelf heen, dus die kan je eigenlijk heel makkelijk meenemen. Overigens hoef je in de zomer natuurlijk niet zo ver te vliegen met je baby voor de zon.

Hierbij mijn tips en de ultieme paklijst voor een (vlieg)reis met je baby naar een zonbestemming. 

Reiswiegje – Regelen voordat je gaat vliegen (internationaal)

Een baby (jonger dan 2 jaar) krijgt bij de meeste vliegmaatschappijen geen eigen stoel, maar zit de hele reis bij je op schoot. Hierdoor betaal je dus bijna niets voor de baby en dat scheelt in de kosten, maar bij langere vluchten is dit natuurlijk niet heel comfortabel. Check daarom bij je luchtvaartmaatschappij of er reiswiegjes (bassinets) beschikbaar zijn waar je baby tijdens de vlucht in kan slapen en tot wanneer je baby in een wiegje mag. Bij KLM moet je van tevoren bellen om een wiegje te reserveren. Het duurt meestal even voordat je iemand aan de telefoon krijgt – bij ons duurde dit tweemaal (heenreis en terugreis) zeker 45 minuten – maar het is de moeite waard! Als het goed is krijg je meteen de stoelen die bij plaatsen horen waar de reiswiegjes opgehangen kunnen worden (achter de wcs of de pantries). Extra bonus: je hebt meer beenruimte! 

Kinderwagen/Autostoeltje

Voor je baby mag je gratis een kinderwagen en autostoeltje meenemen (bij KLM). Je kan je kinderwagen helemaal tot aan de gate meenemen. Daar wordt de wagen ingenomen en gelabeld zodat hij bij aankomst op de bestemming weer bij de gate wordt afgeleverd. Ons baby autostoeltje (Cybex iCloud) kon ook op het onderstel van de kinderwagen (Joolz Aer), waardoor we meteen ons eigen autostoeltje mee hadden voor in de huurauto.

Puntje van aandacht: wij hadden onze kinderwagen keurig in een zak gestopt – zoals aangegeven op de website van de luchtvaartmaatschappij – maar hierdoor is de kinderwagen bij aankomst met de gewone bagage meegegaan naar de bagageband en hebben we onze baby de gehele tijd voor de douane moeten dragen (circa 1,5 uur). 

Tip: Neem voor de zekerheid in ieder geval de draagzak mee als handbagage het vliegtuig in, dan heb je een backup.

Schiphol Baby Care Lounge

Met een baby kan je allerlei onverwachte vertragingen oplopen, dus je vertrekt natuurlijk extra vroeg om op tijd op Schiphol te zijn. En als je dan op Schiphol bent, heb je opeens veel tijd over. Gun je baby (en jezelf) wat rust en laat je baby nog even slapen in een bedje in de Baby Care Lounge. De coconnetjes bestaan uit een bedje met een bankje, leeslampje en een gordijn eromheen voor de privacy. In de lounge kan je ook je flesje opwarmen in de magnetron en je hebt meer ruimte om je baby even rustig te verschonen.

Tip: Je vindt de Baby Care Lounge op de Holland Boulevard, tussen lounge 2 en 3 tussen Pier E en F (achter de paspoortcontrole). 

Voor iets grotere kinderen is er op Schiphol ook genoeg te doen, zoals een dependence van science museum Nemo (vlakbij de Babycare Lounge), speeltuin Kids Forest (tussen Pier E en F) waar je je peuter/kleuter nog even lekker zijn gang kan laten gaan, een klimrek in de vorm van een vliegtuig of je kan met ze gaan vliegtuigspotten.

Flesjes tijdens de start en landing

Om te voorkomen dat je kleintje last krijgt van zijn oren kan je een flesje geven tijdens het stijgen en dalen. Vul thuis al een thermosfles met gekookt water en neem een flesje mineraalwater mee, zodat je een aantal flesjes kan klaarmaken zonder hulp van de stewardessen. Dit is met name tijdens de start en landing prettig omdat de bemanning dan vaak erg druk is en misschien geen tijd heeft om een flesje voor je op te warmen. Vul thuis al je poedermelktoren met de benodigde hoeveelheden zodat je daar niet mee hoeft te stuntelen op je krappe vliegtuigstoel. Als je borstvoeding geeft kan je je baby tijdens de start en landing natuurlijk gewoon aan de borst leggen.

De ultieme paklijst

Handbagage

– Paspoort
– 2 extra kledingsets
– Mutsje 
– Extra warm vestje 
– Extra warme sokken
– Genoeg luiers 
– Luierdoekjes
– Luierzakjes (tegen de geur van poepluiers)
– Verschoningsmatje voor onderweg
– Handgel
– Hydrofiele doeken
– Flesje & melkpoeder afgemeten in melkpoedertoren of kleine zakjes (tenzij je borstvoeding geeft, dan eventueel tepelhoedjes). 
– Thermosfles: thuis al vullen met gekookt water, zodat je een aantal flesjes kan klaarmaken zonder hulp van de stewardessen. 
– Flesje mineraalwater
– Slabbetje of spuugdoekje
– Plastic zakjes om eventuele vieze kleding in te stoppen
– Natte washandjes/snoetenpoetsdoekje
– Speen (en een extra speen) 
– Speenclip en/of speendoekje
– Knuffeltje
– Knisperboekje 
– Autostoel hangspeeltje
– Kinderparacetamol, ors en neusdruppels
– Dekentje of slaapzak. Wij gebruikten de voetenzak uit de maxicosi.
– Extra outfit in de handbagage voor jezelf, mocht het echt helemaal misgaan 😉
– Draagdoek/draagzak

Voor een iets oudere baby:

Ruimbagage (voor een zonbestemming)

– Rompertjes: voor elke dag 1 + een paar extra
– Paar setjes kleding (niet teveel, afhankelijk van de warmte is alleen een luier of rompertje overdag voldoende)
– Slaapzak/pyjama (als die niet al in je handbagage zit)
– Hydrofiele doeken
– XL hydrofiele doek (voor over de wagen tegen zon en wind)
– Wasknijpers om de XL doek vast te zetten
– Slabbetjes/spuugdoekjes
– Washandjes
– (wasbare) Zwemluiers 
– Zwemkleding/UV-pakje
– Zonnehoedje
– Zonnebril 
– Zonnebrand
– Medicijnen (Kinderparacetamol, ors en neusdruppels) 
– Thermometer 
– Vitamine D
– Baby manicure set
– Baby shampoo
– Baby wasgel
– Sudocrem
– Tandenborstel en tandpasta
– Luiers 
– Luierdoekjes
– Luierzakjes
Opgooitent, bijvoorbeeld de Deryan travel cot (onmisbaar voor deze vakantie – heel fijn om je baby bijvoorbeeld te laten slapen en spelen op het strand of in de hotelkamer als er geen geschikt bedje is)
– Eventueel: Aankleedkussenhoes/molton (tegen zand voor op strand)
– Babyfoon/babyfoon app
– Speelgoed
– Melkpoeder
– Extra flesjes 
– Extra doseerzakjes
– Flessenborstel
– Klein flesje afwasmiddel
– Vloeibaar (hand)wasmiddel
– Extra plastic zakken voor ongelukjes die niet te wassen zijn met de hand

Opgooitent

Dit item licht ik nog even uit, omdat wij tijdens onze vakantie op Curaçao ontzettend veel gebruik hebben gemaakt van het opgooitentje. Wij hebben de Deryan travel-cot en wij vonden deze onmisbaar voor deze vakantie, omdat je je baby hierin kan laten slapen en spelen op het strand zonder dat je baby last heeft van zon, zand, muggen of andere nare beestjes. Ook is de tent een uitkomst als er geen geschikt bedje in de hotelkamer is. Je zet het tentje letterlijk in 10 seconden op en er zit al een opblaasbaar matrasje en hoeslakentje in. Het tentje neemt ook nog eens weinig ruimte in in je bagage en is niet zwaar. 

Wij nemen het tentje overigens ook mee als we op bezoek gaan bij vrienden en familie, zo hebben we altijd een lekker slaapplekje voor onze baby bij ons. 

Ik hoop dat je geholpen bent met deze paklijst. Naarmate onze baby ouder wordt zal onze paklijst natuurlijk steeds veranderen. Ik zal onmisbare baby reisproducten dan ook aanvullen of nieuwe paklijsten publiceren per leeftijd. Deze paklijst is voor een baby van circa 3 maanden naar een zonnige bestemming. 

In de categorie “Tips met Kids” vind je mijn tips en ervaringen over het reizen met een baby. Lees hier bijvoorbeeld de blog Dushi Curacao (met een baby) over onze eerste reis met onze baby van drie maanden oud. 

Juist op zoek naar een meer avontuurlijke zonbestemming? Lees dan bijvoorbeeld mijn blogs over rondreizen door Sri Lanka, Israel of Colombia. Deze rondreizen heb ik gemaakt toen ik nog geen moeder was, maar het lijkt mij superleuk om dit soort reizen binnenkort wel te maken met onze baby. 

Mocht je vragen hebben, laat het me weten via een reactie onderaan deze pagina, een bericht via het contactformulier of een DM op Instagram

Mobiele versie afsluiten